Jako, że mam chwilę czasu, postanowiłam policzyć roczne koszty utrzymania kota w wersji exclusive, ku uwadze początkujących kociarzy, którzy chcieliby zapewnić kotu wszystko co najlepsze.
Po pierwsze kot w wersji ekskluzywnej nie występuje pojedyńczo, dlatego koszty trzeba liczyć od razu na co najmniej dwa koty:
Jedzenie (na dwa koty):
suche: oczywiście RC - ok. 3 kg/mc - 90 zł/mc
puszki: oczywiście najlepsze - 10 szt/mc - 90 zł/mc
naturalne: mięso - ok. 7 kg/mc ok. 100 zł/mc
jogurty, serki białe itp: ok. 20 zł/mc
woda - Żywiec niegazowany ok.16 zł/mc
inne napoje - mleko kozie ok. 30 zł/mc
Wszystko razy 12 miesiecy: 4152 zł
Zdrowie:
1. Przynajmniej raz w miesiącu wizyta spowodowana tym, że opiekunowi wydaje sie, że kot zachowuje się dziwnie, w związku z tym istnieje obawa, że coś mu dolega:
40 zł plus koszt placebo zaaplikowanego kotu przez weta 20 zł + coś na uspokojenie dla opiekuna 6 zł. To wszystko razy 12 miesięcy razy 2 koty
3. Szczepienie raz w roku: 60 zł razy dwa koty
4. Badania kontrolne raz w roku: 100 zł razy dwa koty
Razem: 1584 zł
Rozrywki:
Sztuczne myszy: ok 30 zł/mc
Inne zabawki: ok. 30 zł/mc
Zniszczone domowe dekoracje użyte do zabawy: ok. 30 zł/mc (pod warunkiem, że w domu za dekorację nie służyły misy z epoki Ming - w tym przypadku do wartości misy dodajemy koszty środków uspakajających dla opiekuna)
Razem: 1080 zł (oczywiście bez tych mis)
Transport:
Transporterek na dwa koty: ok 250 zł
Ponieważ dwóch kotów nie da rady przewozić publicznymi środkami transportu, niezmotoryzowani muszą niestety kupic samochód. Najlepiej typu pick-up, może być używany np. skoda felicia z 2000 r. za 30000 zł.
Środki uspakajające ok 6 zł razy powiedzmy 8 przejazdów: 48 zł.
Razem: 30 298 zł
Czystość:
Kuweta porządna: ok 250 zł
Żwirek: 15 zł (universal) x 3 szt/mc x 12 mc = 540 zł
Wymiana lub czyszczenie tapicerki w samochodzie: niestety nie mam pojęcia ile to kosztuje.
Razem: 790 zł
Inne:
Stały dostęp do internetu: ok. 150 zł/mc czyli
1800 zł rocznie.
Prawie całkowity roczny koszt utrzymania kota (czyli kotów) w wersji exclusive wynosi:
9704 zł
W pierwszym roku dochodzi koszt zakupu samochodu oraz innych niezbednych urządzeń typu aparat cyfrowy (ok. 2000 zł) i komputer (ok. 4000 zł).
Wydatki w pierwszym roku opieki nad kotem (tj. kotami) wyniosą 45 704 zł.
Jeśli o czymś zapomniałam to bardzo proszę o uzupełnienie