Jak obciac pazurki strachliwemu krolikowi ?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto maja 06, 2008 21:54 Jak obciac pazurki strachliwemu krolikowi ?

Dziewczyna brata mojego Tzeta ma krolika, ktorego chcemy wziasc do nas na cieple miesiace, zeby mogl sie wybiegac w ogrodzie :)
Wybieg dla niego niedlugo kupimy (myslalam o czyms takim 216cmx116cmx65cm wysokosci http://i23.ebayimg.com/07/i/000/d9/d1/c2bc_1.JPG
musi byc zakryty i dobrze zabezpieczony bo tutaj sasiedzi wypuszczaja koty na samopas)..Domek chcemy zrobic sami.
Wczoraj mialam przyjemnosc poznac pana krolika i od razu zauwazylam ze ma bardzo dlugie pazurki, ktore, jak mowi opiekunka, trudno jest obciac bo pan krolik jest plochliwy.
Czy istnieje sposob na skrocenie pazurkow bez przyprawiania zwierzaka o zawal serca ? ;)
Myslalam o takim sposobie : jedna osoba (opiekunka) trzyma pana krolika, a druga osoba obcina pazurki jednoczesnie wsuwajac mu do pyszczka przysmaki, tak zeby caly ten zabieg nie byl zbyt traumatyczny :lol:
Uda sie ?

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Wto maja 06, 2008 22:51

Ja obcinałam pazurki niedawno królikowi mojego TŻta :)
Potraktowałam go jak kota, więc żadnych specjalnych technik nie stosowałam ;) Był to mój debiut na tym polu, ale królik żyje i ma się dobrze :lol:

Mam natomiast pytanie: gdzie można kupić taki wybieg dla królika i ile on może kosztować? Zastanawiamy się nad zabieraniem królika na działkę, ale bez wybiegu trudno będzie go upilnować.
"Idiotów jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że trafiasz na nich na każdym kroku."

mircea

Od: Śro lip 13, 2005 0:59

Post » Śro maja 07, 2008 7:34

Łapki do góry i nie zwracać uwagi, że oczka wybałuszone - one tak mają.
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Śro maja 07, 2008 19:21

ale obie lapki? i wtedy ciąć? nie ugryzie?
moja przyjaciołka ma królika i nie dba wcale o niego, pierwsze słyszała ze sie pazury obcina a długie na 1.5 cm... straszne :(
zobowiazałam sie wiec ze mu obetne
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Śro maja 07, 2008 19:45

nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Śro maja 07, 2008 23:45

mircea pisze:Mam natomiast pytanie: gdzie można kupić taki wybieg dla królika i ile on może kosztować? Zastanawiamy się nad zabieraniem królika na działkę, ale bez wybiegu trudno będzie go upilnować.

Ten wybieg mozna kupic w zooplus, ale niestety od kilku miesiecy sa problemy z dostawa...
Na niemieckim ebayu jest wiele wybiegow w podobnych cenach, ten dochodzi do 50-80 euro.
Ale po wczorajszej lekturze niemieckiego forum dla krolikow, gdzie ludzie wstawiaja zdjecia wlasnorecznie zbudowanych wybiegow, postanowilam ze sami tez go zbudujemy :)
Polaczenie
http://www.meerschweinchenwelt.firma.cc ... /villa.jpg
z
http://www.meerschweinchenwelt.firma.cc ... gehege.jpg
tak zeby krolik mogl sie wybiegac :)

Na tej stronie mozna kupic opis wykonania, z rysunkami i dokladna lista potrzebnych materialow :)

A co do obcinanaia pazurkow - dziekuje za rady :)
Postaram sie nie uszkodzic pana krolika, chociaz to bedzie moj debiut w opiece nad takim stworkiem :)
Jadlospis i dozwolone smakolyki juz znam , teraz kolej na pielegnacje :p

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17