jaka karma typu light dla psa?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto gru 04, 2007 13:12 jaka karma typu light dla psa?

Moja siostra ma psa, dużego ONkopodobnego, ok. 9letniego. Pies jest gruby, przeszedł właśnie zabieg kastracji (guz jądra). Był karmiony byle jaką karmą.
Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś suchą karmę dla niego? Dobraną do jego potrzeb i w umiarkowanej cenie, żeby siostra na zawał nie zeszła.
Jak komponować mu mokre posiłki?
Jeśli chodzi o psy jestem zupełna noga.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Wto gru 04, 2007 13:50

zajrzyj na dogomanię!
stary psiak wcale nie musi jeść karmy light ,nawet jeśli jest za gruby.będzie na niej ciągle głodny,więc będzie szukał okazji do podjadania i dalej tył.Warto kupić karmę po prostu jakąś dla seniorów.Co do marek i firm to tak jak z kocimi-do wyboru do koloru.I ta sama zasada-czasem warto kupic z wyższej półki,droższą bo jest lepsza i wydajniejsza.Dobra ze średniej półki jest Acana np.Z wyższej Pro Formance i cała masa innych.Na coś trzeba sie zdecydować.Na dogomanii jest prężna grupa ONkowców.Doradza na pewno!
A gotowanie w domu-normalnie ,mięcho plus wypełniacz z warzywami rozciapcianymi.Wszystko na początek w małych porcjach.Żadnych kości.Suplementy typu biotyna Vetzyme i takie tam raczej w porozumieniu z wetem.
Bardzo ważne jest spalanie-wiek psa sugeruje ,że o żadnym wyczynie na raczej nie ma mowy ale warto wiedzieć ,że pies kapitalnie spala pracując UWAGA! głową!!! tak więc dużo zabawy ,nauka komend,sztuczek różnych i za chwile będzie jak młody Bóg!!! Powodzenia.

mięsiwo takie nie chudziutkie tylko poprzerastane trochę ścięgnami.Jeśli jest jakiś problem jelitowy to startuje się od gotowanej kury(nie kurczaka!) dopiero potem dodaje sie wypełniacz w postaci np.ryżu. a potem to samo z indyka,potem wół,konina itd

moka1

Od: Nie lut 25, 2007 15:48

Post » Wto gru 04, 2007 13:58

Light lub senior
Polecam Pro plan kupuje w telekarmie worek 15 kg to 160 zł
Z tańszej polecam Acane
Gotowane jedzenie 1/3 mięsa 1/3 ryżu 1/3 warzyw
Z mięsa nie podawać wieprzowiny i kości z drobiu
Dodatkowo witaminki dla psa np. SA 37
Jako dodatek na stawy dobrze robi rosołek z łapek kurczaków
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Wto gru 04, 2007 20:04

Skoro pies był do tej pory karmiony "byle jak", znaczy, że nikt na niego za bardzo kasy wydawać nie chce, to polecam karmę Brit Senior/light worek 15 kg kosztuje 84-90 zł. karma nie jest najgorsza. Można ją mieszć z gotowanymi warzywami (marchewka, buraki) wtedy brzuszek pełny, a pies się nie pasie.
Ewentualnie wersje żywienia domowego (w ramach diety dla mojego psa też po kastracji i z tendencją do tycia) zalecona przez weta: 1/3 mięsa 2/3 warzywa gotowane (bez ryżu czy makaronu) +witaminy np. Dolfos senior - w dużych opakowaniach wychodzi całkiem tanio.

No i podstawa: żadnych przegryzek między posiłkami, żadnego wylizywania talerza z resztek po obiedzie, słodyczy - 2 posiłki i basta. To wbrew pozorom jest jedna z przyczyn tycia u psów.
Psy doskonale przystosowują się do stałych pór posiłku.
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Wto gru 04, 2007 23:00

Znajoma, która ma charta (te pieski muszą być szczupłe) mówiła mi, że jedyną skuteczną karmą odchudzającą dla psów jest Hills. Tylko, że cena jest dobijająca...
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Nie gru 23, 2007 18:31

Dzięki za rady.
Na razie zakupiony został Brit dla seniorów. Zobaczymy czy będzie psiuniowi smakował.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Post » Nie gru 23, 2007 18:35

Dzięki za rady.
Na razie zakupiony został Brit dla seniorów. Zobaczymy czy będzie psiuniowi smakował.

fili

Post » Nie gru 23, 2007 19:04

Droga fili wedlug mnie to forum jest stworzone dla kotow a nie dla psow..;/ Ale coz odpowiem Ci na Twoje pytanie , proponuje Ci pedigri z serii/serji/seri (nie wiem jak to sie pisze;/;/) "Chudziutki pieseczek" stosuje to dla mojego kotka mruczka
Pozdrawiam bobek

bobek

Od: Nie gru 23, 2007 17:42

Post » Nie gru 23, 2007 19:21

Drogi Bobku - to forum, na ktorym mozna pogadac o wszystkim - po to sa poszczegolne dzialy, w tym "koci - lapci". Czlowiek tez zwierze, pogadac musi, bo inaczej sie udusi.

Karma pedigree ma byle jaki sklad i byle jakie wlasciwosci. No, dla wlasciciela fajna, bo kolorowa.

Moja osobista sucz na tejze karmie w wieku 9 lat wygladala jak chylacy sie do grobu staruszek. Dostalam opieprz od weta, zmienilam karme na eukanube senior (nic innego wtedy nie bylo dla staruszkow) i w wieku 18 lat ta sama sucz potrafi zmylic niejednego weta - wyglada w/g nich najwyzej na 10 - 12 lat. Jest szczupla, wlos lsniacy, watroba wreszcie zdrowa (odpukac - od czasu rezygnacji z pedigree, problemy nie wracaja).

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Nie gru 23, 2007 19:35

bobek pisze:Droga fili wedlug mnie to forum jest stworzone dla kotow a nie dla psow..;/ Ale coz odpowiem Ci na Twoje pytanie , proponuje Ci pedigri z serii/serji/seri (nie wiem jak to sie pisze;/;/) "Chudziutki pieseczek" stosuje to dla mojego kotka mruczka
Pozdrawiam bobek

Super! Fantastycznie! Na pewno koteczek doskonale się po tym czuję! Życzę bogatego portfela u weta w trakcie leczenia kotka :twisted:
Obrazek

andorka

Post » Nie gru 23, 2007 20:57

Olejcie bobka.
Bo to bobek.
Udziela się też w innych wątkach.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Nie gru 23, 2007 21:01

taa, najpierw odpisałam, a potem dopiero zerknęłam co pisze...
Obrazek

andorka

Post » Pon gru 24, 2007 13:35

omg.;/ sama sie olej bo napewno to robisz bo sikac nie umiesz i krzywo sikasz.

bobek

Post » Pon gru 24, 2007 13:35

omg.;/ sama sie olej bo napewno to robisz bo sikac nie umiesz i krzywo sikasz i na siebie sikasz ;/

bobek

Post » Wto gru 25, 2007 17:26

bobek pisze:omg.;/ sama sie olej bo napewno to robisz bo sikac nie umiesz i krzywo sikasz i na siebie sikasz ;/

Matko! Kto dopuścił to dziecko do internetu? :?
Obrazek Obrazek

koci_maniak

Od: Sob cze 16, 2007 13:21

[następna]