Duży problem z oczami i uszami

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 30, 2002 16:47

Kazia pisze:Blue...
Napisałam wyraźnie, że najpierw trzeba się upewnić, czy w uszach nie ma żadnych schorzeń.
Co prawda nie napisalam tego przy oczach, ale to chyba oczywiste?

Alez to co ja pisalam - nie bylo do Ciebie!
Po prostu - zbyt wiele razy slyszalam ze hodowcy i weci nie umiejac sobie poradzic standardowym leczeniem z takimi przypadlosciami - twierdza wlasnie ze persy tak maja. Nie mialo to nic wspolnego z Toba!
To bylo ogolnie. Sorry ze tak to moglo zabrzmiec...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro paź 30, 2002 16:54

Zdarzają się też sytuacje odwrotne, niestety, że tam, gdzie sytuacja jest w normie robi się wszelkie możliwe badania i nawet podejmuje leczenie. :?
To pewnie zabrzmi jak oszczerstwo, ale lekarze są różni.

Eva

Od: Wto lut 05, 2002 17:24

Post » Czw paź 31, 2002 16:29

Eva pisze:Zdarzają się też sytuacje odwrotne, niestety, że tam, gdzie sytuacja jest w normie robi się wszelkie możliwe badania i nawet podejmuje leczenie. :?
To pewnie zabrzmi jak oszczerstwo, ale lekarze są różni.

Oczywiscie ze zdarzaja sie tacy lekarze - zarzadzaja miliony badan z ktorych w sumie nic nie wynika, lecza miesiacami twierdzac ze to powazna choroba a co najwyzej rozwala zwierzakowi watrobe. Co najgorsze - czesto dobrze o tym wiedza - po prostu chca wlasciciela naciagnac na jak najwieksze wydatki.

Ale rownie czesto zdarza sie ze wet nie potrafiwszy poradzic sobie z choroba lub nie umiejacy interpretowac wynikow badan czy np. uwazajacy sie za jasnowidza i w zwiazku z tym nie zlecajacy badan - po jakims czasie nieumiejetnego leczenia zwierzecia twierdza "ten typ juz tak ma".

A ja nigdy nie uwierze ze jakis kot juz tak ma ze mu z oczu plyna brazowe lzy a z uszu wylazi jakas wydzielina.

Ot i tyle ;)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt sie 29, 2003 19:46

Odświeżanie 8)

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pt sie 29, 2003 21:44

a tak calkiem a propos ...persy sa rasa tzw. ekstremalna...zwlaszcza te ponad norme skrocone i niestety jako takie maja okreslone sklonnosci do okreslonych dolegliwosci...oczy to tylko wierzcholek gory lodowej...wiem, ze teraz mnie milosnicy tej rasy zabija, ale w momencie wejscia do unii u nas takze bedzie zakaz hodowli tych najbardziej krotkich...i ja sie pod tym podpisuje obiema rekami...nie wolno hodowac kotow o wadach, ktore powoduja ze czasem cale mioty nalezy usypiac...(jedna z wad u persow jest rozszczep podniebienia ) nigdzie w europie juz nie kupuja naszych ekstremalnych persow, trwa odwrot w kierunku starego typu! i slusznie jak ktos ma watpliwosci moge zeskanowac artykul, ktory przyslala mi kolezanka z rpa, na temat wlasnie unijnych przepisow...u nich to byl przedruk, nie mam niestety oryginalu..u bialych persow takie przebarwienia zmywa sie roztworem kwasu bornego, u innych jasnych tez...oczu, jezeli nic nie dolega, nie traktyje sie antybiotykiem, bo i tak nie pomoze...jezeli juz to delikatne kropelki dla niemowlat na bazie soli fizjologicznej, czyszcza i nawilzaja oko

tonia

Od: Pon wrz 02, 2002 17:38

Post » Pt sie 29, 2003 22:01

Mnie tak- czysto teoretycznie- nasunęło się pytanie, czy podobnie jest z syjamami nowego typu?
Czy tez jest tak, ze te- ekstremalnie "nowe w typie" czyli baaardzo smukłe, z bardzo wydłuzonym pysiem i bardzo wielkimi uszami- tez sa narażone na specyficzne choroby (słyszałam o częstych załomkach na ogonie) i czy tez przewiduje sie odwrót do syjamów starego typu?

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pt sie 29, 2003 22:26

niestety ale syjamy o tej bardzo wydluzonej mordce i sylwetce tez sa na liscie... :cry: ale nie przedstawiono im az tylu zarzutow co persom...takze biale koty z uwagi na brak pigmentu w skorze...MCO ze wzgledu na dysplazje stawow...bobtaile i manksy- niekorzystna mutacja...itd, itp....ale nie chce was stresowac..

tonia

Post » Pt sie 29, 2003 22:52

Toniu- ale ja sie chętnie dowiem takich szczegółów :D
MCO maja tendencje do dysplazji? 8O Przeciez to rasa naturalna?

BTW- naturalna rasa psów- owczarki niemieckie tez mają tendencje do dysplazji. Ale o kotach- nie słyszałam :roll:

Olat

Post » Pt sie 29, 2003 23:03

naturalna to owszem ale duza i genetycznie ma tendencje do powstawania wlasnie dysplazji...poszukam tego pisma ale chyba jedynie moge tekst przepisac, bo inaczej to nie wiem jak...?

tonia

Post » Pt sie 29, 2003 23:13

znalazlam!!!!!!!!!!na razie przepisze tylko wymienione rasy kotow, ktorych hodowla bedzie albo zabroniona albo zmodyfikowana:krotkie persy,szkockie foldy, manksy,munchkiny,rexy,amerykanskie curle, maine coony, tureckie vany i wszystko,co nie jest pochodzenia naturalnego a wyhodowane ekstremalnie...acha i biale koty zwlaszcza tam, gdzie slonce mocno operuje...(afryka np.)

tonia

Post » Pt sie 29, 2003 23:17

Dzieki! :D
Gdybys jeszcze mogła wyszukac, dlaczego ( i jak) mają byc modyfikowane np. MCO, curle albo rexy- to byłabym wdzięczna :D

Olat

Post » Pt sie 29, 2003 23:27

modyfikacja niestety dotyczy persow i syjamow :cry: i glownie chodzi w niej o powrot do dawnych linii.

tonia

Post » Sob sie 30, 2003 0:32

Olatku, mi się o uszy gdzieś obiło, że to hodowcy MCO przedobrzyli, dążąc do jak największych rozmiarów i masy ciała. Fakt, widziałam spis ras narażonych na dysplazję, MCO były tam jedynymi kotami.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Sob sie 30, 2003 0:57

tonia pisze:modyfikacja niestety dotyczy persow i syjamow :cry: i glownie chodzi w niej o powrot do dawnych linii.

Będę szczera. Mnie by to bardzo ucieszyło. Mam na myśli persy.Rozmiem doskonale co może czuć w tym momencie hodowca tych pięknych kotów, i z góry przepraszam, za swoje entuzjastyczne podejście do spawy. Ale to co czytałam na ten temat, te skrócone kości twarzo-czaszki, te skrócone kanaliki itd itp. i zwiazane z tym kłopoty przy jedzeniu, rozstrzepy warg itd. to jest naprawdę dla mnie przynajmniej bardzo smutne. Niech wracają "normalne".
Chcę mieć kiedyś persa, wolę, że będzie starego typu.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Sob sie 30, 2003 1:03

lidiya pisze:Jesli moge wtrace tu swoje pytanko...
Moj TZ ( a wlasciwie jego rodzice ) przygarneli kotke, ktorej maluchy udalo nam sie juz oddac do nowych domkow. Dzis zauwazylam , ze kicia ma "zlozone" jedno uszko... Zajzalam do srodka i bylo bardzo brudne.
Ten brud nie byl suchy sypiacy sie, tylko takiej lekko lepkiej konsystencji z malutkimi grudkami ( koloru brazowego). Wyczyscilam delikatnie uszko.... Nie mamy kasy aby biec szybko do weta , ale moze mozecie cos doradzic co robic?
aha.. czy kotka z tego powodu moze byc rozdrazniona?? Bo zawsze byla taka lagodna , a teraz podczas glaskania nagle potrafi sie rzucic i porzadnie ugrysc...
Bardzo sie boje aby tak nie robila... bo moze tym wystraszyc rodzicow TZta......

Stronghold jest dość drogi, stosunkowo w każdym razie, ale lepszy o tyle od leków którymi musisz co dzień uszy przecierać, że "prawie nic nie robisz". Uszy trzeba wyczyścić, to tak, ale zdaje się raz na jakiś czas. Nie wiem dokładnie. W każdym razie jest taki "bezproblemowy". Ale no cóż, ja też kiedyś na strobghold dla dwójki nie miałam i wyleczyłam im świerzba Crotamitonem. Parę złotych butelka, starczył na dwoje i jeszcze zostało :D . Z tym, że to trzeba smarować codziennie.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

[poprzednia][następna]