Niebieski Pirat z przedłużonym włosem W-wa - znalazł dom :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon kwi 28, 2008 13:18

genowefa pisze:
Malati pisze:genowefa a jak nerki? Jak mogę nieśmiało podpowiedzieć to chyba one czasami odpowiadają za takie wypadanie włosów, czasami też tarczyca (chyba) ale to raczej wygląda na jakieś uczulenie, bo przecież wcześniej nie miał tego.

Wyniki krwi miał ok, a poza tym to się zaczęło po tym kołnierzu. Włosy mu nie wypadają, tylko on sobie je wydrapuje. Wydaje mi się, że teoria o uczuleniu jest prawdopodobna. Całkowicie zmienił dietę, nie wiem co on jadł na tej wsi. Mam nadzieję, że jutro uda mi się zdążyć z nim do weta.

To poczekamy do jutra, zobaczymy co powie wet :(
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Pon kwi 28, 2008 19:16

Właśnie po przyjściu z pracy odkryłam wielkie wydrapane na doopie :twisted: Szlag mnie trafił :twisted: To jest piękny kot, nie co dzień trafiają się takie koty do adopcji. Ma szybko znaleźć dom, a nie sobie sierść wydrapywać :roll: Do mnie w kolejce czeka następny kot :cry: Co ten Pirat sobie myśli?
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Wto kwi 29, 2008 20:15

Po wizycie u weta. Tak, to może być alergia i to nie wiadomo na co, ale może też być co innego (np. zespół eozynofilowy płytkowy) :roll: Na razie przyjmujemy tezę, że jest raczej jest to alergia i postaramy się stwierdzić na co. Pirat dostał zastrzyk ze sterydu niestety. Jeśli w ciągu 30 godzin nastąpi wyraźna poprawa (przestanie się drapać), to mam podać drugą dawkę. Jeśli po tym sterydzie nastąpi poprawa, to bardziej prawdopodobna jest jakaś tam alergia niż inna alergia - sorki nie zapamiętałam wszystkiego :oops:
Okazuje się, że RC jest uczulającą karmą, praktycznie każdy rodzaj zawiera wątróbki drobiowe (podobno to one są przyczyną uczuleń). Kotka Pani wet drapie się po każdym RC. Jednak karmy na razie mam nie zmieniać, żeby nie wprowadzać dwóch czynników na raz, bo nie będzie wiadomo co pomogło.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Wto kwi 29, 2008 20:31

U mojej Ziutki zaczynało się tak samo: zastrzyki, odpowiednia karma, podejrzewałam ten cały zespół eonzy...cośtam.
Te wydrapane, wyssane ranki ją swędziały...Gdyby nie dr Dembele i jego słynna intuicja - trafił bezbłędnie z lekiem, to chyba bym się załamała.
Mam nadzieję Gieniu, że pomimo konieczności ganiania z kotkiem po wetach Piracik znajdzie szybko domek. Domyślam się, co czujesz...

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Czw maja 01, 2008 21:06

Jak będzie mus, to pójdę z nim do Dembele. Po sterydzie poprawy brak :( Przedyskutuje z wetem jaką karmę mam kupić.
Teściowie dziś pytali, czy kotek nie tęskni za wolnością. Poinformowałam, że kotek nawet na balkon nie chce wychodzić, a czas spędza głównie na kanapie. Komentarz teściowej: "No tak, on zawsze był leniwy" :lol:
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Czw maja 01, 2008 21:39

genowefa pisze:Jak będzie mus, to pójdę z nim do Dembele. Po sterydzie poprawy brak :( Przedyskutuje z wetem jaką karmę mam kupić.
Teściowie dziś pytali, czy kotek nie tęskni za wolnością. Poinformowałam, że kotek nawet na balkon nie chce wychodzić, a czas spędza głównie na kanapie. Komentarz teściowej: "No tak, on zawsze był leniwy" :lol:

Podejście ludzi do zwierząt :(

Też jestem ciekawa od czego tak się drapie :(
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Sob maja 03, 2008 22:01

Na razie nie jest lepiej, ale nie jest też gorzej. Jutro zadzwonię do wet spytac się co dalej. W każdym razie karma się skończyła i RC już kotom nie kupuję.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Sob maja 03, 2008 22:40

Czy Piracik oprócz tego, że się drapie, to też się tam wygryza i czy ma tam ranki, czy tylko łysinki?

Mimisia

Post » Nie maja 04, 2008 20:02

Mimisia pisze:Czy Piracik oprócz tego, że się drapie, to też się tam wygryza i czy ma tam ranki, czy tylko łysinki?

Łysinki, tylko w jednym miejscu koło doopy ranki. Poprzednio ranki miał koło szyi, ale mu zniknęły. Poczytałam w kocim ABC o alergiach i się trochę załamałam :( Jutro zadzwonię do weta i spytam jaką karmę mam kupić.

Na tym zdjęciu widać wydrapane pod szyją:
Obrazek

Na tapczanie leży leń ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Nie maja 04, 2008 20:19

Też jestem ciekawa czy dalej będzie sie drapał po zmianie karmy :conf:

A Piracik i tak jest prześliczny :D
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Nie maja 04, 2008 21:18

Pytałam z ciekawości, bo myślałam, że kotek ma to co moja Ziutka, na szczęście wygląda to nieco lepiej niż u niej. Tylko, żeby się dało wyleczyć...

Mimisia

Post » Śro maja 07, 2008 7:28

Jest lepiej - futro zaczyna odrastać :) Mam mu kupić Hillsa z/d - na razie tylko w krakvetcie znalazłam :roll:
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Śro maja 07, 2008 7:55

genowefa pisze:Jest lepiej - futro zaczyna odrastać :) Mam mu kupić Hillsa z/d - na razie tylko w krakvetcie znalazłam :roll:

Cieszę się że jest lepiej :D
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Śro maja 07, 2008 20:22

A może Piracika po prostu uczulała tamta karma, co się skończyła i wcale nie musi być na karmie dla allergików....
Trzymam kciuki, żeby tak właśnie było!

Mimisia

Post » Czw maja 08, 2008 19:46

Chyba rzeczywiście skończy się tak, że kupię im zwykłego Hillsa, tego Hillsa z/d importer podobno od jakiegoś czasu nie sprowadza, kiedy znowu zacznie - nie wiadomo. A ja zdecydowanie MUSZĘ zrobić zakupy dla kotów, bo mi się wszystko skończyło. A jak zrobię zakupy a ten z/d się wreszcie pojawi, to nie będę miała kasy :oops:
Tymczasem zapraszam do galerii zdjęć Piracika :)
http://picasaweb.google.pl/gienia.gienka/Kudlaty
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

[poprzednia][następna]