Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon sty 21, 2008 12:21

A ja mam pytanie, apropos leczniczego Royala s/o na struwity i czy mogą go jeść tez zdrowe koty?
Wet powiedział, że wszystkie mogą to jeść, a już mówie jakie koty my mamy w domu
-Rysio,z owymi kryształami,
Gapunia-9 miesięcy,drobna i jeszcze rosnie;przed sterylizacją,
Bodzio 2 lata-nadwaga :( po kastracji,
Gucio-w wieku Bodzia, chuderlaczek po kastracji

Mieszka z nami jeszcze kociczka 3mies na tymczasie, jej podaje osobno kittena, ale problem w tym, jak tu zrobić, żeby każdemu dogodzić...

Zamykać sie ich osobno nie da, bo do kuwety muszą mieć dostęp, normalnie jadły Hills'a light i Royal'a indoor a teraz rzucają się tylko na Urinary Rysia :(
w osobnych miseczkach tez sie nie udaje, bo wszystkie jak na komendę do miski Rysia - widocznie najlepiej im smakuje :(

Nie wiem jak to wszystko pogodzić, no i co tu zrobić-chyba że ta karma jest odpowiednia dla nich wszystkich(podobno tez zapobiega struwitom) ale średnio w to wierzę, bo to karma lecznicza a reszta kotów oprócz Ryśka zdrowa.
Proszę o radę :wink:

KaasiakN

Od: Pt mar 09, 2007 19:36

Post » Pon sty 21, 2008 12:51

KaasiakN - karmy na struwity zakwaszają mocz, jeżeli zdrowy kot ma lekko kwaśny mocz to zbytnie jego zakwaszenie może spowodować powstanie szczawianów.
Lepiej , żeby zdrowe koty jadły zwykłe karmy bytowe.

seer - w pewnym sensie zgadzam sie tym co mówił wet.
mam dwie kotki, które mają podwyższone parametry nerkowe. Ja zawsze starałam się kupować super karmy z wysoką zawartością mięsa - biomill, hill's itp.
Do tego moje koty były przyzwyczajone dostawać surowe mięso, czasami puszka, ale też z tych ++ (leonardo, gimpet)
w efekcie przedobrzyłam z ilością tego mięsa.

To zresztą powiedziała mi wetka. Bonnie rok temu miała bardzo ładne wyniki nerkowe, a mieszkała w piwnicy i co jadła nikt nie wie.
Jakies osobnicze predyspozycje na pewno też mają znaczenie, ale dieta też.
Dlatego teraz gdybym miała polecać to albo bardzo dobre suche i jakaś puszka czasami, albo w podstawie mięso i średniej jakości suche (tzn z mniejsza zawartością mięsa, ale oczywiście nie barwione, nie sztucznie polepszane - np. purina cat chow nawet, jeżeli ma być dodatkiem).
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Pon sty 21, 2008 18:47

Hill's nie ma duzej ilosci miesa.
Kot potrzebuje duzo bialka i wlasnie teraz wielu producentow w oparciu o najnowsze badania zaczelo produkowac karmy o duzej ilosci miesa.
Nawet kotom w pierwszej fazie choroby nerek wielu wetow juz nie zaleca diety niskobialkowej jako, ze zbyt niska zawartosc bialka w diecie prowadzi u kota do ogolnego oslabienia i bardzo szybkiej utraty masy miesniowej. Sa badania , ktore opotwierdzaja, ze obnizenie ilosci bialka w diecie zdrowego kota nie zapobiega chorobie nerek, natomiast chroniczne odwodnienie, ktore czesto wystepuja u kotow karmionych w duzej mierze sucha karma, moze byc przyczyna choroby nerek.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Pon sty 21, 2008 21:44

Z tym odwodnieniem to coś jest na rzeczy. Od jakiegoś czasu suche daję w większości namoczone i widzę, jak jest ogromna różnica w ilości siuśków w kuwetach. Jak czasem zapomnę namoczyć i koty jedzą suche suche, to w kuwetach pojawiają się naparstki. I niestety największe problemy zdrowotne miały u nas koty, jedzące głównie suche. No i amatorzy suchego mieli nadwagę. Zwłaszcza po Sanabelle. Na Orijenie sylwetki powoli wracają do normy.
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Sob sty 26, 2008 9:30

a ja mam pytanie: czy ktoś używał karm firmy Trovet a w szczególności Trovet WRD? czy jest skuteczna?
nie mogę znaleźć żadnych szczegółowych informacje na jej temat.
Gucci AKA Cianek ['] 21.10.2006 Wołów - 02.04.2022 Zurych
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Od: Czw lut 01, 2007 13:44

Post » Sob sty 26, 2008 13:50

Ja też mam pytanie, a mianowicie: znalazłam w Kuchni Pupila w dziale Diety Weterynaryjne jakieś 2 karmy dla alergików, których nie znam i widzę po raz pierwszy na oczy.

1. 1st Choice Cat Adult Hypoallergenic
http://www.kuchniapupila.pl/diety_water ... 3e77ab2cac

2. Specific Cat Skin & Joint Support FOD

Czy ktoś zna te karmy, używał, może coś na ich temat powiedzieć?
>^^< Swietłana >^^<

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Nie lut 03, 2008 16:39

Podobno można polewać np. olejem suchą karmę by kot lepiej zjadał i dlatego bo olej jest tłuszczem , więc jest potrzebny kotu. Czy to prawda?

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Nie lut 03, 2008 17:05

aga_tka pisze:Ja też mam pytanie, a mianowicie: znalazłam w Kuchni Pupila w dziale Diety Weterynaryjne jakieś 2 karmy dla alergików, których nie znam i widzę po raz pierwszy na oczy.

1. 1st Choice Cat Adult Hypoallergenic

2. Specific Cat Skin & Joint Support FOD

Czy ktoś zna te karmy, używał, może coś na ich temat powiedzieć?

tak, jakiś czas temu 'wypróbowałam' na mojej alergiczce Bidusi karmę 1st Choice :)
wcześniej dawałam jej RC hypo, ale ta karma ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, a Bidek dodatkowo z racji kalectwa (powypadkowy niedowład tylnej części ciała) nie może być ani trochę za gruby - więc kiedy zobaczyłam, że kot mi się upasł, przeszłyśmy na 1st Choice
karma ma małe chrupki (Biduś ma jeszcze usunięte zęby :roll: ), zawartość tłuszczu zbliżoną do lighta, zawiera mięso z kaczki - i jest bardzo chętnie jedzona nie tylko przez Bidona, ale i przez inne footra, notorycznych złodziei :twisted: :wink: nie wiem dokładnie, ile udało 'nam' się schudnąć, ale Bidusia nie jest już kluchą i dzięki temu może prawie normalnie się poruszać
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Nie lut 03, 2008 18:02

dziękuję Wielbłądzio za odpowiedź :D

A jeszcze mam takie pytanie: czy inne-zdrowe koty mogą jeść karmę dla alergików? Odkąd Kropka jest na RC Sensivity Control (śmierdzi rybą) to moje 2 pozostałe koty zwariowały na punkcie tej karmy i nie chcą tykać niczego innego. Nie zaszkodzi im to?
>^^< Swietłana >^^<

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Pon lut 04, 2008 16:35

Co jest lepsze? Profilum Adult Cat czy Sanabelle Adult?

Nana

Post » Pon lut 04, 2008 18:03 Whiskas

Whiskas to straszne draństwo. Trutka na szczury bardziej jadalna. :catmilk:

Klaudiiia

Od: Nie lut 03, 2008 17:46

Post » Pon lut 04, 2008 19:55

To już wiemy. oświeć nas czymś nowym :cat3: A poza tym to witamy ;)

Nana

Post » Śro lut 06, 2008 0:50

http://animalia.pl/produkt.php?id=10237

kupil juz ktos ta karme? czy jest zjadalna przez koty, bo sie zastanawiam czy nie zamowic...

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Śro lut 06, 2008 3:12

Kasia_1991 pisze:http://animalia.pl/produkt.php?id=10237

kupil juz ktos ta karme? czy jest zjadalna przez koty, bo sie zastanawiam czy nie zamowic...

Pisałam o tej karmie niedawno. Jest beznadziejna i niejadalna. Nie warto kupować. :x
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Śro lut 06, 2008 9:32

Nana pisze:Co jest lepsze? Profilum Adult Cat czy Sanabelle Adult?

Sanabelle to bardzo dobre karmy, które smakują moim futrzakom. O Profilum nic nie powiem, bo nic nie wiem :D
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Od: Śro gru 15, 2004 13:27

[poprzednia][następna]