Wątek dla nerkowców cz. 2

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sty 29, 2008 17:44

Być może w takim razie wet rambo_rudej daje białasowi kroplówki,żeby sprawdzic czy to przewlekła,czy ostra niewydolność.To też jakiś sposób(kroplówy wypłukują białko z zatkanych białkiem nefronów? chyba?).Ale tutaj musze sie zgodzic z gisha i marcelibu że lepiej zbadać mocz.Wysoki poziom kreatyniny może byc jeszcze spowodowany problemami w wątroba ,trzustką,zapaleniem błony śluzowej żołądka-które to prowadzą do niszczenia nerek(wysoki poziom leukocytów świadczy o jakimś stanie zapalnym),wiec warto sprawdzic moczem na czym stoicie!!

mapet

Od: Pon gru 17, 2007 21:12

Post » Wto sty 29, 2008 19:02

Wysoka kreatynina tez wystepuje gdy kot ma pierwotniaki. Trzeba zbadac kal pod katem pierwotniakow. Mocz latwo zlapac , po co wyciskac. Poczytaj w ABC jak sie lapie mocz samemu. Jezeli sa za duze leukocyty we krwi to moze to czesto swiadczy to ze jest stan zapalny.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Wto sty 29, 2008 19:12

Dzwonilem dzisiaj do weta. Jest wynik morfologii , reszta z Niemiec ma byc jutro.
Niestety ale podobno morfologia nie jest najlepsza. Krwinki czerwone sa kiepskiej jakosci i sie nie odradzaja jak trzeba. HCT jest 55 przy normie do 47. RBC 11,5 przy normie do 10,7. Szczegolow nie pamietam bo trudno zapamietac. Wiem ze jest odwodniony Niunius i ze leukocytow jest 8,3 tys a wiec w normie. Jak bede mial wyniki to wpisze.
W poniedzialek jade z Kicia na badanie krwi i wtedy wiecej sie dowiem o Niuniusiu.
Oto watek Niuniusia dla przypomnienia:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2801590#2801590
Ostatnio edytowano Wto sty 29, 2008 19:25 przez Pedro, łącznie edytowano 2 razy

Pedro

Post » Wto sty 29, 2008 19:13

Marcelibu, problem z Frankiem jest taki że ostatnio mało siusia, a jak już to w nocy, jak wszyscy śpią. jeśli go przyłapię w kuwecie to oczywiście spróbuje, no ale gwarancji nie ma. Spytam też czy jest sens robić usg, czy jakieś inne badania.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Wto sty 29, 2008 19:28

Czy ktos wie o czym moze swiadczyc HCT rowny 55 przy normie do 47 ?

Pedro

Post » Wto sty 29, 2008 19:41

rambo_ruda pisze:Marcelibu, problem z Frankiem jest taki że ostatnio mało siusia, a jak już to w nocy, jak wszyscy śpią. jeśli go przyłapię w kuwecie to oczywiście spróbuje, no ale gwarancji nie ma. Spytam też czy jest sens robić usg, czy jakieś inne badania.

To ze mało siusia może świadczyc albo o bólu, moze krysztaly, moze
zapalenie drog moczowych , to kastrat przeciez i czasami sie zdarza.
Dlatego tak wazne jest zlapanie moczu.Wet nie wyciśnie tyle zeby osad porządnie zbadac.
Ma wysoki hematokryt a to chyba o dwodnieniu świadczy, zobaczysz jakie wyniki po kroplówkach będą.
No i przede wszystkim musi duzo pic i jesc mokre, nie suche.
Trzymam kciuki za wyniki!
A czemu pytasz o związek wyników z glodówką?
Czy nie jadl przez dluższy czas?

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Wto sty 29, 2008 20:08

Wysoki hematokryt to oczywiście odwodnienie. Krew jest wtedy zagęszczona. Nerkowce nie zatrzymują wody w organizmie i często są odwodnione.

rambo_ruda - mocz koniecznie a ciężar właściwy nie z paska tylko urometrem (potrzeba ok 25 ml ) czy refraktometrem (tylko kropla ale niewiele laboratoriów go posiada co nieustannie mnie zaskakuje). To pewnie jakiś stan zapalny się przyplątał. I koniecznie mokre, mokre i mokre...suchą karmę bym odstawiła póki co. USG można ale najpierw mocz.
Kontakt ze mną - mail lub telefon. Na miau mnie już nie ma.

Sin

Od: Czw sie 19, 2004 17:15

Post » Wto sty 29, 2008 20:16

Pedro pisze:Czy ktos wie o czym moze swiadczyc HCT rowny 55 przy normie do 47 ?

Zajrzyj tu: :arrow: http://www.niziolek.com.pl/kint.html
a ja w międzyczasie poszukam czegoś innego. Nie zaglądałam dokładnie to tej strony, ale mam w ulubionych. Hematokryt mawedług mnie, związek z nadwodnieniem zwierzaka.
Marcelibu

Post » Wto sty 29, 2008 20:18

Pedro jedź z Niuniusiem na kroplówy(pewnie bedzie miał założony wenflon wiec z badaniem krwii poczekaj,jak jest odwodniony to pewne że i wyniki sie pogorszyły)

mapet

Od: Pon gru 17, 2007 21:12

Post » Wto sty 29, 2008 20:21

rambo_ruda pisze:Marcelibu, problem z Frankiem jest taki że ostatnio mało siusia, a jak już to w nocy, jak wszyscy śpią. jeśli go przyłapię w kuwecie to oczywiście spróbuje, no ale gwarancji nie ma. Spytam też czy jest sens robić usg, czy jakieś inne badania.

Ja biorę mojego Hugcia na sposób - podaję mu około godz. 21 z 15 ml wody strzykawką (10 ml) do pysia "pod kiełek". Rano jest siku o odpowiedniej porze. Może tak spróbuj. Ewentualnie przesuń godzinę podania wody, gdyby się wysikał nie w porę. Jak Franek usadzi się w kuwecie na sioo, to podstaw pod doopiszcze (zgrabnym ruchem, trzeba go dopracować, za pierwszym razem ręce mi sie trzęsły :wink: ) czyste płaskie naczynie (ja podkładam zakrętkę od pojemnika na badanie moczu)
Nie wyciskaj kota, to dla niego naprawdę straszny stres. Dodatkowo, niby to bezpieczne, ale ja się bałam tego za każdym razem :roll: .
Marcelibu

Post » Wto sty 29, 2008 20:31

Mapet , Niunius zawsze ma mocznik w normie ( mam nadzieje ze teraz tez tak bedzie ) wiec o kroplowkach na szczescie mozna zapomniec. Z reszta on nigdy by sobie nie dal dac kroplowki. Moze te odwodnienie wzielo sie stad ze w ten ostatni dzien przed badaniem krwi mniej jadl bo sobie pospal a potem juz nie mogl jesc ze wzgledu na badanie. Ja nie zamierzam badac krwi Niuniusia bo wlasnie mial badana wczoraj.
Marcelibu dzieki za link.

Pedro

Post » Wto sty 29, 2008 20:37

mapet pisze:Pedro jedź z Niuniusiem na kroplówy(pewnie bedzie miał założony wenflon wiec z badaniem krwii poczekaj,jak jest odwodniony to pewne że i wyniki sie pogorszyły)

Niuniuś Pedra jest zdrowy. Krawateczka ma kłopoty nerkowe.
Marcelibu

Post » Wto sty 29, 2008 20:37

gisha pisze:

Dlatego tak wazne jest zlapanie moczu.Wet nie wyciśnie tyle zeby osad porządnie zbadac.
Ma wysoki hematokryt a to chyba o dwodnieniu świadczy, zobaczysz jakie wyniki po kroplówkach będą.

napewno nie trzyma specjalnie, bo dziś wet sprawdzał i pęcherz był pusty. Pytam o głodówkę, bo kiedy go wzięłam, podobno na działkach był ok miesiąca, więc z jedzeniem pewnie słabo było i może to zaważyło na wynikach teraz. ehhh mokre mówisz, tylko że on wogóle nie chce mokrego dla nerkowców :( jedynie suche nerkowe chrupie.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Wto sty 29, 2008 20:42

rambo_ruda pisze:
gisha pisze:

napewno nie trzyma specjalnie, bo dziś wet sprawdzał i pęcherz był pusty. Pytam o głodówkę, bo kiedy go wzięłam, podobno na działkach był ok miesiąca, więc z jedzeniem pewnie słabo było i może to zaważyło na wynikach teraz. ehhh mokre mówisz, tylko że on wogóle nie chce mokrego dla nerkowców :( jedynie suche nerkowe chrupie.

Porozstawiaj w domu kilka miseczek z piciem, tak, żeby się kot natykał na nie. Ja zakupiłam za prawie 100 zł. :? fontannę do picia dla kotów, widze, że Hugo często z niej pije.
Edit: popsułam post, nie umiem odkręcić :oops:
Marcelibu

Post » Wto sty 29, 2008 20:46

Ja po 10 dniowych próbach pobrania sioo, byłam kompletnie załamana i wetka zaproponowała specjalny żwirek. Niestety tani nie jest - ok 20 zł kosztuje.
Żwierk do czystej kuwety i pozostaje czekanie kiedy kot z niej skorzysta :wink:
Mnie z jednym kotem udało się, ale drugi odmówił "współpracy" z nowym żwirkiem. I sioo dalej niepobrane, a wyniki krwi niedobre :(

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

[poprzednia][następna]