Różne książki na Fundację For Animals [FFA]

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie mar 09, 2008 21:09 Różne książki na Fundację For Animals [FFA]

Witam!,
mam zbiór nieczytanych i w dodatku nowych książek raczej dla dzieci, więc pomyślałam, że zamiast kurzyć się na półce - pomogą (mam nadzieję!) wielu kotom podopiecznym FFA. Przy licytowaniu proszę podać nr książki lub tytuł :) Zaczynamy:
1. Emil ze Smalandii i Lotta z ulicy Awanturników - Astrid Lindgren
Obrazek
Krótki opis z okładki:
Emil ze Smalandii:
Szkoda tych Svenssonów, że mają takiego urwisa - mawiali sąsiedzi przyglądajć się psotom Emila. Ale wiecie co? Byli w błędzie! Po pierwsze Emil nigdy nie psocił na złość. Po drugie - sam Thomas Edison, wynalazca gramofonu i żarówki, uważany był w szkole za nicponia, bo zamiast uczyć się, ciągle coś rozkęcał, konstruował i sprawdzał, jak działa. Emil podobnie - a przy swej nieskromnej ciekawości ma prawidziwy talent do wpadania w tarapaty. Na szczęście mądrzy rodzice Emila rozumieją, że jest on dobrym dzieckiem i po prostu jak każdy chłopiec musi znaleźć ujście dla swej energii i pomysłów - czasem doprawdy szokujących...
Lotta z ulicy Awanturników:
Pięcioletnia Lotta wstaje z łóżka lewą nogą i czuje, że cała rodzina, ba, cały świat są przeciwko niej. A kiedy wszystko dookoła jest takie okropne, nie pozostaje nic innego, jak wyprowadzić się z domu!

Sąsiadka, pani Berg, wspaniałomyślnie udostępnia jej poddasze we własnym ogrodowym domku. Początkowo Lotta jest zachwycona swoim nowym życiem, ale wieczorem wszystko się zmienia...

Cena wywoławcza: 1zł

2. Krzyżacy - Henryk Sienkiewicz (wyd. 4 - tomowe)
Obrazek
"Krzyżacy" to powieść historyczna ukazująca dzieje Polski w XV wieku. Pisarz odwołał się do epoki wojen z Krzyżakami i jednego z największych tryumfów oręża polskiego - bitwy pod Grunwaldem, aby podnieść na duchu rodaków.

3. Oko jeziora - Stanisław Zajączek
Obrazek
Nie znalazłam żadnego opisu na temat tej książki, mogę napisać jedynie, że są w niej krótkie wierszyki dotyczące środowiska jeziornego ;)

4. Wspomnienie niebieskiego mundurka - Wiktor Gomulicki
Obrazek
Książka opowiada o losach chłopców, uczniów szkoły sprzed stu laty. Mimo że nie wydaje się to zachęcającym tematem, książka okazała się bardzo wciągająca. Są w niej zapisane różne wydarzenia, głównym bohaterem wydaje się Sprężycki. Przygody chłopców są tak niezwykłe, a jednoczesnie tak nam bliskie, że historia wcale nie sprawia wrażenia odległej. Książka pokazuje, jak uczuciowy i wrażliwy moze być człowiek.

Polecam, bo opowiadanie chwyta za serce i naprawdę zaciekawi nie tylko młodzież.

To jest osobista recenzja użytkownika www.biblionetka.pl
Cena wywoławcza: 2zł

5. Polyanna - Eleanor H. Porter
Obrazek
Piękna, pełna uroku i ciepła, wzruszająca opowieść o jedenastoletniej Pollyannie, której udało się przekonać innych, jak wielkie znaczenie w życiu ma przyjazny stosunek do ludzi i świata, optymizm oraz pogodne usposobienie.

Powodzenie tej książki nie słabnie od kilkudziesięciu lat. Już po pierwszym wydaniu imię bohaterki i jej zabawa w "zadowolenie" rozpowszechniły się po całych Stanach Zjednoczonych. Koniecznie dowiedz się, na czym polega ta zabawa - może warto w nią zagrać?

Myślałam, że to kolejna książki z serii 'slitaśnych problemów niezbyt gorących dziewczynek', ale przełamałam się i przeczytałam. Bardzo zaskoczyła mnie treść tej książki i podobała mi się. Czytana 1 raz.

6. Przygody Tomka Sawyera - Mark Twain
Obrazek
Bystry, przedsiębiorczy urwis, Tomek, mieszka w małym miasteczku nad Missisipi, i robi wszystko, żeby się nie nudzić - przez co niejednokrotnie wpada w kłopoty, ale także wpada na ślad pewnej tajemnicy, z którą związana jest ponura zbrodnia i... wielki skarb.

Ta trzymająca w napięciu, a zarazem pełna humoru powieść jednego z najwybitniejszych pisarzy amerykańskich od ponad stu lat jest chętnie czytana zarówno przez młodych czytelników, jak i przez dorosłych.

7. Mały lord - Frances Hodgson Burnett
Obrazek
Mały chłopiec, wychowany przez owdowiałą matkę w Ameryce, przyjeżdża do Anglii do dziadka, magnata o lodowatym sercu. Pod wpływem swego wnuka, chłopca pełnego pogody i życzliwości dla ludzi, stary pan zupełnie się zmienia.

8. Tajemniczy ogród - Frances Hodgson Burnett
Obrazek
Mary Lennox po stracie rodziców zostaje oddana pod opiekę wuja. Okazuje się on dziwnym, nieprzystępnym człowiekiem. Jeszcze dziwniejszy jest jego dom, w którym często rozlega się czyjś płacz, i znajdujący w pobliżu domu ogród, do którego nikomu nie wolno wchodzić. Mary postanawia jednak odkryć przyczynę płaczu i dostać się do wnętrza tajemniczego ogrodu. Czy jej się to udało i jakie były tego skutki, przekonacie się czytając tę przepiękną, mądrą książkę, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Stała się ona podstawą wielu adaptacji teatralnych i filmowych.
Czytana 1. raz, ma leciutko zagięte rogi, więc na prezent się raczej nie nadaje, ale do własnego użytku - jak najbardziej!

9. Wyspa skarbów - Robert Louis Stevenson
Obrazek
Przeżyj niezapomnianą przygodę razem z bohaterami tej barwnej opowieści.

Gdzieś daleko na morzu leży zagubiona wśród fal wyspa, na której legendarny kapitan Flint ukrył swój piracki skarb. Na jego poszukiwania wyrusza angielski statek. Nikt jednak nie wie, że wśród załogi znadują się dawni towarzysze Flinta, którzy pragną odzyskać utracone łupy.

Czy chłopiec okrętowy, Jim Hawkins, zapobiegnie buntowi na okręcie? Czy ocali swoich przyjaciół z rąk piratów? Dokąd zaprowadzi ich tajemnicza mapa?

10. Książę i żebrak - Mark Twain
Obrazek
"Biedny, przyodziany w łachmany Tom zbliżył się do głównej bramy, minął nieśmiało, z bijącym sercem i rosnącą nadzieją strażnika, gdy nieoczekiwanie zobaczył przez złote ogrodzenie widok, który sprawił, że z radości zaczął nieomal krzyczeć. Szedł tam urodziwy, opalony chłopiec w stroju z jedwabiu i atłasu, usianym rzucającymi wokoło blask klejnotami. U boku zwieszał mu się mały, zdobiony bezcennymi kamieniami mieczyk i mały sztylet. Zgrabne trzewiczki na czerwonych koturnach okrywały jego stopy; na głowie miał wykwintny szkarłatny berecik z piórami, umocowanymi lśniącą szpilą.
Przecież to książę, pomyślał Tom, prawdziwy, żywy książę...".

Przygody dwóch młodych chłopców - następcy tronu Anglii, syna Henryka VIII, księcia Edwarda Tudora oraz syna rzezimieszka z londyńskiej dzielnicy nędzy, Toma Canty'ego. Spotkawszy się w wyniku splotu okoliczności, chłopcy zamieniają się ubraniami i ta przebieranka powoduje dalsze perypetie. Młody książę poznaje cienie życia i zdobywa wiedzę o egzystencji ludu, co przyda mu się, gdy zostanie królem, nędzarz zaś, zostawszy na krótko księciem, co chwila swymi wypowiedziami wprawia dwór w osłupienie. Opisane w książce doświadczenia obu chłopców ubawiły i poruszyły kilka pokoleń czytelników.

Cena wywoławcza: 2zł.

----------------------------------------------------------------
Każda z tych książek jest NOWA, oprócz tych dwóch, przy których zaznaczyłam, że były czytane :).
Wszystkie opisy skopiowałam tu przy pomocy świetnej strony: www.biblionetka.pl .
Aukcja będzie trwać tydzień od 1. oferty. Do wylicytowanej ceny proszę doliczyc 2 zł za przesyłkę, niestety nie mogę sobie pozwolić na pokrycie kosztów przesyłki.

Zapraszam do pomocy katowickim kotom!

Snickers

Od: Śro lip 26, 2006 13:29

Post » Nie mar 09, 2008 23:01

Nr 4,5, 8,10 - po 5 zł :)

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Pon mar 10, 2008 16:38

Dziękuję bardzo!! :balony:
Aukcja zakończy się 16 marca.
Zapraszam innych do licytacji!!!

Snickers

Post » Pon mar 10, 2008 16:44

nr 2 Krzyżacy za 10zł.

Czarna_Nutka

Od: Nie gru 17, 2006 20:25

Post » Pon mar 10, 2008 21:37

Dziękuję!!! :D :D :D

Snickers

Post » Śro mar 12, 2008 19:56

Ej, co jest?
Z II strony nikt nie zalicytuje...
W górę!

Bungo

Post » Śro mar 12, 2008 20:45

I ja podniosę, w górę!

Snickers

Post » Pt mar 14, 2008 20:48

Jak tak będziemy spadać, to 16 nie znajdę tego wątku :?
A mam zamiar zdobyć te książki :twisted:

Bungo

Post » Sob mar 15, 2008 16:30

10 za 6 8)
Vici, Klarcia, Fire Dragon, PD i Asiczek
Obrazek

asiczek

Od: Czw sie 12, 2004 13:23

Post » Sob mar 15, 2008 19:57

asiczek pisze:10 za 6 8)

Dzięki! ;* :dance2: :)