spinoo
Jednemu podoba sie córka drugiemu teściowa.... to tak wstępem. Ceny rosna i jedni mówią że nie ma na to rady inni ze to pójście na łatwizne i korzystanie z okazji. Nie można porównywać nas i tzw zagranicy jak to ktos juz powiedział. Myślę że koszty wystaw to również / a może się mylę / opłata i to nie mała na rzecz organizacji która zrzesza kluby. Wrocław organizował zawsze trzy wystawy , we wrocławiu, opolu i ... gdzieś na dolnym sląsku , w 2007 w Legnicy. Mam pytanie dlaczego Wrocław nie może zorganizować trzeciej wystawy ? a właściwie dlaczego nie stać nas na zorganizowanie wystawy ? Osobiscie wolę tarabanić się z kotami 100-200 km niz 500 . Nie długo wystawy stana się elitarne tylko dlatego że posiadanie kota stanie się luksusem. Bo o tym ze koszt to również hotel itd szkoda gadać.
Nigdy nie byłam w ''ścisłym komitecie organizującym wystawę'', dlatego pozwalam sobie na to, że mogę się mylić, mogę czegoś nie wiedzieć, lub mieć inne wyobrażenie o robieniu czegoś w ramach przygotowań do wystawy ...
Ale ... z mojej wiedzy wynika, że
koszty wystawy to ...
1. opłacenie podróży, hotelu i diety sędziów ...
2. opłacenie wynajęcia hali wystawowej / i czasem wynegocjowanie nie wnoszenia dodatkowej opłaty za
wypożyczenie krzeseł , miejsce przed halą na ''grila'',
ochronę obiektu,
sprzątanie w czasie i po ..., umożliwienie korzystania z łącza internetowego ..., czasem nawet dopłata za ciepłą wodę w umywalkach ... /
3. opłacenie wypożyczenia i transportu klatek
4. opłacenie weterynarzy na bramkę i na czas dyżuru przez całą wystawę
5. opłacenie obsługi sekretariatu, materiały biurowe ...
6. wniesienie opłaty dla organizacji patronującej / która się znacząco różni za wydanie zgody na 1czy2 wystawę od tej 3 organizowanej i następnych ... /
7. opłacenie telefonów, faxów ze sponsorami i innych ...
8. wynagrodzenie dla prowadzącego ''konferansjerkę'', rekompensata dla stewardów i ich posiłek ...
9. czasami opłacenie ogłoszeń w mediach ... i reklamy
10. wydrukowanie plakatów i katalogów
11. koszty ''plakatowania'' miasta
12. puchary i nagrody dla kotów
x13x czasem, koszty podróży, delegacji, paliwa, hoteli, telefonów ... jeśli wystawa jest organizowana poza siedzibą klubu ...
to są najpoważniejsze wydatki ... choć wiem, że do nich dochodzi jeszcze cała ''góra'' drobniuśkich, które znacząco podnoszą całkowitą sumę ...
A
wpływy
a/ wybranie ''najbogatszych'' sponsorów - sponsor generalny i ... inni
b/ wynajęcie powierzchni handlowej - tzw. straganów ...
c/ opłaty wystawców
d/ bilety wstępu
Co obniża znacząco koszty
Bardzo drobne , ale jakże liczne prace wykonywane przez zaangażowanych członków klubu ...
- przykładowo -
zaniesienie jakiegoś pisma do urzędu, weterynarza powiatowego ... bez pobrania ''delegacji'' , czy zwrotu za bilet ...
wykonanie kilku telefonów z własnej komórki i umówienie się z np. redaktorem , który puści tzw. ''piloty'' przed wystawą i napisze godziwy artykuł - reportaż ...
pomoc przy rozkładaniu i składaniu klatek , aby nie trzeba było opłacać pracowników ...
samodzielne wykonanie projektu plakatu i okładki katalogu i dostosowanie wymogów technicznych do potrzeb drukarni ...
POSIADANIE WłASNYCH KLATEK, bez potrzeby transportowania ich i opłaty za wypożyczenie ...
Z mojej wiedzy wynika, że wymienione przeze mnie pozycje - zarówno w wydatkach, jak i w zyskach - są ponoszone MNIEJ-WIęCEJ przez wszystkie kluby organizujące wystawy ...
Kluby, które podjęły trud organizowania wystaw ''na wyjeździe'', poza siedzibą to
- ''jedynka'' - Kielce,
- PFA - Cieszyn, Radom
- ''śląski'' - Kalisz
- ''poznański'' -
- ''gdański'' -
- CCW - Książ , Legnica, ZWYCZAJOWO - Opole ...
- a w przyszłym roku - 2009 - CO MNIE OGROMNIE CIESZY - EKKR - w Bielsku Bialej - w ramach ''triangli'' - polsko-czesko-słowackich
I teraz ...
przy zbliżonych kosztach /
nierównych wszędzie - w całej Polsce

/
przy komforcie pracy sędziego, który przepisowo ocenia 40 kotów
przy aktywności i pomocy członków klubu oraz doświadczeniu w organizowaniu takich imprez członków ''komitetu organizacyjnego''
można napisać o kształtowaniu się, ''rozpiętości'' kosztów w I kwartale 2008 r ... w różnych klubach ...
- miot - 150, 200, 300zł ...
- kastrat - 80 - 150zł
- weteran - 80 - 150zł
- kocię klasy 12 -
- kocię kasy 11 -
- czasem z ulgą, czasem jak dorosły kot ...
- podwójna klatka - 50 - 140zł za 2 dni ...
są jeszcze ulgi
- za drugiego i kolejne koty ...
- za koty zgłoszone przez ''kobietę'' / 8.03

/
- przy zgłoszeniu określonej liczby kotów - możliwość wniesienia ''kocięcia-gościa wystawy-za free/
- katalog dla wystawcy - gratis
SPINO - po tak przydługawym wywodzie / za co przepraszam

/ wracam do Twojego postu ...
...Nie długo wystawy staną się elitarne tylko dlatego że posiadanie kota stanie się luksusem....
PODPISUJę SIę POD TYM STWIERDZENIEM SWOIMI RęKOMA I WSZYSTKIMI KOCIMI łAPAMI
Niech będą wystawy elitarne
A wystawcy - niech płacąc za nie, wiedzą z jakimi przedsięwzięciami się to wiąże i jakie są koszty ogólne ... takiej ''imprezy''
Niech każdy członek macierzystego klubu zainteresuje się organizacją wystawy ... i najdrobniejszą pomocą ze swojej strony.
A wnosząc opłatę - wystawca niech wymaga od organizatorów tego, za co płaci ... Aby nie było zdenerwowania, ''fermentu'', zgrzytów ...
To są nasze - czasem ciężko wypracowane pieniądze, które możemy przeznaczyć na wiele innych sposobów