Rasowe koty i ich wlasciciele.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 07, 2003 14:00

dziuba pisze:Dokładnie tak Nelly. Pies stawia przed nami o wiele większe wymagania. Niewłaściwie dobrany do właściciela może być dla niego utapieniem.
Z psem nie będę ryzykować. TZ chce psa, jak nas kiedyś będzie stać, kupimy sobie od sprawdzonego hodowcy.

dziuba, adopcja psa schroniskowego o okreslonym charakterze, wcale nie jest ryzykiem. Te psy bardzo czeto maja naprawde wspaniala psychike. I jak zadne inne potrafia docenic ludzka milosc.
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Nie wrz 07, 2003 18:33

Mam dwa psy, oba schroniskowe. I oba wspaniale, chociaz kazdy inny. I od poczatku wiedzialam o tej innosci, bo wziecie psa ze schroniska to nie slepy los na loterii. Oba zyja w zgodzie z trojka kotow (wszystkie dachowce :) )
A co do rasowych, to mysle o rasowym corgi w przyszlosci w zwiazku z planem zajecia sie dogoterapia. Ale postanowilam, ze dopoki bede mogla, to zawsze bedzie jeszcze inne zwierze, wlasnie przygarniete ze schroniska czy innej biedy.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie wrz 07, 2003 20:38

Mam dwa rasowe koty i wybieralam je tak jak Olat - marzylam o brytyjczyku odkad zobaczylam go na wystawie w Poznaniu w zeszlym roku. A ruski - dostalam fotke, zobaczylam, zakochalam sie. Co nie zmienia faktu, ze super wrazenie na mnie robi Krolowa Jenny, Piekny Lakshmi czy tez Hany kotka z krawacikiem. Kochalam koty od zawsze, ale ...jestem sama, a namowic osobe, ktora nie przepada za kotami, aby jezdzila do kotow, aby mi pomagala, przekonanie, ze zabezpieczam balkon, bo mam drogiego kota - to wlasnie dociera do niektorych osob.

Teraz modle sie, aby zmienili ustawe o KRUZ, aby ludzie nie wpadli na to, ze moga poprzez hodowle kota zyskac na ubezpieczeniu. Bo to bedzie moda, ktora dopiero spowoduje zlo.
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon wrz 08, 2003 0:02 Re: Rasowe koty i ich wlasciciele.

ara pisze:Postanowilam zalozyc nowy watek, gdyz przed chwila w jednym z postow przeczytalam ze rasowe koty sa dla snobow i wielbicieli (lub odwrotnie jesli sprawia to jakas roznice). Jako mamusia dwoch ruskich (rosyjski niebieski jakby ktos nie wiedzial) nie uwazam sie w zadnym stopniu za snoba.

Powaznie ktos tak napisal? 8O :? Moim zdaniem to bardzo nieeleganckie (piszac delikatnie) ze strony tej osoby.
ara pisze:Chcialabym poznac zdanie innych wlascicieli kotow rasowych oraz tych ktorzy opiekuja sie kotami rasy europejskiej (tez rasa, tez snoby?). Pozdrowienia. :D

Pisalam juz wielokrotnie, ale chetnie powtorze: kazdemu wedlug potrzeb. Najwazniejsze (chyba :lol: ), aby kot jest pod nasza opieka czul sie szczesliwy, a jak wiemy to nie zalezy od rasy, tylko od domu, w ktorym sie znajdzie. Pojecie snobizmu jest wysoce nieadekwatne do sytuacji, po prostu kazdy ma to co lubi i wybral. Pisza tutaj opiekunowie kotow roznych ras i jakos nie widze podzialu na lepszych i gorszych, zawsze mozna liczyc na odzew i wsparcie szeroko rozumianego ogolu. Uwazam, ze laczy nas wspolna pasja i milosc do kotow i to jest tutaj najwazniejsze, przynajmniej dla mnie. Nie odbieram nikogo jako snoba, siebie rowniez nie.
Wszystkie koty sa rowne, nie ma kotow rowniejszych :!: :lol:
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon wrz 08, 2003 11:16 Re: Rasowe koty i ich wlasciciele.

Anja pisze:
ara pisze:Postanowilam zalozyc nowy watek, gdyz przed chwila w jednym z postow przeczytalam ze rasowe koty sa dla snobow i wielbicieli (lub odwrotnie jesli sprawia to jakas roznice). Jako mamusia dwoch ruskich (rosyjski niebieski jakby ktos nie wiedzial) nie uwazam sie w zadnym stopniu za snoba.

Powaznie ktos tak napisal? 8O :? Moim zdaniem to bardzo nieeleganckie (piszac delikatnie) ze strony tej osoby.

Anja, Maryla już wytłumaczyła, co miała na myśli - w jednym z pierwszych postów tego wątku. I napisała właśnie "odwrotnie" - i "sprawia to jakąś różnicę", jak najbardziej. Bo wielbiciele to są też kociarze, tylko z upodobaniami w stronę rasowca (ale najczęściej nie tylko). A snobi, to jest paskudny gatunek, który nabywa rasowca bo to modne, bo można się pochwalić, a jak robi się "uciążliwy", to się pozbywa zwierzaka... Oba rodzaje kupują rasowego kota, ale różnią się jak niebo i ziemia. Z kolei są tacy, którzy rasowego nie kupią - albo dla zasady, albo z braku kasy, albo po prostu bardziej podobają im się dachowczyki - kot rasowy jest "nie dla nich" z ich własnego wyboru.
Jakoś tak śmiesznie się dzieje, że kiedy ktoś napisze słowo "snob", to natychmiast urażone czują się osoby, które o snobizm trudno posądzić, więc w ogóle jakby nie do nich ta mowa. :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon wrz 08, 2003 12:13

Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i nie znalazłam żadnego snoba !!
To chyba nie tu ich miejsce i dobrze.
Pozdrawiam wszystkich.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon wrz 08, 2003 12:17

A ja znam jedną snobkę, która właśnie załatwia sobie persa z pseudohodowli. Bardzo się różni od wszystkich tutaj osób i raczej nie chciałabym, aby się tu pojawiła.
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Pon wrz 08, 2003 12:21 Re: Rasowe koty i ich wlasciciele.

PumaIM pisze:
Anja pisze:

Anja, Maryla już wytłumaczyła, co miała na myśli - w jednym z pierwszych postów tego wątku. I napisała właśnie "odwrotnie" - i "sprawia to jakąś różnicę", jak najbardziej.

Pumo jestem wdzieczna za to wyjasnienie :roll: , wczoraj wrocilam i staralam sie przejrzec w miare uwaznie watek, ale cos przeoczylam. Oczywiscie nie chcialam nikogo urazic, a juz na pewno Maryli :lol: .
Ostatnio edytowano Pon wrz 08, 2003 12:21 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon wrz 08, 2003 12:21

Snoby się nam tu chyba raczej nie pojawią, bo im wisi kalafiorem u nosa, czy dobrze się nabytkiem zajmują :evil: Nie wiem, czy martwić się tym (no bo może by się chociaż niektórzy dali zreformować) - czy cieszyć (bo duże prawdopodobieństwo, że taki/a wywołałby awanturę i znikł bez żadnego pożytku dla futrzaka). :roll:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon wrz 08, 2003 12:27

Padme pisze:A ja znam jedną snobkę, która właśnie załatwia sobie persa z pseudohodowli. Bardzo się różni od wszystkich tutaj osób i raczej nie chciałabym, aby się tu pojawiła.

A zdaje sobie sprawe ze to juz nie bedzie rasowiec? :wink:

ara

Od: Czw sie 14, 2003 14:58

Post » Pon wrz 08, 2003 12:40

Padme pisze:A ja znam jedną snobkę, która właśnie załatwia sobie persa z pseudohodowli. Bardzo się różni od wszystkich tutaj osób i raczej nie chciałabym, aby się tu pojawiła.

a ja bym chciala :twisted: :twisted: :twisted:
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Pon wrz 08, 2003 13:09

eve69 pisze:

a ja bym chciala :twisted: :twisted: :twisted:

Nie chciałabyś. Nie o to chodzi, jaką smażalnię moglibyśmy jej tu zrobić, ale o to, że to osoba niegodna nawet takiego zaufania, żeby ją wpuścić na forum.
...

Padme

Post » Pon wrz 08, 2003 13:30

Padme pisze:Nie chciałabyś. Nie o to chodzi, jaką smażalnię moglibyśmy jej tu zrobić, ale o to, że to osoba niegodna nawet takiego zaufania, żeby ją wpuścić na forum.

Chyba nie ma takiej możliwości, żeby kogoś nie wpuścić na Forum :) Rejestracja nie wiąże się z żadną weryfikacją kwalifikacji :)
A jak już ktoś "wdepnie" w to Forum, to szybko zostanie zreformowany :)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pon wrz 08, 2003 14:08

ara pisze:

A zdaje sobie sprawe ze to juz nie bedzie rasowiec? :wink:

Zapewne sobie nie zdaje i byłaby gotowa kopie kruszyć o rasowość swojego kota (o ile trafnie oceniam typ osoby).

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon wrz 08, 2003 14:12

Trafnie.
...

Padme

[poprzednia][następna]