Wyślij list na ratunek OrzeszkomPOMOCY!Każdy list się liczy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 11, 2008 17:07 Wyślij list na ratunek OrzeszkomPOMOCY!Każdy list się liczy!

Zakładam ten wątek z nadzieją, że jak najwięcej osób zechce wydrukować sobie jeden z tych listów i wysłać poleconym do władz miasta Przemyśla i do mediów.
Pierwszy list z przeznaczeniem dla władz miasta mamy od Modjeski.
Drugi list z przeznaczeniem dla mediów napisała ewar, a ja troszkę pozmieniałam.
Rzecz dotyczy schroniska w Orzechowcach. http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=72400&start=0

LIST I do władz miasta
Od kilku miesięcy w prasie, telewizji i na forach w internecie zamieszczane są bulwersujące informacje na temat sytuacji zwierząt w schronisku w Orzechowcach. W pomoc znajdującym się tam w tragicznych warunkach psom i kotom zaangażowało się wielu ludzi z całego kraju. Niestety nie jest możliwa radykalna poprawa losu zwierząt jedynie przy wsparciu miłośników zwierząt.
Dlatego zwracam się z apelem do Pana Prezydenta oraz do Rady Miasta Przemyśla o natychmiastowe rozwiązanie umowy ze Stowarzyszeniem SARA i przejęcie prowadzenia schroniska, o opiekę, należyte karmienie, szczepienie, leczenie i sterylizację znajdujących się tam zwierząt, za które są Państwo ustawowo odpowiedzialni.

Prezydent Miasta Przemyśla:
Robert CHOMA
ul. Rynek 1
37-700 Przemyśl
mail: mail@um.przemysl.pl
tel: 016-675 20 81

Naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska -
Janusz Szostek
ul. Ratuszowa 10a
37-700 Przemyśl
mail: komunalny@um.przemysl.pl
tel: 016-6782556

LIST II do mediów

Orzechowce, to wieś położona na Podkarpaciu, z dala od dużych miast i głównych dróg. Nie jest szczególna pod żadnym względem, a jednak jej nazwę i położenie znają tysiące ludzi, którzy desperacko walczą z bezdusznością urzędników, o poprawę losu zwierząt. Jest tam bowiem schronisko.
Około 200 psów, kilkanaście kotów (nie wiadomo ile dokładnie , bo nie nie ma żadnej ewidencji, nikt zwierząt nie liczy) i niestety najliczniejsza populacja szczurów. Tylko te ostatnie mają się dobrze. Żywią się karmą dla psów lub kotów, o ile dowiozą ją wolontariusze, a urozmaicają sobie dietę szczeniętami, które tam w ogóle nie powinny się pojawić. Nie ma jednak w tym schronisku zwyczaju sterylizacji zwierząt. Psy i suki żyją w tych samych boksach, zresztą rozlatujące się siatki, nie stanowią dla nich przeszkody. Szczeniaki leżą we własnym moczu i jedzą postną, niedogotowaną kaszę. W ostatnim tygodniu padło sześć z nich.
Zwierzęta przebywają w warunkach uwłaczających wszelkiej przyzwoitości, są chore, psy leżą w błocie i odchodach, wiele rozwalających się bud nie ma podłóg, Gdy wolontariusze oferują pomoc, ta przyjmowana jest niechętnie. Zorganizowanych przez wolontariuszy nowych bud, pracownicy nie wstawili do boksów przez miesiąc.
Zatrudniony na umowę zlecenie weterynarz, pojawia się tam na wezwanie pracowników, ci jednak stoją na stanowisku, że w schronisku chorych zwierząt nie ma.
Za pieniądze ofiarowane przez osoby prywatne, weterynarz wysterylizował kilka suk, dwie z nich, wrzucone do boksów dobę po zabiegu, rozpruły sobie brzuchy i zginęły w męczarniach. Nikt ich nie doglądał.
Koty żyją w ciemnej, wilgotnej, zagrzybionej piwnicy. Nikt nie sprząta przepełnionych kuwet. Na podłodze mnóstwo odchodów, bo źle karmione zwierzęta cierpią na biegunki.
Ostatnio udało się wywieźć stamtąd około 30 kotów - wszystkie były chore lub okaleczone. Zdziwiona kierowniczka twierdziła, że są przebadane przez weterynarza, który zdiagnozował jedynie świerzb. Siedmiu zwierząt nie udało się uratować mimo intensywnego leczenia. Jedną kotkę, tuż przed zabraniem ze schroniska, zagryzły psy - jeden z pracowników czegoś nie domknął, nie zauważył - jeden kot mniej , jeden więcej i tak nikt ich w Orzechowcach nie liczy.
Sterta gnijących kości ,które mają być "jedzeniem" dla zwierząt, grzyb w piwnicy, smród i błoto, gnijące posłania , odleżyny, szczeniaki leżące we własnym moczu -taki widok jawi się tym, którzy mają odwagę tam pojechać. Ile zwierząt można stamtąd zabrać? Dlaczego odpowiedzialni za tę placówkę i pobierający pensję co miesiąc, nie wywiązują się ze swoich obowiązków? W wielu schroniskach w Polsce dzieje się źle , w każdym są także chore zwierzęta, ale w Orzechowcach jest tragicznie dlatego, że jedyną bolączką pracowników jest zamieszanie wokół schroniska. Nie martwią się, jak sprawić, by polepszyć los zwierząt, ale o to, jak ukryć zaniedbania. Chcą tylko, aby wszyscy dali im spokój. To również jedyna bolączka urzędników, którzy mogliby zrobić cokolwiek w sprawie tych zwierząt.
Nikt nie chce nam pomóc. Setki pism, sprawy w prokuraturze, petycje do władz miasta, zdjęcia, filmy, zaświadczenia od weterynarzy o stanie zdrowia zwierząt stamtąd wywiezionych i nic. Dlaczego? Bardzo prosimy o pomoc w imieniu tych, którzy nie mogą upomnieć się o swoje prawa i mogą bezkarnie być dręczone. W imieniu zwierząt.

Jeśli chodzi o media, to nie mam pojęcia - TVN, Gazeta Wyborcza, Polsat, czy co Wam przyjdzie do głowy.
makrejsza pisze:Ja wysłałam wiadomość ze strony www.polsat.com.pl, poza tym na maile : kontakt@tvn24.pl , redakcja_portalu@agora.pl , gdzie jeszcze wysyłać?

Chodzi o to, aby zasypać ich tymi listami, więc bardzo proszę o pomoc. W drugim liście jest napisane, że tysiące ludzi walczą, ale tak naprawdę, to chyba tylko garstka, ale jak podpiszecie, to może będą tysiące :)
Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakiś pomysł, jak ruszyć sprawę Orzechowców do przodu, to wszelkie propozycje mile widziane.
Jeśli ktoś potrafi napisać lepiej, dobitniej, bardziej przejmująco, to śmiało!
Ostatnio edytowano Nie maja 11, 2008 21:58 przez wania71, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Nie maja 11, 2008 17:16

Wyslalam na oba adresy .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Nie maja 11, 2008 17:16

Piszmy i wysyłajmy.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie maja 11, 2008 17:19

przyłączyłam się.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie maja 11, 2008 17:27

HOP :!:
Obrazek Frania 03.01.2013 [*] na zawsze w moim sercu

madziaki

Od: Sob lip 15, 2006 16:21

Post » Nie maja 11, 2008 17:31

Jutro z rana wyślę oba listy!

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Nie maja 11, 2008 18:40

Waniu, super!
:ok: :ok: :love:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Nie maja 11, 2008 18:48

Ktoś,kto ma, powinien wysłać zdjęcia i koniecznie linki do stron.Cieszę się,że coś się rusza.

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie maja 11, 2008 18:50

Bardzo dobry pomysł, ja tez wyslę!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie maja 11, 2008 18:57

Bardzo potrzebna jest też dokumentacja, raporty o stanie zdrowia, opiekunowie Orzeszków, dobrze, gdyby mogli coś takiego dołączyć
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Nie maja 11, 2008 19:04

Już nie pamiętam,gdzie to pisałam,ale dostałam maila od pani poseł Muchy tak jakby z obietnicą zajęcia się w parlamencie sprawami zwierząt.Mam ten list.Fajnie by było,prawda?

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie maja 11, 2008 19:49

Ja wysłałam wiadomość ze strony www.polsat.com.pl, poza tym na maile : kontakt@tvn24.pl , redakcja_portalu@agora.pl , gdzie jeszcze wysyłać?
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Nie maja 11, 2008 20:39

Napisałam jeszcze do redakcji strony www.wprost.pl i ciągle się zastanawiam do kogo można jeszcze wysłać...

makrejsza

Post » Nie maja 11, 2008 20:43

Kolejny adres: redakcja@newsweek.pl
Edit: Wysłałam też wiadomość do redakcji strony www.wp.pl (na dole jest link "Napisz do nas")
Na www.interia.pl na dole jest link "kontakt" tam też wysłałam
Ostatnio edytowano Nie maja 11, 2008 20:51 przez makrejsza, łącznie edytowano 2 razy

makrejsza

Post » Nie maja 11, 2008 20:48 Re: Wyślij list na ratunek OrzeszkomPOMOCY!Każdy list się li

Pozwolę sobie zacytować i podkreślić:
wania71 pisze:Zakładam ten wątek z nadzieją, że jak najwięcej osób zechce wydrukować sobie jeden z tych listów i wysłać poleconym do władz miasta Przemyśla i do mediów.

Listy polecone są odnotowywane, zwykłe można wyrzucić i udawać, że ich nie było...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[następna]