Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 09, 2008 17:05

a ja mam pytanie odnosnie zmian karm - kot rodzinny (nie moj) za moim wstawiennictwem zostal przestawiony niedawno z saszetek whiskasa na saszetki feline porta (sucha caly czas je purine). wczoraj okazala sie konieczna wizyta u weterynarza i zastrzyk sterydowy, poniewaz wystapil nawrot reakcji alergicznej(?) na kocich lapkach. wet nakazal powrot do starej karmy. pytania mam nastepujace:
a) czy to mozliwe, ze nawrot faktycznie jest wywolany zmiana mokrej karmy na lepsza? 0_o
b) co to za wet, co doradza powrot do whiskasa, zamiast karmy dla alergikow? jesli to faktycznie alergia, bo niby na co kot mialby byc uczulony, jesli to tylko kurczak w galaretce (kurczaka surowego rabie bez problemow).

jestem w kropce, bo to nijako "moja wina", wiec przepraszam za dlugosc tych wynurzen...
Obrazek

nerwen

Od: Nie maja 13, 2007 20:59

Post » Sob lut 09, 2008 19:00 podziekowania

Nana dzięki za powitanie , sorki , że tak późno ale ostatnio nie miałam czasu na komputer :pisanie:

Klaudiiia

Od: Nie lut 03, 2008 17:46

Post » Sob lut 09, 2008 19:30 Re: karma

pandziak pisze:Witam!Wiec jesli karma RC ma 20procent miesa to znaczy że jest zla?

Dla porównania: Acana - 60%... :wink:
Jak na taką cenę - 20% mięsa to naprawdę mało.
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Sob lut 09, 2008 20:03 karma

Wiec jesli ma 20 procent miesa to nie zbyt dobra!Lecz moj kot po tej karmie nie ma biegunki a po acanie mial.Z tego wniosek ze nie kazda karme mierzy sie jedna miara.Ja podaje mu co on lubi i po czym mu nic nie jest...

pandziak

Od: Pon sty 21, 2008 17:05

Post » Sob lut 09, 2008 21:36

nerwen pisze:a ja mam pytanie odnosnie zmian karm - kot rodzinny (nie moj) za moim wstawiennictwem zostal przestawiony niedawno z saszetek whiskasa na saszetki feline porta (sucha caly czas je purine). wczoraj okazala sie konieczna wizyta u weterynarza i zastrzyk sterydowy, poniewaz wystapil nawrot reakcji alergicznej(?) na kocich lapkach. wet nakazal powrot do starej karmy. pytania mam nastepujace:
a) czy to mozliwe, ze nawrot faktycznie jest wywolany zmiana mokrej karmy na lepsza? 0_o
b) co to za wet, co doradza powrot do whiskasa, zamiast karmy dla alergikow? jesli to faktycznie alergia, bo niby na co kot mialby byc uczulony, jesli to tylko kurczak w galaretce (kurczaka surowego rabie bez problemow).

jestem w kropce, bo to nijako "moja wina", wiec przepraszam za dlugosc tych wynurzen...

Trudno mi oceniać weta, bo w końcu to on studiował, ale "alergia" to szalenie modne słowo we wszystkich kręgach lekarskich. Pewna kotka jadła karmę dla alergików a łysiała dalej...dopiero kiedy jej Pani zdiagnozowała grzyba na swojej skórze, okazało się, że kotka też ma grzyba... :roll: Poza tym wielu wetów nie widzi nic złego w KK i W... :(

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Sob lut 09, 2008 22:50

Nana pisze:

Sorry że się powtarzam ale chcę to kupić Alemu : czy warto?

Zdecydowanie nie warto - kupiłam kiedyś mała paczuszkę (kitten) - farbowane chrupy kiepskiej jakości, których nie miał kto zjadać!
Obrazek

grrr...

Od: Pon paź 09, 2006 19:32

Post » Sob lut 09, 2008 23:17

Nana pisze: Animonda Rafine Cross Adult kurczak, indyk, kaczka 1,5kg

A to jest dobra karma?Sorry że się powtarzam ale chcę to kupić Alemu : czy warto?

dwa razy próbowałem, że to niby takie świetne, ale moje dwie królewny nawet tego nie tknęły, od razu zagrzebywały.......

cudaniewidy

Od: Pt maja 11, 2007 8:57

Post » Nie lut 10, 2008 11:26

izaA pisze:...dopiero kiedy jej Pani zdiagnozowała grzyba na swojej skórze, okazało się, że kotka też ma grzyba... :roll:

tu akurat chociaz wiadomo, ze to nie grzyb. oficjalna diagnoza to jakies autoagresywne zapalenie skory o podlozu alergicznym, ktore czasem nawraca nie wiadomo dlaczego. po prostu trudno mi uwierzyc, zeby nagle ukochany kurczaczek kotu taka "niespodzianke" zrobil. dzisiaj wizyta kontrolna, zobaczymy...
Obrazek

nerwen

Od: Nie maja 13, 2007 20:59

Post » Nie mar 02, 2008 18:53

Czy to dobry pomysł mieszać perfect fit in-home (Ali za tym szaleje) ze znienawidzona karmą ze supermarketu? Zjada tą karmę tylko jak jest wymieszana z PF.

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Nie mar 02, 2008 20:31

A nie lepiej odpuścić sobie karmienie kota karmą z supermarketu? Oddaj ją lepiej dziczkom.
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Od: Śro gru 15, 2004 13:27

Post » Nie mar 02, 2008 20:51

Włąśnie mama nie chce karmić perfect fit bo "to drogie jest"

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Nie mar 02, 2008 21:01

100 gram Perfct fit kosztuje bodajze 2,70 a 200 gram Leonardo 2,90 i zawiera prawie 100 % miesa... Ale najtaniej wychodzi i tak karmienie suchym... Np Acana sucha + od czasu do czasu puszki ;)
Obrazek

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Nie mar 02, 2008 21:07

Suchy Orijen... czy jest chetnie zjadany przez koty? :oops:

chce zrobic zakupy i mysle nad suchym jedzeniem a Orijena moje koty jeszcze nie jadly... 8)

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Nie mar 02, 2008 21:26

Kasia_1991 pisze:Suchy Orijen... czy jest chetnie zjadany przez koty? :oops:

chce zrobic zakupy i mysle nad suchym jedzeniem a Orijena moje koty jeszcze nie jadly... 8)

A acanę jadły? Pytam, bo moje wszystkożerne :lol: Orijen pochłaniają, miseczki wylizane. Ja kupuję orijen i mieszam z acaną ligth, jakoś nie wierzę w to, że z taką kalorycznością orijen nie wpłynie na brzuchalki moich leniuszków... :wink:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Nie mar 02, 2008 21:32

izaA pisze:
Kasia_1991 pisze:Suchy Orijen... czy jest chetnie zjadany przez koty? :oops:

A acanę jadły? Pytam, bo moje wszystkożerne :lol: Orijen pochłaniają, miseczki wylizane. Ja kupuję orijen i mieszam z acaną ligth, jakoś nie wierzę w to, że z taką kalorycznością orijen nie wpłynie na brzuchalki moich leniuszków... :wink:

Tylko Acane light, i tylko jedna z moich kotek ja jadla drugiej nie odpowiadal... :roll:

wlasnie jestem ciekawa czy Orijena bedzie jadla :wink:

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

[poprzednia][następna]