Dudek ma jaskrę....
Jaskra - choroba oczu prowadząca do postępującego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego i komórek zwojowych siatkówki i co za tym idzie pogorszenia lub utraty wzroku. Do uszkodzenia nerwu wzrokowego najczęściej dochodzi w wyniku nadmiernego wzrostu ciśnienia wewnątrz gałki ocznej.
nie widzi na to oko już, ciśnienie w gałce ma tak duże (57-70) przy normie 10-25, ze być może nerw wzrokowy obumarł już i nigdy nie będzie widział
przyczyn może być kilka
jaskra może być wtórna po stanie zapalnym XXX w oku i wtedy się ją wyleczy lecząc stan zapalny
może też walnął głowa w coś
to te najlepsze opcje
może to objaw wtórny chorych nerek lub wątroby- Domi wczoraj pobrała mu kre, ciśnienie krwi było dość duże, sikała (za)mocno
jak nic z tego nie wskarze powodu jaskry, to zrobimy usg oka, bo może ma guza z tyłu gałki
wydałam
30 na weta
60 na okulistę
60 krew
93 jedne krople zmniejszające ciśnienie
Nie mam szczerze mówiąc ani złotówki na jego leczenie, płacę kartą kredytową. Wystawię co mogę na bazarku, jakby ktoś coś miał lub chciał podrzucić jakiś datek, to będę bardzo wdzięczna
za tydzień znów okulista
podłamałam się bardiej niż byłam a już mocno byłam
Do tego ma rozorany pazurami nos, jednak się tłucze z kotami nawet jeśli ja nie widzę

Żal mi go bardzo, bardzo ale nie mogę go zatrzymać, a adopcja w takim stanie to abstrakcja