od kiedy Promon Vet ? Pomocy !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 24, 2008 12:50

Belastian pisze:Na tym forum promujemy sterylizacje i kastracje, dlatego być może nie otrzymałaś odpowiedzi na swoje pytanie, a zachętę do wykonania zabiegu.

Ejze.
Kastracja nie jest najkorzystniejsza dla kotki tylko dlatego, ze ja promujemy na forum.
Promowanie na forum jest tu najmniej wazne, dla kotki.
I to nie jest zaden argument za kastracja.
Gdyby to byl jedyny powod, promowanie na forum, to pierwsza bym byla przeciw.

Podawanie kotce hormonow w ok 20% przypadkow konczy sie ropomaciczem. Juz po jednorazowym podaniu Promon-Vet przy kastracji wet widzi zmiany w macicy.
Drugi problem, guzy sutkow. Podawanie hormonow to nastepne ilestam % wywolanych gozow sutka, ktore sa zazwyczaj smiertelne, pomimo operacji, poniewaz bardzo szybko daja przerzuty do wezlow chlonnych o do pluc.
Trzecia sprawa, jesli kotka jest wychodzaca, czesc kotek pomimo podawania hormonow moze miec ruje i zajsc w ciaze...a przeciez tego nie chcesz, prawda?

Kastracja eliminuje te wszystkie zagrozenia raz na zawsze, dlatego jest zdecydowanie zdrowsza dla kotki niz podawanie hormonow przez cale zycie.
Dodatkowo, mozesz ja teraz zaplanowac na czas kiedy kotka jest zrowa a Tobie jest to najwygodniejsze.
Przy ropomaciczu lub guzach, operacja musi byc natychmiast w celu ratowania kotce zycie i wtedy nie ma zadnego pola manewru.

Po porodzie mozna zaczac podawac hormony po ok 10 dniach....jednakze dobrze by bylo zeby ten czas podawania jak najbardziej skrocic, czyli zaplanowac zabieg jak tylko kotka przestanie karmic.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob maja 24, 2008 12:54

Kazia pisze:
Belastian pisze:Na tym forum promujemy sterylizacje i kastracje, dlatego być może nie otrzymałaś odpowiedzi na swoje pytanie, a zachętę do wykonania zabiegu.

Ejze.
Kastracja nie jest najkorzystniejsza dla kotki tylko dlatego, ze ja promujemy na forum.

Naprawdę tak to zrozumiałaś?????

Oj, Kaziu...
W związku z tym, że promujemy kastrację, to być może dlatego właśnie dziewczyna nie otrzymałam odpowiedzi...
A promujemy, bo... i tu odsyłam do artykułu, własnych doświadczeń, itd...
Przeczytaj mój post jeszcze raz... :wink:

:wink:
ObrazekObrazek

Belastian

Od: Sob lut 17, 2007 23:15

Post » Sob maja 24, 2008 12:55

A ja jeszcze co do kociątek...
One powinny być przy matce przez 12 tygodni. To bardzo ważny okres dla ich rozwoju. Domków zacznij szukać wcześniej, bo znalezienie dobrego domu nie jest łatwe. I zanim je wydasz, upewnij się, że nowy domek je w odpowiednim czasie wykastruje, bo to zapewni im zdrowsze i spokojne życie.

A to że jak dotąd nic się z koteczkami nie dzieje po hormonach to zwykłe szczęście... Nie wiemy jednak na jak długo go Wam wystarczy.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Sob maja 24, 2008 13:04

o ludzie.. dzięki wam za wszystkie te porady... no ale..
czy sterylka to jedyne wyjście ?Znam dużo ludzi którzy podają Promon Vet i nie narzekają.. :roll:
Wszystko jest możliwe. ^^

Jagnesss

Od: Wto sie 28, 2007 19:22

Post » Sob maja 24, 2008 13:14

Nie jest jedyne.
Ale jest najlepsze!! Przede wszystkim dla kota. I w dłuższym rozrachunku dla Ciebie też. Właśnie Ci tłumaczymy dlaczego...
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Sob maja 24, 2008 13:17

Jagnesss pisze:o ludzie.. dzięki wam za wszystkie te porady... no ale..
czy sterylka to jedyne wyjście ?

Jeśli stan zdrowia kotki nie jest przeciwwskazaniem, to tak. Podawanie hormonów bardzo często prowadzi do ropomacicza i guzów sutków, i w efekcie tego do śmierci. I tak jak dziewczyny Ci pisały powyżej, czasem człowiek nie jest w stanie zauważyć choroby zwierzęcia, bo choroba rozwija się w ukryciu, niemal bez objawów zewnetrznych. Jeśli chcesz jeszcze skonsultować się z jakimś weterynarzem, możesz na przykład napisać do któregoś z renomowanych lekarzy maila, bądź zadać pytanie odnośnie kastracji np. na forum Krakvetu, gdzie odpowie Ci lekarz weterynarii http://www.krakvet.pl/forum/viewforum.p ... 3639ae4105
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Sob maja 24, 2008 13:42

Niestety takie są skutki uboczne, to nie jest tak jak u kobiet stosujących antykoncepcję, u zwierząt daje to powazne skutki uboczne.
Niektórzy weci zwłaszcza w małych mieścinach promują taką formę antykoncepcji u zwierząt, dla nich to zarobek, bo kota trzeba blokować stale.
Jednak z własnego doświadczenia wiem, ze to złe rozwiązanie i kłopotliwe.
Moja kotka przez rok miala podawane hormony i niestety po ich odstawieniu zachorowała na gruczolakoraka, wówczas guzy zostały usunięte i przeprowadzona sterylizacja. Niestety umarła na nowotwór innego typu.
Dlatego ja zawsze odradzam tego typu rozwiazanie, sterylizacja jest pewnym sposobem na zachowanie kota w dobrym zdrowiu przez wiele lat.

yv73

Od: Pt gru 31, 2004 18:30

Post » Sob maja 24, 2008 13:58

Ja też jestem za tym,abyś swoją Kotkę wysterylizowała :!: :!: :!: To jest najlepsze wyjście i daje gwarancję na całe życie,że Kocica nie urodzi Kociąt.Moja Dilcia żyje dzisiaj tylko dzięki sterylizacji bo miała ropomacicze a NIGDY nie dostawała żadnych tabletek itd.Sterylizacja jest bardzo ważna i zyczę Ci,abyś się na nią zdecydowała :)

Kinga-Kotki

Od: Pon lip 03, 2006 15:52

Post » Sob maja 24, 2008 14:54

Jagnesss - masz wybór. Skoro tak wierzysz swojemu wetowi, to jego zapytaj o to, od kiedy podawać hormony. Tu na pewno nie usłyszysz, że można i należy. A piszą do Ciebie ludzie, przez których ręce przeszło dziesiątki, a nawet setki kotów. Kotka, która jest na tyle dorosła, żeby zajść w ciąże, jest też dorosła do sterylki. I zastanów się nad pozostałymi swoimi kotkami - one może już mają ropomacicze, tylko Ty jeszcze o tym nie wiesz. Policz też sobie, ile kosztuja regularnie podawane hormony i ewentualne odchowanie kociąt, a ile jednorazowy zabieg jakim jest sterylka.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Sob maja 24, 2008 15:09

Belastian pisze:
Kazia pisze:

Ejze.

Naprawdę tak to zrozumiałaś?????

Oj, Kaziu...

Ja Ciebie dobrze zrozumialam.
Tylko ze Jagnesss nie pytala, co promujemy na forum.
A takze to, ze cokolwiek promujemy na forum, nie jest samo w sobie zadnym argumentem, jak dla mnie nawet wrecz przeciwnie.
To, ze "wszyscy cos mowia/robia" wcale nie znaczy ze to cos jest sluszne.
Jagnesss twierdzi, ze "wszyscy znajomi podaja hormony".....a czy to jest sluszne postepowanie? nie jest, pomimo ze "wszyscy" to robia.

Jagnesss, skoro 20 % kotek po hormonach dostaje ropomacicza, zalozmy, ze drugie 20 % dostaje guzow sutka (nie znam dokladnych danych, ale guzy sa dosc czestym schorzeniem), to majac 2 kotki masz 80% szans, ze jedna z nich zachoruje na ktoras z tych chorob.
A wtedy, uwierz mi, wydasz wielokrotnie wiecej pieniedzy na operacje i leczenie kotki i nikt Ci nie zagwarantuje, ze to leczenie bedzie skuteczne.

Kazia

Post » Sob maja 24, 2008 15:15

Mojej Kajtusi sterylizacja uratowała życie w ostatniej chwili.Hormony miała podawane czasem,nie wychodziła na dwór.Później stało się tak,że miała rujkę ciągle.Trafiłam na forum,poczytałam,a później szybko umówiliśmy się na zabieg.Miała cysty na jajnikch,które powodowały ciągłą rujkę,a w dodatku raka.Operacja uratowała jej życie.Teraz jest zdrowa,radosna,przybrała na wadze.Problem pojawił się w 14 roku życia we wrześniu Kajtusia będzie mieć 15.
U Twojej kotki problem też może pojawić się dopiero po kliku/kilkunastu latach,a może dużo wcześniej.
Wysterylizuj ją.

Lucky13

Od: Sob wrz 01, 2007 10:13

Post » Sob maja 24, 2008 15:16

Kotka moze przez wiele lat czuć się dobrze, jednak w starszym wieku powyzej 10 lat mogą się pojawić zmiany nowotworowe, niestety, choroba jest bardzo poważna, gruczolakorak daje przerzuty do wątroby i płuc i często kota nie mozna uratować. Najczęstszą przyczyną powstawania tego raka są własnie hormony, co z tego, ze kotka dobrze się czuje przez kilka lat jak w późniejszym wieku moze zachorować i to jest duży problem, bo nie zawsze udaje się kota wyleczyć, a jak dochodzi do przerzutów to wówczas nie ma już ratunku.

yv73

Od: Pt gru 31, 2004 18:30

Post » Sob maja 24, 2008 15:19

A tak na marginesie...ta kotka jest znaleziona.
Moze ktos mieszkajacy blisko Jagnesss moglby polecic jej jakiegos dobrego weta i pomoc w uzyskanie, jesli juz nie bezplatnej, to znizkowej ceny na sterylke tej kotki, a moze i przy okazji 2 pozostalych, jesliby Jagnesss jednak uznala, "cos jest" w tym, ze kastracja jest najlepszym wyjsciem ...?

Kazia

Post » Sob maja 24, 2008 16:09

Przez 2 lata moja Dilcia nie rodziła Kociąt.W 2006 roku okazało się,że ma ropomacicze.Przez dwa lata choroba się ukrywała i tylko sterylka uratowała Jej życie.Gdy wet ją sterylizował powiedział,że macica była cała zgnita i jeszcze parę dni i byłoby po mojej Kici.Wszystkie moje Kotki są po sterylizacji,czują się świetnie,ja też bo wiem że dobrze zrobiłam.Wszyscy Tobie też to samo radzą,wysterylizuj swoje Koty,a nie podawaj im żadnych tabletek :!:

Kinga-Kotki

Od: Pon lip 03, 2006 15:52

Post » Sob maja 24, 2008 16:33

Jagnesss pisze:o ludzie.. dzięki wam za wszystkie te porady... no ale..
czy sterylka to jedyne wyjście ?Znam dużo ludzi którzy podają Promon Vet i nie narzekają.. :roll:

ludzie nie
dlaczego mieliby narzekac
ale ciekawe jak sie kotki z tym czują
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

[poprzednia][następna]