Zmiany 2008

Forum Felis Polonia

Moderator: DoBo

Post » Pon sty 14, 2008 23:55

zenia pisze:
czy miał ktos z was jakieś błędy?

Tak, w rodowodzie jednego z moich kastratów (i nie tylko jego, wiele kotów hodowlanych miało ten sam błąd) był błąd, który wziął się ze starego oznaczenia grup kolorystycznych - zanim wprowadzono kody EMS takie, jakie znamy. Dzięki temu, że wiedzieliśmy, jak wygląda kotka w zakwestionowanym kolorze + poszukaliśmy w sieci informacji o użytym kodzie, bylismy w stanie wyjaśnić sprawę i błąd został poprawiony.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto sty 15, 2008 0:04

lrafal pisze:
Jak się znajdzie błędy to trzeba sprawdzić czy podczas nostryfikacji zostały dobrze wpisane (czasem przetłumaczone) kolory..

Dokładnie taki problem zaistniał u mnie - zły przekład z angielskiego na EMS. Ktoś zapomniał uwzględnić słowo tortie :D .
Mam nadzieję, że z poprawką wszystko będzie OK.
fanaberia

fanaberia

Od: Pon maja 29, 2006 0:09

Post » Wto sty 15, 2008 9:00

u mnie tez juz poprawione :P ,podobno pregowanie ojca zle zapisane było ..

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Wto sty 15, 2008 9:00

lrafal pisze:oczywiście poprawki wpisów w bazie są bezpłatne.

A czy należy się zwrócić o ponowne wystawienie rodowodu? I czy za taki rodowód trzeba płacić?

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Wto sty 15, 2008 9:08

Oberhexe pisze:A zobacz w rodziców, czy taki kolor mógł wyjść? I czy kody EMS są ok?

kolor jest dobry-byl ustalany na wystawie..
bardziej skłaniałam sie ku bieli-oboje rodziców z białym(matka mały medalionik co prawda) a moja kocica bez białego
zaliczyła wiele wystaw i zawsze była bez białego,choc teraz mam watpliwosci :roll:
Obrazek

zenia

Post » Wto sty 15, 2008 11:36

A czy należy się zwrócić o ponowne wystawienie rodowodu? I czy za taki rodowód trzeba płacić?

Jeżeli jest to błąd biura (a nie błąd na życzenie hodowcy) i od czasu wydania nie upłynęło więcej niż 3 miesiące to dokument będzie wymieniony bez opłat.

W innym przypadku hodowca/właściciel musi sam zdecydować czy chce mieć poprawiony dokument czy wystarczy mu świadomość, że w bazach błąd jest poprawiony i ew. kocięta będą już miały poprawne papiery.
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto sty 15, 2008 16:40

zenia pisze:
Oberhexe pisze:A zobacz w rodziców, czy taki kolor mógł wyjść? I czy kody EMS są ok?

kolor jest dobry-byl ustalany na wystawie..
bardziej skłaniałam sie ku bieli-oboje rodziców z białym(matka mały medalionik co prawda) a moja kocica bez białego
zaliczyła wiele wystaw i zawsze była bez białego,choc teraz mam watpliwosci :roll:

mimo ze biel jest dominujaca, jest okreslony procent kotow, ktore moga sie urodzic bez bieli
starczy, ze rodzice maja Ss i Ss
1/4 maluchow zalapie sie na ss

i tak po moich dwoch zdecydowanych bikolorach urodzila sie Napoleonka, bez bieli, solid kremowy

tak wiec to moze, ale nie musi byc blad
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Śro sty 16, 2008 2:14

Zenia, a jaki kotka ma kolor w rodowodzie i jaki kolor mają rodzice?
Braku bieli po dwóch rodzicach z biela system nie rozpoznałby jako błędu.

Edit: chodzi o Allegrę?
Ona ma błąd u dziadka ze strony matki: Billy Bonzo ma wpisany kolor z białym, a jego rodzice są bez bieli (n 22 i a 22). Trzeba ustalić, czy któreś z nich nie miało bieli.
Taki sam błąd ma Squabby's Boomerang: jego kolor to d 09 22, a rodzice bez bieli: n i e 22.

Rafale, czy jeśli błąd dotyczy kota sprowadzonego, to obowiązek prowadzenia "śledztwa" :wink: spoczywa również na hodowcy, czy można liczyć na pomoc FPL, która porozumie się z macierzystą organizacją, która wystawiła oryginalny rodowód?

Oberhexe

Post » Śro sty 16, 2008 8:46

Oberhexe pisze:Zenia, a jaki kotka ma kolor w rodowodzie i jaki kolor mają rodzice?
Braku bieli po dwóch rodzicach z biela system nie rozpoznałby jako błędu.

Edit: chodzi o Allegrę?
Ona ma błąd u dziadka ze strony matki: Billy Bonzo ma wpisany kolor z białym, a jego rodzice są bez bieli (n 22 i a 22). Trzeba ustalić, czy któreś z nich nie miało bieli.
Taki sam błąd ma Squabby's Boomerang: jego kolor to d 09 22, a rodzice bez bieli: n i e 22.

Rafale, czy jeśli błąd dotyczy kota sprowadzonego, to obowiązek prowadzenia "śledztwa" :wink: spoczywa również na hodowcy, czy można liczyć na pomoc FPL, która porozumie się z macierzystą organizacją, która wystawiła oryginalny rodowód?

tak BilliBonzo jak i Bumerang sa ewidentnie z białym..jesli jest błąd to u ich rodziców...pewnie zle okreslony kolor..bo Bumerang np ma bardzo dużo bieli,pierś i łapy..
Allegra dzieci dawała bez bieli,ew jedna dziewczynka podejzana jest o "łateńke" z boku ponizej brody (ojcowie bez bieli)

wyszukam tych przodków na fotach i poszukam bieli

ps.
czy te błedy tak daleko w rodowodach też musimy zgłaszać?
Obrazek

zenia

Post » Śro sty 16, 2008 9:02

http://www.pawpeds.com/db/?a=o&id=16053 ... =mco&o=0.5
ta para bez bieli ,rodzice Billy Bonzo ,mieli więcej dzieci z biela ..a sami w pawpeds wystepuja jako bez bieli ..ze zdjec nie mozna nic wywnioskowac
Obrazek

zenia

Post » Śro sty 16, 2008 10:08

Stawiam na zdradliwy medalion, gdzieś ukryty (on naprawdę podstępny bywa).

Oberhexe

Post » Śro sty 16, 2008 10:38

te madaliki mnie też osłabiaja ,gdy nie wiadomo czy to przedłuzenie bródki ,czy juz łata :twisted:

zenia

Post » Sob sty 19, 2008 13:49

witam
nie wiem o co w tym wszystkim chodzi :( matka mojego kota miała zmianę koloru z n24 na n22 w karcie miotu był podany kolor n22 a w rodowodzie jest n24 przecież karta miotu powinna być podstawą do wystawienia rodowodu kociakom ale chyba tak nie jest :( inny błąd wyświetlony na czerwono to pra pra dziadkowie kota czyli 4 pokolenie wstecz klikając na rodowód danego kota zapis zgadza sie z zapisem w moim rodowodzie więc gdzie doszukiwać sie błędu ??? pomocy!! :cry:

Piper

Od: Sob sty 19, 2008 13:33

Post » Sob sty 19, 2008 14:57

Zmiana koloru musi być również dokonana w księgach rodowodowych.

w 4 pokoleniu sprawdź, czy nie masz kota z białym po rodzicach bez bieli, srebrnego po niesrebrzystych rodzicach, pręgowanego po gładkich itd. - czyli szukaj koloru dominujacego po rodzicach w kolorze recesywnym. Jeśli znajdziesz - tu jest błąd i trzeba go poprawić.

Oberhexe

Post » Sob sty 19, 2008 15:16

dziękuję postaram się ale to i tak czarna magia dla mnie :oops: w razie czego jeszcze zapytam :)

Piper

Od: Sob sty 19, 2008 13:33

[poprzednia][następna]