PLAKATY - na ratunek zagrożonym kotom wolnożyjącym

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 10, 2008 20:54

Dziękuję Wam wszystkim za chęć pomocy. :D :D

Ogloszenia sporądzone i wydrukowane w trybie arcypilnym (dzieki pomocy mziel52 i annskr), z logo TOZ w Polsce i zdjęciami kotów zawiozłam dziś na działki.

Dodam tylko, ze pomysł spotkał się z bardzo pozytywnymi reakcjami dzialkowiczów.

Dodatkowe egzemplarze rozdałyśmy rezydentom działek.

Pytano nas również o możliwość rozwieszenia tego typu plakatów np. na osiedlach, blokowiskach. :)

W mojej głowie zakiełkował zatem pomysł sporządzenia bardziej ogolnej treści plakatu (ten dotyczył konkretnych ogrodów działkowych, przy ul Przyklasztorze)...

zatem pomoc grafików może być potrzebna - mam nadzieję :) :)

A może sugestie dotyczące treści takowego plakatu?

Albo też sugestie dotyczące jego dystrybucji na terenie Łodzi? :)

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Sob maja 10, 2008 21:13

Treść jest ok.
Zrobiłam wersję ogólną, każdy w puste miejsce wpisze konkretne informacje. Wydaje mi się, że te konkrety są potrzebne, bo stwarzają wrażenie, że dane miejsce szczególnie interesuje wymienione organizacje i urzędy. Myślę, że na Cmentarzu Wolskim coś takiego się przyda, tam też truli koty.
A tak na marginesie, wystarczy drukować w formacie A4 czy lepiej A3?

Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce, Oddział w ............ informuje, iż koty bytujące na ........................................ są wyłapywane przez wolontariuszy i kastrowane, w celu ograniczenia populacji tych zwierząt w ramach: „Programu zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie miasta Łodzi” finansowanego przez Wydział Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta ........... Liczymy, iż osoby dokarmiające koty podejmą z nami współpracę w tej dziedzinie.
W przypadku gdyby potrzebna była pomoc w kastracji kotów prosimy o kontakt telefoniczny
Tel:
Równocześnie, w związku z licznymi zgłoszeniami dotyczącymi przypadków trucia kotów, informujemy, iż uśmiercanie zwierząt wolno żyjących stanowi przestępstwo w myśl Art. 35 Rozdziału 11 Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. i podlega karze więzienia lub wysokiej grzywny.
Zwierzęta wolnobytujace stanowią własność gminy, na terenie której zamieszkują i – w myśl w/w Ustawy- należy im się poszanowanie i godne warunki rozwoju. Ponadto uśmiercanie wysterylizowanych w ramach programu zwierząt stanowi marnotrawienie środków publicznych i nosi znamiona przestępstwa gospodarczego.
W przypadku nowych incydentów trucia kotów prosimy o kontakt z numerem telefonu:
Tel.:
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob maja 10, 2008 21:26

Mądra robota :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :1luvu: :king: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pon maja 19, 2008 23:51

Świetny pomysł i wykonanie, warte rozpropagowania w całym kraju. Moja sugestia, aby wyróżnić (pogrubienie, podkreślenie, rozmiar czcionki itp) niektóre sekwencje np: .....uśmiercanie zwierząt ........ stanowi przestępstwo ...... podlega karze więzienia lub grzywny ...... znamiona przestępstwa .... To są słowa - klucze które powinny w pierwszej kolejności rzucić się w oczy, czytający zobaczy je najpierw, potem przeczyta cały tekst i to go będzie kłuło po oczach. Myślę że taka mała socjotechnika powinna spotęgować oddziaływanie tego tekstu.
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Śro maja 28, 2008 19:31

Wygląda na to, że będziemy próbować dalej...

tym razem na Cmentarzu Wolskim

Przed chwilą wysłałam mailem do warszawskiego TOZu projekt kolejnego ogłoszenia, ktore warto byloby rozwiesić na Cmentarzu Wolskim.

Mam nadzieję, że zarząd cmentarza wyrazi zgodę na rozwieszenie plakatów w obrębie cmentarza.

Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce, Oddział w XXX, informuje, iż koty bytujące na terenie Cmentarza Wolskiego są wyłapywane przez wolontariuszy i kastrowane, w celu ograniczenia populacji tych zwierząt w ramach:programu zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie miasta Warszawy” finansowanego przez Wydział Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.

W przypadku gdyby potrzebna była pomoc w kastracji kotów bytujących na działkach prosimy o kontakt telefoniczny
Tel: xxxx

Równocześnie, w związku z licznymi zgłoszeniami dotyczącymi przypadków trucia kotów w obrębie cmentarza, informujemy, iż uśmiercanie zwierząt wolno żyjących stanowi przestępstwo w myśl Art. 35 Rozdziału 11 Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. i podlega karze więzienia lub wysokiej grzywny.

Zwierzęta wolnobytujace stanowią własność gminy, na terenie której zamieszkują i – w myśl w/w Ustawy- należy im się poszanowanie i godne warunki rozwoju.

Ponadto uśmiercanie wysterylizowanych w ramach programu zwierząt stanowi marnotrawienie środków publicznych i nosi znamiona przestępstwa gospodarczego.

W przypadku nowych incydentów trucia kotów prosimy o kontakt z numerem telefonu:
xxxx

Oto proponowana treść. Czekam na ewentualne sugestie. Może warto coś dodać?
:roll:

Agalenora

Post » Sob maja 31, 2008 22:40

ja mogę drukować A4 w kolorze, ale w pracy więc ilość malutka, czarno-białych mogę potajemnie wydrukować więcej
Obrazek

malaria

Od: Nie maja 11, 2008 18:05

Post » Sob maja 31, 2008 22:45

Agalenora pisze:Zwierzęta wolnobytujace stanowią własność gminy, na terenie której zamieszkują i – w myśl w/w Ustawy- należy im się poszanowanie i godne warunki rozwoju.

Zmieniłabym rozwój na życie albo coś w tym guście. W tej chwili skojarzyło mi sie to z rozmnażaniem :wink:

I nie wiem czy nie napisac gdzieś, że po kastracji wracają na cmentarz - bo zaraz potem jest tekst o ograniczaniu populacji i znowu mam skojarzenie :wink:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob maja 31, 2008 23:11

Jana pisze:
Agalenora pisze:Zwierzęta wolnobytujace stanowią własność gminy, na terenie której zamieszkują i – w myśl w/w Ustawy- należy im się poszanowanie i godne warunki rozwoju.

Zmieniłabym rozwój na życie albo coś w tym guście. W tej chwili skojarzyło mi sie to z rozmnażaniem :wink:

I nie wiem czy nie napisac gdzieś, że po kastracji wracają na cmentarz - bo zaraz potem jest tekst o ograniczaniu populacji i znowu mam skojarzenie :wink:

Oj Jana, w sumie słuszna uwaga. :lol: :lol:

TOZ prosi o zdjęcia bez klatek, właśnie mailowo dowiedziałam się, że nie ma zgody na umieszczenie w treści plakatu zdjęć z klatką-łapka w pracy.
:roll: nadal czekam na wersję tekstu z poprawkami.

Co do zdjęć:

Koty nie powinny być na grobach (może to być źle widziane)

Nie mogą być klatki-łapki w ruchu - TOZ prosi, aby nie było klatek.

Może w ogóle zrezygnować ze zdjęć?

:roll:

Agalenora

Post » Sob maja 31, 2008 23:14

Zaraz pogrzebię w tym co mam, może coś sie nada.

Z tymi klatkami - rozumiem. Pewnie żeby nie podsuwac pomysłów zwyrodnialcom.

Jana

Post » Sob maja 31, 2008 23:22

No niestety, koty siedzą głównie na grobach :twisted:

Ewentualnie to zdjęcie http://img406.imageshack.us/my.php?imag ... e00sl8.jpg albo to, z którego jest zrobiony bannerek. Tyle mam.

Jana

Post » Sob maja 31, 2008 23:23

To może jakiegoś kota na płocie cmentarnym?
Agalenora, czy Ty poprawisz ten tekst, a ja dokończę grafikę, czy sama mam to zrobić?

mziel52

Post » Sob maja 31, 2008 23:25

Obrazek

Jana

Post » Sob maja 31, 2008 23:34

Obrazek
Obrazek

mziel52

Post » Czw sie 14, 2008 9:02

Dziewczyny,
Macie jakąś nową/zmienioną wersję tego pisma?

Kurcze, u mnie na razie, na szczęście koty są "tylko" :roll: dręczone poprzez rozwalanie budek i straszenie... i jakoś mi nie idzie ubranie tego w słowa... :?

orchidka

Od: Czw cze 21, 2007 16:58

Post » Pt wrz 26, 2008 13:29

Podrzucam. W lecie udało się powiesić plakaty na łódzkich działkach. W ubiegłym tygodniu zawiesiłyśmy je na Cmentarzu Wolskim. Plakaty zostały zaakceptowane przez TOZ

Dobrym pomysłem byłoby zapewne oplakatowanie innych cmentarzy, na których mieszkają koty (nie tylko w Wawie) - zwłaszcza teraz, przed dniem Wszystkich Świętych

Tak prezentują się plakaty na Cmentarzu Wolskim

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Projekt graficzny autorstwa mziel_52. Niestety, nie udało mi się wkleić pliku w pdf-ie.

Agalenora

[poprzednia][następna]