pytania przed kastracja psa

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon lut 11, 2008 11:14 pytania przed kastracja psa

witam,

potrzebuje porady odnosnie psa...
Skipi szykuje sie do kastracji- termin: za ok. 2 tygodnie. i moje pytanie, czy robic badania krwi przed narkoza? piesek mlody- ok 1,5 roku (?). ostatnia narkoza byla we wrzesniu, wczesniej w lipcu- nie bylo zadnych problemow. nie chcialabym go dodatkowo stresowac (ma kruche zyly i mysle, ze pobranie krwi nie byloby bezproblemowe :? )

a ja jestem panikara...... :oops:
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Pon lut 11, 2008 11:43

Kastrowałam dwa psy i nie robiłam badań przed zabiegiem. Wszystko było ok:)
"Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą"

margolcia

Od: Wto mar 08, 2005 9:57

Post » Pon lut 11, 2008 11:47

margolcia pisze:Kastrowałam dwa psy i nie robiłam badań przed zabiegiem. Wszystko było ok:)

wlasnie moj wet to mi powiedzial: ze malo kto robi badania... tym bardziej, ze Skipi dzielnie znosil wczesniejsze narkozy....
chyba potrzebuje potwierdzenia, ze wszystko bedzie ok :oops:
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Post » Wto lut 12, 2008 16:09

moze ktos jeszcze cos mi doradzi? :oops:
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Post » Wto lut 12, 2008 16:12

Widze, ze jednak mocno Cie to meczy ;)

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Wto lut 12, 2008 16:17

no niestety meczy :roll:
jakies takie watpliwosci mna targaja :wink:
mimo, ze wczorajsza rozmowa troche je rozwiala... 8)
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Post » Wto lut 12, 2008 16:42

Nie o psach, ale o kotach. Kotom przed piątym rokiem życia nie robimy badań krwi przed zabiegami. Młode organizmy dobrze znoszą takie rzeczy. Psiak jest młody, był poddawany narkozie, więc można raczej zaufać wetowi.
Obrazek
Naszym kotom się przelewa - darowiznę na konto!
Fundacja Kocia Dolina Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000

Igulec

Od: Wto mar 28, 2006 21:15

Post » Wto lut 12, 2008 17:01

Ja kastrowałam swojego psa jakieś 1,5 roku temu. Badania zrobiłam, ale mój psi miał wtedy 7 lat i wet zalecił sprawdzenie. Poza tym on źle znosił tradycyjną narkozę, więc zdecydowałam się na wziewną, bezpieczniejszą.
Ale Twój piesio jest młody, mój w jego wieku miał narkozy (czyszczenie zębów) bez żadnych badań.
ObrazekObrazek

Ikotipies

Od: Wto maja 30, 2006 20:22

Post » Wto lut 12, 2008 22:07

Mój Scooby (wtedy jeszcze nie mój tylko tymczasowy) był kastrowany w wieku ok roku.
Nie miał robionych badań, mimo że 2 miesiace przed kastracją zabierałam go w stanie skrajnego zagłodzenia od "opiekunów" :evil: ale bardzo ładnie dochodził do siebie.

Kastracje i narkoze przeszedł bez problemów. Przez tydzien nosił kołnierz, bardzo ładnie i szybko sie zagoi. jeżdziałam z nim chyba dwa razy na zastrzyk i kontrolę.

Bardzo sobie chwalę kastracje psa, Scooby jest super psem, nie ucieka mi wogóle,nie obsikuje drzewek i nie smierdzi "psem".

Bedzie dobrze :ok: :ok:
Dla moich adoptusiów za TM [']

Gór mi mało i trzeba mi więcej....

berni

Od: Pon sty 10, 2005 15:12

Post » Śro lut 13, 2008 15:09

ja Bleka też kastrowałam jako młodego i żadych badań nie było...zniósł dobrze, kołnierza nie nosil...i tez uważam, że kastracja super wpływa na psa...pozostał mu odruch kopulacyjny :roll: ...ale tak to jest usłuchany, nie ucieka, nie ruszają go suki z cieczką, sie niszczy dzrzewek, kwiatków itp, jest energiczny i fajny...siura czasami jak sunia, na stojaka, nawet nogi nie chce mu sie podnieść...

jedno mnie wkurza najbardziej - suki go atakują...chyba czują, że do niczego sie nie nadaje.... :twisted:

aneta od zwierzyńca

Od: Pt gru 02, 2005 14:29

Post » Czw lut 14, 2008 10:23

A moje kundle nadal sikają jak "faceci" i podsikują drzewka. A najzabawniejsze jest to, że to samo usiłuje robić moja Brandy:D
Wyobraźcie sobie maleńką yoreczkę, która usiłuje podnieść łapkę i obsiusiać drzewo albo mur :D
"Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą"

margolcia

Od: Wto mar 08, 2005 9:57

Post » Pt lut 15, 2008 8:59

bardzo dziekuje wszystkim za slowa wsparcia :wink:
teraz tylko potrzebne kciuki w przyszly piatek ok 16
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Post » Pt lut 15, 2008 10:19

Adrianapl, bedzie dobrze....

u nas tez jest taka jedna sunia, która chce dominowac nad innymi i tez zachowuje się jak pies...znaczy teren sikając po rogach scian, obsikuje firanki...dziwne :roll: ...teraz jest po zabiegu, ciekawe czy jej to zostanie...

aneta od zwierzyńca

Od: Pt gru 02, 2005 14:29

Post » Pon lut 18, 2008 9:47

Mam psiaka w wieku lat 8, czy w takim wieku kastracja jest jeszcze wskazana?
Niedawno przeprowadziliśmy się do domu z ogrodem, tyle że Mańkowi duży ogród nie wystarcza... Obrał sobie terytorium w promieniu 1 km od domu, pojawił się problem tzw. włóczenia się.
Czy kastracja w tym wieku rozwiąże ten problem? Nie bez znaczenia jest też charakterystyczny męski zapach jaki psisko wydziela oraz agresja w stosunku do innych psów.
Obrazek

tuchna

Od: Wto wrz 25, 2007 14:02

Post » Wto lut 19, 2008 11:04

tuchna pisze:Mam psiaka w wieku lat 8, czy w takim wieku kastracja jest jeszcze wskazana?
Niedawno przeprowadziliśmy się do domu z ogrodem, tyle że Mańkowi duży ogród nie wystarcza... Obrał sobie terytorium w promieniu 1 km od domu, pojawił się problem tzw. włóczenia się.
Czy kastracja w tym wieku rozwiąże ten problem? Nie bez znaczenia jest też charakterystyczny męski zapach jaki psisko wydziela oraz agresja w stosunku do innych psów.

Spotkałam się z opinią weterynarza, że psy po 8 roku życia powinne być kastrowane z powodu częstego występowania prostaty. Nie wiem ile w tym prawdy bo słyszałam to tylko u jednego weta.
Mój piesek jutro idzie na kastracje- ma powiększoną prostatę i cystę za jednym jąderku :(
Nie wiem czy zniknie problem włóczenia się, to jest nasz pierwszy pies i pierwsza psa kastracja.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi

nataleczka

Od: Pt gru 30, 2005 11:21

[następna]