Bonusiku [*] ... dziś mija rok ...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 26, 2008 14:32

ponieważ Bonus ma widoczne problemy z oddychaniem poszukujemy przyczyny , w oskrzelach sa minimalne szmery , krtań jest bolesna , dzis w nocy kaszlał 2 razy :roll: ale wygląda to też podobnie jak przy probmlemach kardiologicznych więc trzeba to sprawdzic , na RTG mało co wyszło :roll: oskrzela mają minimalne " zmiany powiedzmy zapalne " bez nacieków bez wody , płuca oki , serce wygląda oki czyli typowo jak na Bonusa badania wychodzą dobrze a kot chory :? dziś jeszcze jak mi sie uda to bedziemy robic EKG i wtedy bedzie wiadomo czy to serce szwankuje czy są to preblemy układu oddechowego ....narazie jest na antybiotyku i tolfedinie
Ostatnio edytowano Śro mar 26, 2008 18:06 przez ko_da1, łącznie edytowano 1 raz
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Od: Nie sie 13, 2006 13:48

Post » Śro mar 26, 2008 18:05

teraz wrociliśmy z EKG i niestety nie jest juz tak rożowo , znaczy sie dokładne wyniki bedą dopiero jutro bo ich dokładne odczytanie wymaga czasu , ale serce na RTG ma powiększoną lewą komore i to dosyć mocno , serce jest " za okrągłe" sama wielkość ( wysokość) miesci sie w normach ale kształt odbiega , jest też lekko powiększona wątroba ale to moze być powiązne z ilością leków jaką Bonik dostał od lipca zeszłego roku :( no i tyle , trzeba poczekac do jutra ....Karinka porobiła troszke zdjęć i jak wróci to napewno wklei .....
i znowu ładnie poprosze WAS o kciuki i wsparcie .......... :oops: boje sie tych wieści :(
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Śro mar 26, 2008 18:48

Kurcze, że ten Bonusik taki śliczny ma takie problemy ... naprawdę, skąd mu się to bierze. To taki śliczny kocurek, a taki bidulek. :cry:

myszoskoczek

Od: Nie maja 27, 2007 20:16

Post » Śro mar 26, 2008 19:53

Bonusik na ekg :(
Obrazek Obrazek

Bonusik w promieniach Rentgena :(
Obrazek

i z Rubikiem. Bonik dalej ma chec do zabawy ale bardzo szybko sie meczy :(
Obrazek Obrazek Obrazek

karee

Od: Pon lip 02, 2007 10:40

Post » Śro mar 26, 2008 21:39

Byłam dziś u Ko_dy, Bonusik jest na prawde biedny, pobawił sie troszczkę myszką i ;;padł'' musiał odpocząc.
Ciężko oddycha , tak bardzo szybko..echhh, serce aż boli, taki kochany chłopak
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Śro mar 26, 2008 21:41

:(

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw mar 27, 2008 17:40

mamy wyniki i wyrok

Bonik ma kardiomiopatie , choroba przerostowa serca uwarunkowana genetycznie , nieuleczalna i doscyć już zaawansowana :( jutro ide z wynikami do mojego juz weta i bedziemy ustalać odpowiednią diete i leczenie , możliwe że bedzie musiał być na diecie nerkowej bo ona jest zblirzona do kardioogicznej tak zrozumiałam ale mogłam coś pokręcić ........w każdym bądź razie nie wiem jak sie w tym odnaleść i jak w tym poruszać :cry:
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Czw mar 27, 2008 17:49

Choroby serca są jedną z dolegliwości zdrowotnych spotykanych u kotów, jednak znacznie rzadziej, niż u psów. W większości przypadków są to choroby nabyte. Zaburzenia w funkcjonowaniu układu krążenia mogą dotknąć jednak kota w każdym wieku, bez względu na jego płeć czy rasę.

Wśród kotów narażonych na ryzyko zachorowań wyróżnia się 2 grupy:
1. koty młode (3-24 miesiące) – w tej grupie najczęściej występują wady wrodzone serca. Niekiedy kocięta z wrodzoną wadą serca rodzą się wyraźnie słabsze od reszty rodzeństwa, mniejsze, wolniej przybierają na wadze, są mniej ruchliwe, więcej śpią. Jednak istnieją przypadki, kiedy wszystko wygląda wprost przeciwnie – tygryski rodzą się normalne i na początku (nawet przez wiele miesięcy) nic nie wskazuje na obecność poważnej choroby.
2. koty w średnim wieku i starsze – w tej grupie najczęstszą przyczyną niewydolności układu krążenia staje się kardiomiopatia przerostowa, która często związana jest z niedoborem tauryny w codziennej dawce pokarmowej

Objawy
Początkowe objawy niewydolności krążenia są z reguły bardzo skryte, ciężko je zaobserwować. Potem stopniowo ulegają nasileniu. Właściciel może zaobserwować u swojego kota osłabienie i gorsze samopoczucie. Kot będzie więcej spał, tracił apetyt, a w związku z tym masę ciała.

Najczęstszym objawem choroby serca jest szybkie i silne męczenie się po każdym, nawet najmniejszym wysiłku czy w chwili podniecenia. Kot dyszy i łapie powietrze, widać wyraźne ruchy jego klatki piersiowej. Jednak już po kilku minutach zwierzę uspokaja się i wszystko wraca do normy.

Objawem późniejszego, bardziej zaawansowanego stadium choroby serca, jest tzw. wodobrzusze (powiększenie zarysu brzucha), spowodowane zgromadzeniem się płynu w jamie brzusznej. To właśnie przez nie pojawiają się problemy z układem pokarmowym (zaburzenia apetytu, wymioty) oraz problemy z oddychaniem. Bardzo często dochodzi również do gromadzenia się płynu w okolicach klatki piersiowej.

Kolejnym objawem zaawansowanej choroby jest paraliż tylnych kończyn. Jest on spowodowany skrzepami krwi, które blokują jej przepływ do tętnic pachwinowych. W takim przypadku rokowania dla chorego kota są bardzo niekorzystne.

Najgroźniejszym objawem zaawansowanej choroby serca jest obrzęk płuc. Jest on związany z obecnością bardzo dużych ilości płynu w płucach i oskrzelach. Kot cierpi na silny i wilgotny kaszel, dopadają go silne duszności. Przybiera postawę siedzącą lub stojącą z szeroko rozchylonymi przednimi łapami i mocno wyciągniętą głową. Oddycha bardzo szybko, ma otwarty pysk, a jego język staje się siny. Czasami może dojść do nagłej utraty przytomności. Takie objawy wymagają natychmiastowej wizyty u lekarza weterynarii, gdyż zagrażają zdrowiu i życiu zwierzęcia.

ech..
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Czw mar 27, 2008 18:03

Ko_da, z tego, co piszesz, to choroba Bonusika jest dość mocno zaawansowana :(.
Nic nie pokręciłaś, rzeczywiście w chorobach serca stosuje się diety nerkowe.

U mnie biega sobie 9-letni kardiomiopata. Zdiagnozowany trzy lata temu. Wtedy nikt nie dawał mu więcej niż rok życia, oczywiście statystycznie. Ściany lewej komory i przedsionka powiększone dwukrotnie. Ma dobrane leki i jest ok.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Czw mar 27, 2008 18:20

troszke mnie pocieszyłaś ...........u Boniego jest o tyle gorzej ze to wogole bardzo chorowity kocurek , jak sie przesledzi ten wątek to wiadomo ze lecze go od lipca zeszłego roku prawie ze non stop, tyle że głównym problemem były wciąż nawracające wymioty i to z krwią :( u niego wada jest o podłozu genetycznym, on ostatniego lutego skonczył dopiero rok i w jego przypadku choroba jest mocno posunieta , nie wiem jeszcze jake leki bedzie dostawał , ma tez lekko powiększoną wątrobe :cry:
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Czw mar 27, 2008 18:33

więc jefdnak-biedny Boni :(
co to bedzie :(

czekamy w takim razie jeszcze na opinie Twojego weta

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw mar 27, 2008 19:45

tak mi przykro, Bonus to taki słodki chłopak, kto by pomślał,że jest tak cięzko chory..
wierzyc się nie chce....jak bedziesz już po rozmowie z wetem , daj koniecznie znac :(
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Czw mar 27, 2008 20:09

Nie moge przestac o nim myslec :(

oto bazarek dla Bonusika

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2958174#2958174

karee

Od: Pon lip 02, 2007 10:40

Post » Czw mar 27, 2008 20:38

ko_da1 pisze: ma tez lekko powiększoną wątrobe :cry:

Łań też miał wtedy trochę powiększoną wątrobę.
Nie dam teraz głowy, ale wydaje mi się, że było to jakoś związane właśnie z chorobą serca.

ariel

Post » Czw mar 27, 2008 20:39

ko_da1 pisze: ma tez lekko powiększoną wątrobe :cry:

Łań też miał wtedy trochę powiększoną wątrobę.
Nie dam teraz głowy, ale wydaje mi się, że było to jakoś związane właśnie z chorobą serca.

Aha, oczywiście trzymam kciuki za Bonusika :ok:.

ariel

[poprzednia][następna]