Zwirek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 25, 2003 12:41

Vitez, nie sprawdzalam, czy Friskies mozna wyrzucac do wc.
Prawde mowiac, nie probowalam zadnego ze zwirkow tam wrzucac. Uzywam torby plastykowej, i od razu wynosimy do smietnika.

Widze, ze ten zbrylajacy jest najbardziej popularny wsrod kociarzy.
A mnie, Marysienska, jakos on denerwuje tym przyklejaniem sie do kuwety.
U nas CB zbrylajacy, po uzyciu przypomina cos miedzy glina a plastelina.
Potrzasnelam kuweta raz i dwa, zeby sprawdzic, czy ten nowy ma duzo pylu, ale nie ma :D

Inka

Od: Pon lut 10, 2003 2:29

Post » Pon sie 25, 2003 13:28

Ja swoje testowanie żwirków zaczęłam ponad 2 miesiące temu, nie mając pojęcia o takim forum, kupywałam w ciemno. Najpierw był Eden (8,5 zł) bardzo fajny,zapachowy, zbrylający się. Jednak nieświadoma w różnicach rodzaju żwirku, zmieniłam go na żwirek produkowany dla Auchan (z taką łapką) cena atrakcyjna mniej niż 5 zł za 5 kg. Jednak nie zbrylał się, tylko opadał na spód ten ciemniejszy. Potem jeszcze był żwirek kupowany w Rossmanie (4 kg/niecałe 4 zł), horror !!! No i po przeczytaniu w necie pochwalnych tekstów na temat Cat`s Best Eco Plus zakupiłam go. W Auchanie jest za 19,99 za 10 l. No i jestem bardzo zadowolona, kot bez problemu sobie w nim kopie, a kopce to robi wielgaśne ;) Bryluje się wspaniale i można go wyrzucać do toalety. Zapach ma drzewny, który jednak się ulatnia i z moich doświadczeń wynika, że należy zmieniać cały żwirek co tydzień najrzadziej, bo potem kot kręci nosem. Choć piszą, że można go wymieniać co 3 tygodnie :!: Moim zdaniem nie wychodzi to super oszczędnie, bo ja na miesiąc muszę zużyć 2 worki czyli wydać 40 zł,ale moim zdaniem warto. No i wiadomo ta jedyna wada roznosi się, ale ja mam patent, kot ma taką "wycieraczkę" że nie roznosi go poza łazienkę.
ObrazekObrazekObrazek

Agness

Od: Czw lip 17, 2003 13:55

Post » Pon sie 25, 2003 13:57

pomyłka - patrz poniżej :wink:
Ostatnio edytowano Pon sie 25, 2003 13:59 przez BarbaraF, łącznie edytowano 1 raz
under 15 feet of pure white snow

BarbaraF

Od: Czw mar 21, 2002 14:42

Post » Pon sie 25, 2003 13:58

Ja też byłabym zadowolona z EC+, gdyby nie to że miałam go wszędzie pełno :( , jakis czas temu "pani z kolejki" w zaprzyjaźnionym sklepie poleciła nam Biokat's - w zielonym plastikowym worku - ma konstystencje małych zielonych kamyczków, zbryla się, pochłania zapachy świetnie, wyrzucamy go do WC (byle nie w dużych ilościach) i jest bardzo wydajny - jedno opakowanie (uwaga - ok. 10 kg), kosztuje ok. 25 zł, starcza 2 koty/miesiąc

BarbaraF

Post » Pon sie 25, 2003 13:59

Widzialas tego Biokata jeszcze gdzies czy to tylko lokalnie dostepne? Brzmi interesujaco.
Roode koty :mrgreen:

Ivcia

Od: Wto wrz 17, 2002 12:56

Post » Pon sie 25, 2003 14:01

gdzie indziej nie szukałam, ale nie sądzę, żeby to była specjalność tego sklepiku

BarbaraF

Post » Pon sie 25, 2003 14:03

No to trzeba bedzie sie rozejrzec. Nasz szarak nie jest w kwestii zwirku specjalnie wybredny, toleruje nawet taki z Leader Price :roll: , to ze mna raczej gorzej.
Roode koty :mrgreen:

Ivcia

Od: Wto wrz 17, 2002 12:56

Post » Pon sie 25, 2003 16:34

A co powiecie na wszelkiego rodzaju Benki czy są dobre dla kotków, wybór zapachów duży, tylko czy kotków to nie odstrasza od kuwety? :?

betix

Od: Pon sie 11, 2003 22:37

Post » Pon sie 25, 2003 18:18

ja Benków nie używałam, ale wiele osób (kotów :wink: ) sobie chwali

BarbaraF

Post » Pon sie 25, 2003 19:44

Stanowczo tylko CBE+, ze względu na wyrzucanie do toalety. Kiedyś używaliśmy Benka, kotu odpowiadał, ale denerwowała nas konieczność bardzo częstego wynoszenia śmieci (a nasz śmietnik znajduje się kawałek od bloku), bo inaczej śmierdziało. CBE+ usunął tę niedogodność.
Deli

Deli

Od: Nie cze 29, 2003 11:14

Post » Wto wrz 09, 2003 14:58

ja tez planuje teraz zmienic zwirek. potwierdzam, ze CBE+ w bydgoskim Auchon tez kosztuje 19,90

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Wto wrz 09, 2003 19:27

A w gdanskim Auchan CBE+ kosztuje 20zł z kawałkiem :( Ale zakupiłam sobie, bo ładnie mi pachniał przez worek ;) Może będę troche dosypywać do Benka.

Ale ten Benek... roznosi się TRAGICZNIE. Po dwóch dniach patrzeć na podłogę nie mogę bo dookoła kuwety to mam praktycznie miałą plażę. No i roznosi się po okolicy również.

Będę musiała zainwestować w zamykaną kuwetę.
Sasannka
galeria moich maluchów: http://sasannka.xpect.pl/e4u.php/ModPages/ShowPage/46
Grafit Obrazek Tango Obrazek

Sasannka

Od: Pt sie 29, 2003 16:05

Post » Wto wrz 09, 2003 22:07

Ja kupilam produkt Gimpeta, Biokat´s Fresh.
Jest swietny, ladnie sie zbryla, nie roznosi sie i slicznie pachnie !
Nareszcie podczas sprzatania kuwety nie obrywa mi nosa smrodek amoniaku :roll:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Wto wrz 09, 2003 22:42

Jedno wiem...
Benek mimo zamykanej kuwety tak samo sie roznosi na lapkach.... chyba ze kot ma tendencje do wysypywania go gdy zakopuje siusiu albo kupke to faktycznie taka kuweta pomaga.
Ja swoja wynioslam na balkon... teraz mam w pokoju normalna kuwete i powietrze jest zupelnie inne! nie ma tkiego nieswierzego zapachu "zakiszonego" mimo roznych zwirkow, czestego czyszczenia itp.

Co do zwirkow to dla mnie najwazniejsza sprawa jest by przy 5 kotach starczal mi na jak njadluzej.....
Nie moge kupowac takich najgorszych zwirkow bo przy tylu kotach nie pochlaniaja dobrze zapachow i nie dobrze sie zbrylaja, a z kolei cala reszta jest bardzo droga.......
Benek compact stracza mi na niecaly tydzien , a kosztuje 16 zloty......
KOmbinuje i kombinuje co by tu wymyslic ....
Raz probowalam z jedna pusta kuweta do ktorej raz na jakis czas ktorys z kotow sie wysikal... no i zawsze to troche zwirku zaoszczedzonego... ale zapach.... albo mokre lapki to minusy...
Ostatnio wystawilam kryta kuwete na balkon gdzie koty czesto bywaja i nasypalam do niej taniego niezbrylajacego zwirku. Minusy takowego moznaby wymieniac i wymieniac , ale na balkonie nie sa takie uciazliwe. W dzien otwieram kuwete i zwirek calkowicie wysycha na sloneczku. Jak juz bedzie nie do uzytku to caly wyrzuce.

Probowalam rowniez dosypywac tego taniego niezbrylajacego sie do dobrego i tworzacego brylki piasku ktory jest w domowych kuwetach.
Chcialam sprawdzic czy sie bedzie zbrylal - i grudki sie robia :)
Zobaczymy jak na dluzsza mete to podziala.

Co do wyrzucania brudnego piasku to nie wrzucam nigdy do wc , nawet jak mozna. Zbieram wszystkie woreczki foliowe i reklamowki do jedenej szuflady i gdy czyszcze kuwety wyciagam jeden , zawiazuje i wyrzucam do smieci.

CZY ktos z was ma jakies sposoby oszczedzania zwirku przy wiekszej ilosci kotow????
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Śro wrz 10, 2003 0:26

drobny Benek Compact (oczywiście bezzapachowy - żeby kotom nie śmierdziało :wink: )
jest najlepszy - pochłania zapachy , ładnie się zbryla - wyjmujesz łopatką bryłki i dosypujesz sukcesywnie tak , aby stale było go pi-razy-drzwi tyle samo .
na łapeczkach niestety się wynosi - dobrze jest przy kuwecie zrobić z kawałka starej wykładziny taką "wycieraczkę ", wtedy żwirek na niej zostaje..
Na trzy dorosłe koty mające do dyspozycji dwie duże kuwety i jedną małą - kupuję torbę 5l Benka (za 9 zeta z groszami ) raz na dwa-trzy tygodnie.
Obrazek + Obrazek

basia

Od: Czw mar 21, 2002 13:38

[poprzednia][następna]