"Kot jakiś niewyraźny.."-białaczka.I znowu.Szukam

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 08, 2008 13:16

Ciekawe co tam jeszcze jest w tych wynikach...

Niezależnie od wszystkiego, mogłabyś je, Tosza, wpisać, kiedy otrzymasz?

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt lut 08, 2008 13:34

Beliowen pisze:Ciekawe co tam jeszcze jest w tych wynikach...

Niezależnie od wszystkiego, mogłabyś je, Tosza, wpisać, kiedy otrzymasz?

I jakie badania zrobili na białaczke-czy cos innego prócz testu Elisa mogli zrobić w ciągu jednego dnia?
Na razie wydrukowałam i zaniosłam pani Małgosi dwa teksty z ABC-żeby zobaczyła, że te koty z białaczką żyją i jakie sa realne zagrożenia dla pozostałych kotów )one żyją razem już całe lata).

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pt lut 08, 2008 13:54

Tosza, z tym testem ELISA - jeśli został zrobiony - to trzeba by dopytać kogoś, kto się zna, czy przypadkiem fakt, iż kot był szczepiony przeciwko białaczce nie może mieć wpływu na wynik...

Beliowen

Post » Pt lut 08, 2008 14:05

Beliowen pisze:Tosza, z tym testem ELISA - jeśli został zrobiony - to trzeba by dopytać kogoś, kto się zna, czy przypadkiem fakt, iż kot był szczepiony przeciwko białaczce nie może mieć wpływu na wynik...

Ha! No właśnie, chyba może. Kiedy było ostatnie szczepienie?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pt lut 08, 2008 14:16

Beliowen pisze:Tosza, z tym testem ELISA - jeśli został zrobiony - to trzeba by dopytać kogoś, kto się zna, czy przypadkiem fakt, iż kot był szczepiony przeciwko białaczce nie może mieć wpływu na wynik...

Myślę, że to nie ma wpływu-Ja mojej Szarocie robiłam dwa lata temu (powtórnie po 6 latach), gdy wyszło jej 1000 leukocytów. Wyszedł ponownie ujemny, a w międzyczasie była szczepiona piątką kilkakrotnie.

Tosza

Post » Pt lut 08, 2008 14:22

Jana pisze:

czekam na dokumentację-wtedy będę wiedziała więcej. Swoja drogą chyba nie umiałabym tak wszystkiego powierzyć wetom ( kontrola najwyższa forma zaufania :wink: ). Lucynka zaczęła dostawać jakieś zastrzyki-ale też nie wiadomo, co. :(

Tosza

Post » Pt lut 08, 2008 14:25

Jana pisze:

Wycofuję się, doczytałam - szczepienie nie ma wpływu na wynik testu :(

Jana

Post » Pt lut 08, 2008 14:32

Jana pisze:szczepienie nie ma wpływu na wynik testu :(

No to zostaje tylko kwestia czy był wykonany.

Beliowen

Post » Pt lut 08, 2008 14:35

To jakaś totalna bzdura.
Jeżeli laboratorium - to białaczka szpikowa.
Jeżeli szpikowa - to nie infekuje!

A ja jeszcze raz na forum przypomnę, że pewna krakowska pani vet powiedziała, że białaczkę kocią na butach rozniosę........
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Pt lut 08, 2008 14:43

Miuti pisze:To jakaś totalna bzdura.

A ja jeszcze raz na forum przypomnę, że pewna krakowska pani vet powiedziała, że białaczkę kocią na butach rozniosę........

czy badania na białaczkę szpikową zrobiliby tak szybko?
Ja się jeszcze gubię w tym. Podobno z krwi (pisała też o tym Jana) robi się w Niemczech badanie na białaczkę zakaźną, pewniejsze ni test Eliota, ale na wynik czeka się 2 tygodnie.
Niewykluczone, że w gabinecie nie mieli lub zapomnieli zrobić testu i zadzwonili do labu, żeby z dostarczonego materiału zrobili test Eliota. Ale tak to jest, jak nie ma się kopii wszystkich badań u siebie.

Tosza

Post » Pt lut 08, 2008 14:45

Pani Małgosia bardzo się boi teraz o Gargamelcię-czy należy ją szczepić na białaczkę, czy zrobic test Eliota i dopiero szczepić?

Tosza

Post » Pt lut 08, 2008 14:48

Tosza, białaczkę szpikową czasami widać w rozmazie krwi po prostu
wcale nie trzeba robić jakichś specjalnych badań.
Dlatego potrzebne są kompletne wyniki, bo bez tego to dyskusja jest tylko gdybaniem.

Beliowen

Post » Pt lut 08, 2008 14:56

Tosza pisze:
Miuti pisze:To jakaś totalna bzdura.

czy badania na białaczkę szpikową zrobiliby tak szybko?
Ja się jeszcze gubię w tym. Podobno z krwi (pisała też o tym Jana) robi się w Niemczech badanie na białaczkę zakaźną, pewniejsze ni test Eliota, ale na wynik czeka się 2 tygodnie.

Nie nie, PCR robi się ze szpiku! Trzeba pobrać szpik z kości udowej i wysłać do Niemiec, to dość skomplikowane, pod narkozą itp. Więc na pewno tego badania nie mogli zrobić.

Z krwi robi się tylko test Elisa, prościutki, szybki i w gabinecie.

Jana

Post » Pt lut 08, 2008 14:59

Tosza pisze:Pani Małgosia bardzo się boi teraz o Gargamelcię-czy należy ją szczepić na białaczkę, czy zrobic test Eliota i dopiero szczepić?

Odizolować chorą kotkę do czasu rozstrzygnięcia jaką ma białaczkę. Jeżeli to jednak białaczka zakaźna - najpierw test elisa, potem szczepienie.

Jana

Post » Pt lut 08, 2008 15:12

Jana pisze:

Nie nie, PCR robi się ze szpiku! Trzeba pobrać szpik z kości udowej i wysłać do Niemiec, to dość skomplikowane, pod narkozą itp. Więc na pewno tego badania nie mogli zrobić.

Z krwi robi się tylko test Elisa, prościutki, szybki i w gabinecie.

Czy PCR bada białaczkę zakaźną, czy szpikową?
Czy zakaźną można zbadać w jakikolwiek inny sposób, niż testem Elisa?

Tosza

[poprzednia][następna]