Karmnik dla sikorek - szukam porady, jak zrobić

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto gru 25, 2007 18:24

U nas gości dużo, tylko zdjęć przez okno kuchenne nie zrobię :(

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Śro gru 26, 2007 21:45

Słuchajcie, dlaczego ptaszki nie chcą przychodzić do mojego karmnika?
Ani w zeszłym roku, ani w tym - ani jednej sikorki :(
Mieszkam na parterze, okolica spokojna, zielona, pod oknem spory skwerek, dwa wielkie dęby... A tu nic..
Jak wyrzucę na ziemię karmę, to się zlatują gawrony i gołębie - ale do karmnika nic nie przychodzi :roll:
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Śro gru 26, 2007 22:46

Czym karmisz :?:
moje uwielbiają słonecznik zlatuje się kilkadziesiąt :lol:
Niestety są wstydliwe gdy otworze okno odlatują :(
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Śro gru 26, 2007 23:20

Zeszłam dziś z aparatem do kuchni i zrobiłam próbę zrobienia zdjęć naszej ptasiej stołówce...wyszły :dance:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziś w szczycie obiadowym było 13 sikorek w karmniku!!!

Słonecznik jest "lepem" na sikorki, potwierdzam...także na inne ptaki...do mnie przyleciała już cała plejada gwiazd, ale naprawdę zacznie się jak spadnie śnieg, bo czyżyki na przykład wolą stadami na żywotnikach się stołowac.

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Czw gru 27, 2007 11:23

Obrazek

Tuka

Od: Pon cze 20, 2005 10:57

Post » Sob sty 05, 2008 16:31

Ja się podzielę własnym patentem, ba pewnie są tacy, którzy maja balkon, a nie mają gdzie powiesić ani postawić karmika. Mój jest nabarierkowy :) . Do zrobienia potrzebny jest palik (mały pieniek), dwie opaski metalowe i dłuto/siekierka/nóż-zależnie od rozmiarów i twardości pieńka. Na całej dłgości nalezy usunąc do 1/4drewna, by powstała BARDZo dużo szpara (jak ten pieniek postawić i spojrzec z góry, to wygląda jak tort z wykrojonym duzym kawałkiem). Nastepnie dwiema opaskami metalowymi ( do kupienia w każdym markecie budowlanym ) mocujemy pieniek poziomo do barierki, szczelina do góry. W szczelinę nakładamy słonecznik wymieszany ze smalcem (niewiarygodne, ile słonecznika zlepi jedna łyżka smalcu). Sikorkom bardzo wygodnie sie na tym siada, ja mam niestety malutki, zrobiony na próbę i musze go napełniac co 3 dni

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pon lis 29, 2010 15:11 Re: Karmnik dla sikorek - szukam porady, jak zrobić

Otworzyliśmy juz stołówkę.
Pierwsze kilo slonecznika poszło. Zobaczę kto w tym roku przyjdzie sie stołować. W ubiegłym były chyba wszystkie gatunki sikorek, że nie wspomne o poczciwych wróbelkach, mazurkach.
Ja robię karmniki z butli 5 l. Albo z pojemnika po czymś tam a na to daszek z teczki ofertówki albo wycyganionego kawałka kurtyny pcv.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto lis 30, 2010 13:38 Re: Karmnik dla sikorek - szukam porady, jak zrobić

Stadko sikorek i wróblowatych od rana harcje:))
Nawet chyba dzwońca albo czyżyka widzialam. Udało mi sie zrobić zdjęcia, potem zobacze co to bylo.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro gru 01, 2010 1:15 Re: Karmnik dla sikorek - szukam porady, jak zrobić

też mam sporo sikorek za oknem.bogatek,czubatek,modraszek.
raz w winorośli oplatającej okno kosy założyły gniazdo,ale niestety z niego nie korzystały :(

zamierzam powiesić kilka kulek ze sklepu,i półkę w domu pod oknem[wąski parapet wewnętrzny...] :D
się futra będą cieszyć.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

[poprzednia]