DEVONY I CORNISHE A ALERGIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 29, 2003 14:09 DEVONY I CORNISHE A ALERGIA

Witam wszystkich serdecznie :)
dość często zaglądałam na to forum ale jako jego uczestnik jestem tu pierwszy raz. Mam nadzieję, że wybaczycie mi pewne niedociągnięcia jeśli chodzi o kocie sprawy. Wierzę, że od Was wszystkich będę mogła się wiele nauczyć :)
Bardzo prosiłabym wszystkie osoby, które wiedzą cokolwiek (najlepiej z autopsji lub z wiarygodnego źródła) na temat hipotezy, że Devonki i Cornishe wywołują alergie o wiele rzadziej niż inne rasy kotów. BARDZO chciałabym mieć kociego przyjaciela jednak mam obawy związane z moją 2letnią córką. Sprawa wygląda następująco: rok temu u małej wystąpiła reakcja alergiczna (obrzęk śluzówki nosa, katar) na papugę, która przebywała u nas przez parę miesięcy. Poza tym jednym przypadkiem nie jest uczulona na nic innego. Jednak alergolog u którego byliśmy na konsultacji(głównie w sprawie możliwości posiadania kota) stwierdził, że przez to córka może być bardziej podatna na kocie alergeny. Wogóle to potraktował nas jak wyrodnych rodziców, którzy kosztem zdrowia dziecka chcą spełniać swoje zachcianki. BZDURA.Testy skórne w jej wieku są niemiarodajne a testy krwi na swoiste przeciwciała IgE robi się po uprzedniej "ekspozycji" badanego na alergeny. Tylko, że ja nie mam gdzie i na co małej "wyeksponować"! W rodzinie sami psiarze. Przecierz nie wypożyczę kotka na "próbę". Ktoś zaproponował mi abym udała się z córką do hodowcy i pozwoliła jej na swobodny kontakt z kotami. Tylko, że pan hodowca do którego z taką prośbą się zwróciłam zgodził się tylko pod warunkiem, że potem kota kupię tylko u niego. Miłe prawda? Wędrówki po Polsce w tym celu wykluczone - praca itp. Dlatego postanowiłam zainteresować się Devonkami i Cornishami, które i tak uwielbiam. O sybirakach też słyszałam ale hodowca sib z którym rozmawiałam powiedział mi, że to raczej do końca niesprawdzona inf.
Może ktoś z Was ma dziecko alergiczne i kota DRX lub CRX?
Przeprasza, że się tak "rozzwlekłam" ale sprawa jest dla mnie b.ważna. HELP :( [/b]

Lavelia

Od: Pt sie 29, 2003 13:19

Post » Pt sie 29, 2003 14:20

ja mam, ja! :D
mam koteczkę cornish rex i dziecko z silną alergią oddechową.
testy skórne wykazały uczulenie na kocie alergeny, więc testowałam dziecko u przyjaciółki, która ma angora-kudłacza- zero uczulenia na kota.
jednak żeby nie kusić losu szukałam kota krótkowłosego- padło na kornisza.
kocisko śpi z dzieckiem, je z dzieckiem, wylizuje małej włosy, nos itp.
moja córka bierze leki, ale uczulają ją głównie pyłki, kicia na szczęście- nie.
ale mój brat, który ma alergię na wszystko, na moją kicię też reaguje- co prawda słabiej niż na dachowca, ale też.
jeżeli masz jakieś bardziej szczegółowe pytania- chętnie odpowiem.
pozdrawiam
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pt sie 29, 2003 14:24

Dziękulę, dziękuję za odzew :D
wreszcie jakaś sprawdzona informacja! :)
Mam już na oku upatrzoną kociczkę Devonkę ale ciągle się wachałam. Pomęczę Cię jeszcze trochę pytaniam :)

Lavelia

Post » Pt sie 29, 2003 14:32

Mam takie pytanko: czy Twoja córcia miała robione testy krwi na kocie alergeny? W jakiej hodowli kupiłaś korniszonka?

Lavelia

Post » Pt sie 29, 2003 14:44

myślę, że to tak naprawdę zależy od osobnika potencjalnie 'uczulonego'

my mamy dwa devony w domu i sami nie jesteśmy uczuleni na kocią sierść ale 'testowaliśmy' trochę kwestię "devon - kot dla alergików" na znajomych 8) - były to osoby dorosłe więc zupełnie nie wiem jak sprawa się ma w stosunku do dzieci :cry:

kilka osób, które miały bliski kontakt z kotukami odczuwały po krótkim czasie mocne swędzenie skóry a moja przyjaciółka wyszła od nas z opuchniętymi oczami 8O - głaskała koty a potem zupełnie zapominając o wszelkich środkach ostrożności potarła oczy... :roll:

są też osoby, które nawet przy 'twarzowych' miziankach z kociami 8) nie miały żadnych objawów alergicznych - a były wśród nich osoby generalnie na kotuki uczulone 8O

moje doświadczenie mówi, że może być różnie
ale devony jak najbardziej polecam :lol:
Obrazek Obrazek

drotka

Od: Wto kwi 22, 2003 11:49

Post » Pt sie 29, 2003 14:45

nie miała testów krwi: wyłącznie skórne.
z 10 testów wyszła wrażliwość wyłącznie na kota. podłamało mnie to, bo futrzaka planowaliśmy.
dopiero za jakiś czas taka starsza pani pediatra prychnęła lekceważąco na ten wynik i poradziła testować dziecko poprzez kontakt z żywym kotem. jest to najbardziej miarodajne.
Oliwcia jest moją pierwszą koteczką, przyjechała z Kaliningradu.
ale druga będzie już z mojej własnej hodowli:)
a trzecia :idea: devonka na którą choruję już czas jakiś.
Obrazek

Olivia

Post » Pt sie 29, 2003 15:01

w przypadku mojej córki testy skórne są niestety niemiarodajne zw wzgl. na jej wiek :(
słyszałam, że niektórzy reagują alergicznie tylko np. na koty długowłose lub na konkretnego osobnika
ja jednak chyba zdecyduję się na "moją" Devonkę
:) będę często odkurzać odkurzaczem "dla alergików", wietrzyć i "przecierać kotka na mokro"- doradziła mi to zresztą pani z Loki Miao
Błagam trzymajcie za nas kciuki!

Lavelia

Post » Pt sie 29, 2003 15:04

ile lat ma twoja córeczka?
trzymam kciuki.
i zazdroszczę :oops:
Obrazek

Olivia

Post » Pt sie 29, 2003 15:09

ma 2 latka
oczywiście to nie ma być kotek-zabawka dla niej

Lavelia

Post » Pt sie 29, 2003 15:13

w jakim wieku Twoja córka miał robione testy?

Lavelia

Post » Pt sie 29, 2003 15:18

miała wtedy 3 latka.]
teraz ma 6, ale chyba już jej testów nie będę robić.
oczywiście, że kot to nie zabawka - ale przynajmniej moja kocia jest kapitalnym kompanem do zabawy dla dziecka.
broją obie równo i obie uciekają do siebie jak się wkurzam
kornisz jest kotem bardzo energicznym a jednocześnie łagodnym- nawet przy brutalnych zabawach pazury nie są w użyciu. oczywiście młoda też traktuje kota z szacunkiem.
kornisza moge polecić każdemu, kto ma dziecko (nie bachorzydło)
ale podobno devony też mają cudowne charaktery.
podejrzewam mocno, że będziesz zachwyconą koteczką, jeżeli się zdecydujesz :)
Obrazek

Olivia

Post » Pt sie 29, 2003 15:19

Szczerze mówiąc, sama miałam o to zapytać, bo moja siostra, też alergiczka ze stwierdzoną alergią na koty (testy skórne) stwierdziła "jeśli jakieś zwierzę w domu, to tylko kot". Naszą Szarkę uwielbia, ale też zaczyna dostawać kataru, gdy u nas jest.
Deli

Deli

Od: Nie cze 29, 2003 11:14

Post » Pt sie 29, 2003 15:25

stosujesz jakieś "środki ostrożności"? mi poradzili, żebym izolowała dziecko w nocy od kota ale ja mam małe mieszkanie więc czy to ma wogóle sens? przecież alergeny i tak fruwają wszędzie

Lavelia

Post » Pt sie 29, 2003 16:15

Mnie w zeszlym roku w testach skornych wykazano alergie na koty, a jakos mieszkam z trzema, kudlow mam (znaczy sie koty zrzucaja :)) co niemiara i nic mi sie nie dzieje, co moim zdaniem jest dowodem na mala wiarygodnosc testow skornych.
Mysza, Felinka, Zenuś, Malutek i Pipi

www.empatia.pl/futro

Trop

Od: Czw sie 28, 2003 12:26

Post » Pt sie 29, 2003 16:20

Gdzieś wyczytałam, że na konkretnego kociego osobnika alergik może się odczulić. To chyba dobra wiadomość ;)
Niestety nic bliższego nie wiem, bo na szczęście nie jestem uczulona, ale może ktoś będzie wiedział coś więcej na ten temat.

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

[następna]