Moderator: Estraven
.
.
Rennatta pisze:Beboczek znów chory. W niedzielę pojechaliśmy na dyżur-znowu nie mógł się wysikać i różne "niespodzianki" były na środku salonu.
Dostał Enrobiaflox (lub coś podobnego,bo napis nie wyraźny) i zastrzyk.
Niewiele to pomogło.
Wczoraj rano zauważyłam mega rzadkie gówno na środku salonu i biednego kotka usiłującego wysikać się w różnych częściach mieszkania.
Pojechaliśmy do Arki: kot był cewnikowany i musiał zostać w szpitalu![]()
![]()
.Został zatkany.Nie wiem co by było,gdybym zgodnie z wcześniejszymi planami pojechała z mężem do Warszawy na dwa dni
![]()
![]()
.
Nie mogłam w nocy usnąć-ciągle myślałam jak tam on biedny leży sam w szpitaliku bez nikogo-serce się kraje. A taki zawsze wychuchany i rozpieszczony.
Rustie pisze:Będzie dobrze
skaskaNH pisze:Renatta, przede wszystkim trzymam kciuki za Beboczka
Co do zatykania sie - to najważniejsze jest zbadanie moczu, żeby ustalić, jakiego rodzaju kryształy ma w drogach moczowych. jeśli szczawiany, to trzeb zakwaszać. Gdzies czytałam, że miał podawane coś na zakwaszanie - jest kilka opcji: karmy typu urinary lub Uro-Pet.
Ja mam ten sam problem z Kubą, przy czym on ma jeszcze zawyżone parametry nerkowe i tu zaczyna sie kombinacja. Ale jeśli chodzi o zakwaszanie, to u nas Uro-pet sie nie sprawdził, pH moczu było dalekie od pożądanego. Pomogła karma. Teraz dostaje ją od czasu do czasu (własnie ze względu na nerki).
W sytuacji ewidentnego zatkania, kiedy biedak chodzi do kuwety, puszcza kilka kropel albo i nic, podajemy mu No-Spe (oczywiście w mniejszej dawce niż ludzka). Zazwyczaj do paru godzin pomaga.
Dostaje tez Phytophalle, to ma dzialanie lekko moczopędne.
Mysle, ze w razie takich sytuacji kryzysowych No spe zawsze mozesz mu podac, tylko pamietaj, to trzeba zrobic bardzo przebiegle, bo jest strasznie gorzka i kot dostaje szału, a przy okazji zaczyna sie makabrycznie slinić, jeśli mu sie zacznie rozpuszczac w paszczy. Jeden z moich sposobów to obtoczyc w maleńkim kawałku miąższu z chleba i jeszcze najlepiej posmarowac to masłem.
.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Maraszek, Meteorolog1 i 20 gości