Żwirki - pyt. s.10

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 14, 2008 14:24

Mój kotu korzysta z cat`s best eco + i to bardzo ochoczo. Mam tylko taką wątpliwość: czy i jak często wymieniać całą zawartość kuwety? na bieżąco usuwam, to co się znajdzie, 2 razy dziennie (kotu ma dwie kuwetki)...

olak

Od: Pon sty 14, 2008 13:24

Post » Pon sty 14, 2008 21:15

Sprawdza się w 100 procentach, żwirek "nie wychodzi" z łazienki, a sprzątanie tego co jest wokół i w środku wycieraczki - zajmuje mi czas raz w tygodniu. Jak dla mnie - super...szkoda, że żaden producent w Polsce jeszcze tego nie proponuje... :([/quote]

Jesli ten komentarz o producencie dotyczył wycieraczki, to może i nie produkuje, ale można kupić - na allegro i animalii. Ja zamówiłam sobie dwie - jedną za bodajże 26 zl (chyba gumową, w kształcie kotka) i drugą bardziej wypasioną za 45 (ze zbiorniczkiem na piasek o spodu). Jeszcze nie dostalam, więc nie mogę ocenić, ale czekam z niecierpliwością, bo dziś silikonową perełkę, dodam, że dość żółtą, wytrzepałam ze ścierki do naczyń...
Podaję linki do allegro, ale to sprzedaje animalia, więc na ich stronie też jest (chociaż mam wrażenie, że na allegro mają niższe ceny - proszę porównać, bo w poszczególnych aukcjach też się różnią).
http://www.allegro.pl/item295575891_hit ... t_ss_.html
http://www.allegro.pl/item295575696_hit ... y_ss_.html
o tę ktoś ma nawet taniej http://www.allegro.pl/item296733413_wyc ... giena.html

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Pon sty 14, 2008 21:17

PS. to o 100% to cytat - nie wiem, czemu nie wyszedl w ramce.

koteczekanusi

Post » Pon sty 14, 2008 21:31

http://www.allegro.pl/item295575891_hit ... t_ss_.html

To jest bardzo podobne do tego co ja mam, w działaniu...nasz ruszt jest w kratkę - to super wiadomość - jak sprawdzisz - to napisz wrażenia...silikonowe wycieraczki się nie sprawdzają - bo żwirek zostaje - ale jest na powierzchni i jak kot wychodzi po raz kolejny to wynosi także to, co zostawił przy poprzednim przejściu - dlatego wycieraczki z rusztem są efektywniejsze :lol:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pon sty 14, 2008 21:33

grrr... pisze:Jeśli chodzi o noszenie się CBE+, to występuje on też w nowej wersji (nie czytałam całego wątku i nie wiem, czy już o tym było) - Cat's Best Nature Gold - "nie przykleja się do sierści, koty nie wynoszą go z kuwety" - :arrow: http://animalia.pl/produkt.php?id=9653
[...]
Jeśli chodzi o roznoszenie się żwirków w ogóle, u mnie to jest tak rozwiązane, że po wyjściu z kuwety kot nie ma innej drogi tylko przejść przez "drybed" - i to mi się super sprawdza, żaden żwirek się nie roznosi poza to. A taki drybed można odkurzać, trzepać i prać.

Cat's Best Nature Gold moje długowłose koty roznoszą. Mniej niż CBO+, ale sporo. I żadne wycieraczki przed kuweta nie pomogą, bo wbija się w kudłate stópki i spodenki i wędruje :( Ale i tak dla mnie jest z tych dostępnych najlepszy. Na bentonit Moher ma uczulenie, a silikon po kilku dniach był do wymiany, bo śmierdział i wyglądał obrzydliwie, poza tym chrzęścił straszliwie i przy przypadkowym nadepnieciu rysował parkiet. Już wolę trociny :)
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Czw sty 24, 2008 11:07

Dopisuję się do Monostry. Zmieniłam Eko plusa na Nature Golda i jest zdecydowana poprawa. Brawa dla kogoś kto wreszcie pomyślał o właścicielach długowłosych kotów. No i najważniejsze KIBELEK :) w przeciwieństwie do bentonitu można go wywalać do kibelka. A z ciekwostek o silikonie doczytajcie sobie na necie jest robiony na bazie KRZEMIONKI a pył krzemionkowy jest rakotwórczy. Życzę miłego wdychania :))))

metysboski

Od: Czw sty 24, 2008 10:58

Post » Nie lut 10, 2008 16:52

Z tym rakotwórczym pyłem krzemionkowym to prawda????? W internecie też często wypisują bzdury.
Może jestem naiwna, bo wiem, że wiele produktów w sklepach jest niebezpiecznych - ale chyba nie byłby dopuszczony do obrotu, gdyby był rakotwórczy?????

A co do wycieraczek - ja od kilkunastu dni mam wycieraczkę z drugim dnem (podawałam wczesniej link do animalii) i chyba się sprawdza - bo jakoś ostatnio piasek nie chrzęści mi pod nogami. Inna sprawa, że ostatnio nasypałam piasku w granulkach a nie perełkach, więc nie jest on tak skoczny.

koteczekanusi

Post » Nie lut 10, 2008 18:41

metysboski pisze:Dopisuję się do Monostry. Zmieniłam Eko plusa na Nature Golda i jest zdecydowana poprawa. Brawa dla kogoś kto wreszcie pomyślał o właścicielach długowłosych kotów. No i najważniejsze KIBELEK :) w przeciwieństwie do bentonitu można go wywalać do kibelka. A z ciekwostek o silikonie doczytajcie sobie na necie jest robiony na bazie KRZEMIONKI a pył krzemionkowy jest rakotwórczy. Życzę miłego wdychania :))))

Serio ??? 8O 8O 8O
Ja go używam od 1,5 roku.

Antypatyczna

Od: Czw wrz 07, 2006 9:45

Post » Nie lut 10, 2008 19:28

Ja używam CB+, a od dłuższego czasu przeszłam na Cat's Best Nature Gold. Jest dosyć drogi, ale nie przyklaeja sie tak do łapek i ogonów, a koty roznoszą go zdecydowanie mniej niż poprzedni. Może to zasługa kształtu żwirku. Przy 2 kotach op. 10 l wystarcza mi ma 5-6 tygodni.

Dla chętnych mam radę, przy zamawianiu na animaliach poproście w komentarzu, by na siłę nie upychali torebek ze żwirkiem, bo dociera pognieciony. Ostatnio kupowałam 2 opakowania i dostałam mocno pokruszony. Ok. 1/3 zawartości worka, miała konsystencję drobnych okruszków (mam nadzieje, że drugi będzie w lepszym stanie), a powinien wyglądać tak:
Obrazek
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Nie lut 10, 2008 19:37

Nie jestem trolem, choć tak to może wyglądać :wink: - to już kolejny temat o żwirkach, w którym zadaję to samo pytanie.
Czy ktoś z Was wie, czy można Cat`s Best wyrzucać na kompost? Czy to nie zaszkodzi roślinom :?:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Nie lut 10, 2008 20:08

wania71 pisze:Czy ktoś z Was wie, czy można Cat`s Best wyrzucać na kompost? Czy to nie zaszkodzi roślinom :?:

Teoretycznie w kompoście rozcieńczy się i rozłoży to wszystko. Przy mieszaniu z innymi organicznymi substancjami i przelaniu wodą powinno być OK. Nie wiem tylko, co dodają do żwirku, żeby się zbrylał, ale to powinno się wypłukać.
Ale ja bym się bała ze względu na ewentualne pasożyty kocie. Kot może być odrobaczany, ale jak jednak złapie np. glisty, to zanim zareagujemy możemy mieć nowe źródło zakażenia.
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Nie lut 24, 2008 9:56

Od kilku dni testuje zwirek,ktory okreslany jest przez innych jako tansza wersja extrem classic. Jestem zachwycona :) Zbryla sie swietnie,bryłki sa twarde,nie rozsypuja sie przy wyciaganiu.To co zostaje w kuwecie pozostaje swieze i czyste :)
http://www.zoobi.de/product_info.php/pr ... hoice.html

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Wto lut 26, 2008 15:47

koteczekanusi pisze:Z tym rakotwórczym pyłem krzemionkowym to prawda????? W internecie też często wypisują bzdury.
Może jestem naiwna, bo wiem, że wiele produktów w sklepach jest niebezpiecznych - ale chyba nie byłby dopuszczony do obrotu, gdyby był rakotwórczy?????

A co do wycieraczek - ja od kilkunastu dni mam wycieraczkę z drugim dnem (podawałam wczesniej link do animalii) i chyba się sprawdza - bo jakoś ostatnio piasek nie chrzęści mi pod nogami. Inna sprawa, że ostatnio nasypałam piasku w granulkach a nie perełkach, więc nie jest on tak skoczny.

Dla niedowiarków chętnych na raka polecam stronkę http://www.ciop.pl/3489.html

i nadal miłego wdychania :)))))

metysboski

Od: Czw sty 24, 2008 10:58

Post » Wto lut 26, 2008 17:22

Ja sobie cenie silikonowy za to że siuśków nie trzeba wybierać :oops: bo przy naszej piątce to by oznaczało bieganie do kuwety non stop i w ten rakotwórczy pył krzeminkowy średnio wierzę.
Silikonowy Hilton strasznie zdrożał na animalii i chyba wszędzie ogólnie(jakis czas temu kosztował 14zł z groszami a teraz 16.99 :twisted:)Przestaje sie opłacać :(

KaasiakN

Od: Pt mar 09, 2007 19:36

Post » Śro lut 27, 2008 17:41 żwirek

Rany, jak tak czytam, na ile Wam starcza opakowanie 5l żwirku to jestem w szoku. Używałam już i Hiltona i Benka i z żadnego nie byłam zadowolona. Mimo zbrylania i tak większość wywalałam z kuwety po dwóch, trzech dniach, bo śmierdziało strasznie. Teraz mam Amigo, nie zbryla się (co mi odpowiada bardziej), ale śmierdzi tak samo po dwóch dniach, mimo regularnego wymiatania "urobku" mojego Kropka. I tak samo jest "wydajny" w moim przypadku. Najbardziej do tej pory byłam zadowolona ze żwirku z Tesco, ale ostatnio mi go nie sprowadzają do sklepu. :(
Pozostaje mi jeszcze do wypróbowania silikon i trociny.

Nie mam siły czasem, rano wymiatam, po południu wracam do domu po pracy i otwierając drzwi ledwo jestem w stanie się przemóc, żeby wejść do środka. ;) A zima jest, okna na cały dzień zostawić nie sposób otwartego... :)

Spróbuję jeszcze z kuwetą z filtrem, może to coś pomoże.

kayama

Od: Wto lut 26, 2008 20:25

[poprzednia][następna]