PROSIMY O POMOC. Żeby ratować potrzebujemy bizness planu

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt mar 07, 2008 19:55 PROSIMY O POMOC. Żeby ratować potrzebujemy bizness planu

Schronisko w Uciechowie to miejsce dopiero powstające. Marzenia mamy wielkie.
Wieczorami siadamy przed budynkiem i palcami rysujemy kolejne elementy budowy.

Tak naprawdę mamy tylko marzenia.

Uciechów założył hycel Adam K. kiedy biznes mu się znudził porzucił interes i pozostawił 22 psy w budynku. Zwierzętami zajęło się dwoje bezrobotnych ludzi i od tamtej pory walczą o otrzymaniue statutu schroniska dla zwierząt.

Pokonaliśy długą drogę. Jesteśmy prawie na finiszu.
Na chwilę obecną musimy odzyskać budynek na wyłączność. ANR we Wrocławiu ma nam przekazać obiekt ale potrzebujemy ....
..BIZNESS PLANU.....
absurd...ale prawda.

Jeśli znajdzie się osoba która wie jak się do twego zabrać( my jesteśmy zieloni) przekaże wszystkie inforamcję podsunę informację które znalazłam....

Prosimy o Pomoc.
Obrazek

rotek_

Od: Nie wrz 30, 2007 12:06

Post » Pt mar 07, 2008 20:27

otka

Od: Wto lis 22, 2005 20:10

Post » Sob mar 08, 2008 12:46

ja trzymam kciuki za szczęśliwą realizację planów i marzeń :ok: :ok: :ok: :ok:

Modjeska

Od: Pt mar 31, 2006 20:52

Post » Sob mar 08, 2008 13:29

otka pisze:http://biznesplan.abc-ekonomii.net.pl/

To jest fajne,tylko, że mnie sie wydaje, ze potrzebny jest ktos, kto ma pojecie jak to zrobic sensownie, robil cos takiego i wie jak to skonstruowac, zeby pomoglo a nie zaszkodzilo. To musi byc dokument, ktory przejdzie przez urzednika. Niestety nie robilam nigdy dotad. Moge co najwyzej popytac ludzi, ktorzy u nas w firmie czasem to robia, ale to dotyczy projektow technicznych.

Ten biznes plan jest potrzebny uczelni do przekazania, czy tez do pozyskania jakichs funduszy?
Nie wiem czy sa jakies miejsca w funduszach unijnych do ktorych mozna aplikowac o takie fundzusze. Moze ktos ma rozeznania. U nas tylko walkowany jest "wzrost konkurencyjnosci Przedsiebiorstw) SPO WKP o rozwoj zasobow ludzkich RZL. Ale chyba to nie koniecznie sa miejscagdzie na tego typu dzialalnosc daja pieniadze. Ale moze ktos ma pojecie o innych funduszach. Tylko, ze to trzeba miec fundusze na wklad krajowy:(( Kwadratura kola jak zwykle:((

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Sob mar 08, 2008 13:55

nie mam wiele doświadczeń i pewnie niewiele pomogę ale napiszę jak ja bym sie do tego zabrała.

Po pierwsze odpowiedziałabym sobie na pytanie dla kogo ten biznes plan , na ile mogę sobie pozwolić czyli z kim mam doczynienia. Czy pisać o wielkiej wizji, planach bo ci co będą to czytać zaakceptują taką piękną wizję czy raczej plan minimum, bez wielkich wizji i dalekosiężnych planów, powiedzmy standard opieki "standardowy" a nie super jak by się marzyło.

Potem wypisałabym założenia do danej wizji. Czyli:
- teren taki i taki
- ludzie pracujący
- pomagacze (wolontariusze i realni i netowi)
- standard opieki nad zwierzakami (też dopasowany do wersji) czyli nap. wet współpracujący, ze podstawowe szczepienia, jedzenie, sterylki czy buda czy kojec czy klatka - no po prostu wszytko
- kto, jak i czym się będzie zajmował (opieka na zwierzami, transport, opieka netowa, wizyty u weta, prace "gospodarskie" ) po prostu opis założeń jak ma to realnie funkcjonować
- skąd będą brane materiały, budy, kojce itp.
- skąd będą pochodzić zwierzęta (czy będziecie przyjmować od gminy jak schroniska czy nie)
- jak przeprowadzanie adopcji, ogłaszanie zwierzaków itp

Potem finanse - (no własnie nie wiem po co dokładnie ten biznes plan bo też można trochę ukierunkowywać sposób pisania) ale tu umieściłabym sprawy finansowe typu skąd finansowanie (dotacje, datki, itp) oraz opis potencjalnych możliwości jeśli takie są.

Potem wyliczenia ile kosztuje utrzymanie zwierzaka
- czyli jedzenie
- buda, kojec itp
- szczepienia
- i inne potrzebne rzeczy

Ile kosztują prąd, woda, telefony, auta, ludzie. Po prostu wszytko co się wiąże z kasą.

Zastanowiłabym sie jeszcze nad takimi rzeczami jak możliwości zaangażowania np dzieci ze szkół (zbiórki, wolontariat), współpraca z mediami - trochę tu fantazjuję ale chodzi mi o to że czasem można nadać czemuś dodatkową wartość nazwę to "społeczną" i to może być przydatne lub nie.

Na razie takie coś przyszło mi do głowy ale wierzę ze znajdzie się ktoś kto się zna i Wam pomoże

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

Post » Nie mar 09, 2008 19:07

dzięki...
przyda się :wink:

ale w takim razie jak zacząć.....
bo za to trudno nam się zabrać
http://www.boz.org.pl/index.htm
znalazłam taką stronkę

naprawdę bardzo szczegółowa
niedaleko nas jest schronisko w dzierżoniowie
wg tego raportu nie ma dobrych wynkiów ...szczególnie w ewidencji psów..pod tym względem jest jednym z 3 najgorszych schronisk w całej polsce

czy to też może pomóc
Obrazek

rotek_

Post » Nie mar 09, 2008 20:11

rotek_ pisze:niedaleko nas jest schronisko w dzierżoniowie
wg tego raportu nie ma dobrych wynkiów ...szczególnie w ewidencji psów..pod tym względem jest jednym z 3 najgorszych schronisk w całej polsce

czy to też może pomóc

Moze :) pod warunkiem, ze napiszecie w jaki sposob Wy to chcecie zrobic lepiej.

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Pon mar 10, 2008 20:27

Rotek, a możesz podać jaki jest cel biznesplanu? Bo w zależności od tego, gdzie ma być przedłożony, musi być inaczej napisany :?
Obrazek

Margo05

Od: Nie wrz 16, 2007 21:37

Post » Czw mar 27, 2008 18:35

ANR OT we WRocalwiu naazał nam żebyśmy mieli wrazie czego gotowy bizens plan
jak będziemy starali się o przejęcie budynku musimy im złoży takie dokumenty....

zarząd się zmienił i teraz nie hchce za wszelką ceną oddać działki.....
teraz przynajmniej wiemy jaki mają w tym cel....

ale bizens paln nadaljest nam potrzebny

rotek_

Post » Czw mar 27, 2008 18:49

To szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak poprawnie powinien być napisany taki biznes plan. Zazwyczaj jest on pisany w celu pozyskania jakiś funduszy :?
Obrazek

Margo05

Od: Nie wrz 16, 2007 21:37

Post » Czw mar 27, 2008 19:00

Wydaje mi się, ze przede wszystkim musicie określić sobie jakiś program działania, fundusze, jakie na ten cel potrzebujecie i źródła finansowania. To chyba podstawa Waszego biznesplanu. Nie wiem, jak powinien wyglądać fachowy biznesplan, ale o to chyba w takowym chodzi.
Obrazek
Naszym kotom się przelewa - darowiznę na konto!
Fundacja Kocia Dolina Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000

Igulec

Od: Wto mar 28, 2006 21:15