Drugi kot Pliszkowej - Pliszka jest chora, Burko jeszcze nie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 08, 2003 14:11 Drugi kot Pliszkowej - Pliszka jest chora, Burko jeszcze nie

Jutro (w sobote) po poludniu przyjezdza do mnie drugi kot :kotek: . Niektorzy juz wiedza...
Klopot mam taki, ze nei wiem czy jechac z nim do 24 godz. lecznicy czy dzis isc do weta po srodki odrobaczajace i odpchlajace? I tu pytanie, moze kupic S. i samej odrobaczac kociaki zamiast latac do weta co chwilke? ( :idea: musze wrocic do watku o odrobaczaniu). Co mi poradzicie?
Pliszka byla potraktowana Strongholdem 3 tyg temu. Uszy nei wygladaja pieknie, wyglada to tak jakby swierzb nie zniknal calkowicie, czyszcze codziennie i caly czas sa takie jasne "platki", poza tym zaczyna sie drapac i wygryzac "cos" w futerku... Czeka mnie kolejne strongholdowanie kici?
Ostatnio edytowano Śro sie 13, 2003 14:58 przez Pliszkowa, łącznie edytowano 2 razy

Pliszkowa

Od: Pon sty 20, 2003 17:43

Post » Pt sie 08, 2003 14:44

Stronghold mozesz podac sama - ale pamietaj ze on nie zabija tasiemcow, czyli musisz kotu dac tez cos do pyska.
Nie bardzo kojarze jaki to bedzie kot? Skad?

Jesli jest ewentualnosc ze bedzie silnie zarobaczony i oslabiony a w dodatku to kociak - to mysle ze lepiej zeby go zobaczyl wet - bo w takiej sytuacji odrobaczac trzeba bardzo ostroznie - zeby nie doszlo do zatrucia kociaka rozkladajacymi sie pasozytami.

Jesli to ma byc kociak w dobrej formie lub kot dorosly - to spokojnie mozesz odrobaczyc go sama - ale pamietaj o tasiemcu.
Zreszta - pogadaj z wetem :)

A jesli chodzi o biale platki w uszach... Moze to juz nie swiezbowiec a podraznienie skory w uszach - moze z powodu zbyt intensywnego lub czestego czyszczenia? Moze trzeba by im dac spokoj na kilka dni?
Ale tu takze polecam bezposrednia rozmowe z wetem :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt sie 08, 2003 14:58

Blue pisze: Nie bardzo kojarze jaki to bedzie kot? Skad?

Dzieki za rady. Kot ma byc od Katy... jeden spod szpitala. Wyglada na zdjeciach niezle, zreszta sama je pewnie ogladalas w watku na gorze strony. Do weta pojde, ale w sobote weci sa do 12, 13, a pozniej to juz tylko 24godzinne. Kot bedzie po poludniu... Gdybym mu zaaplikowala S i cos do pyska na tasiemca, nawet mam pratel dla Pliszki, calego nei zuzyje bo tez jest mala (ale ile taki kotek moze wazyc to pojecia nie mam, wagi niestety tez nie posiadam) to moze przetrzymalby do poniedzialku do wizyty u weta...
Z uszami poczekam, ale nie wydaje mi sie zeby to bylo podraznienie. Ale wezmiemy oba koty do weta, niech on zaglada i sie zastanawia :)

Pliszkowa

Post » Sob sie 09, 2003 0:23

Najlepiej tuz po odebraniu (o ile masz samochod) pojechac do czynnej kliniki na kompletne badanie, by miec spokojna glowe i by oba koty mogly sie bez obaw spotkac :)
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Sob sie 09, 2003 6:41

Pratel jest od 6 tygodni.
O ile wiem, kociak od Katy ma ok. 5...dałabym pyrantelum, nie bardzo mogę sobie teraz przypomnieć coś innego dla kociaków poniżej 6 tygodni..Vethminth ? ale ja go nie lubię bardzo.
Coś do odpchlenia by się pewnie przydalo...

Po leczeniu świerzbu może sie zluszczać skóra, jest bardo delikatna i łatwo ja podrażnić przy czyszczeniu.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob sie 09, 2003 8:05

Sam Pyrantelum działa tylko na robaki obłe.
Wchodzi w skład np. Pratelu, który jednak jest uzupełniony lekiem niszczącym również tasiemce.
http://www.lek.si/eng/animal-health/ani ... um/pratel/
a tu jeszcze fajna strona o Pratelu - z ciekawą informacją o robalach. Co prawda text skupia głównie na psach, ale i tak warto przeczytać.
http://www.lek.si/eng/animal-health/ani ... ts/pratel/

BTW - w sprawie śwerzbu - sprawdziłam Stronghold: też nie zalaca się stosowania u zwierząt poniżej 6 tygodnia.

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Sob sie 09, 2003 8:42

Ano, wiem.
Ale u takich malych kociaków to trzeba ostrożnie bardzo.
Zdaje sie, że jest założenie, że male kociaki mogą mieć tylko glisty od matki, a tasiemiec to późnieszy nabytek.

Tak czy inaczej, myslę, że jak jest zalecenie powyżej 6 tygodni to ono jest uzasadnione i trzeba go przestrzegać.

Kazia

Post » Sob sie 09, 2003 9:23

Kazia pisze: Tak czy inaczej, myslę, że jak jest zalecenie powyżej 6 tygodni to ono jest uzasadnione i trzeba go przestrzegać.
Oczywiście, ale skoro dotyczy ono Pratelu to przecież i samego pyrantelum chyba też - bo on stanowi ponad 70% substancji czynnej w pratelu. 8O No nie wiem, tak mi to logicznie wyszło, choć nie muszę mieć racji 8)

Nie znam się na terminarzach odrobaczania kociąt :( . Sam azaczynam być ciekawa czy w ogóle można coś podawać kociakom poniżej 6 tygodnia :?:

Może lepiej zaczekać trochę. A na pewno odrobaczanie takiego malca bez nadzoru veta może się nienajlepiej skończyć. :?

ana

Post » Sob sie 09, 2003 9:33

[quote="ana"] Nie znam się na terminarzach odrobaczania kociąt :( . Sam azaczynam być ciekawa czy w ogóle można coś podawać kociakom poniżej 6 tygodnia :?:
quote]
To pewnie jak u ludzi - lekarz decyduje wszystkie za i przeciw i czasem wychodzi ze mimo zbyt niskiego wieku lek podac trzeba... Czyli na zasadzie odstepstwa od zasady :)
W kazdym razie juz wiem co zrobie, dzieki za nieocenione jak zawsze rady :)

Pliszkowa

Post » Sob sie 09, 2003 10:15

Pyrantelum jest pierwszym środkiem odrobaczajacym.
Podaje sie go już w wieku 3-4 tygodni.
Drugie odrobaczenie po 12-14 dzniach, tak żeby po nastepnych 10-14 dniach kociak był gotowy do szczepienia.
Ale to jest optimum.

Nie wiem jak Stronghold, ale np. przeciw pchlom ja stosuję Frontline, w takim rozpylaczu, i zdarzylo mi sie już 3-4 dniowe kociaki odpchlać, bez zadnego problemu.
Oczywiście nie psikam na takiego malucha, tylko na spodeczek i palcem odrobinke rozcieram po kociaku.

Ach, i przypomnialao mi sie, o czym zapomnialam :)
5-tygodniowy kociak może ważyć 400-500 gram...

Kazia

Post » Sob sie 09, 2003 10:29

Kazia pisze:Pyrantelum jest pierwszym środkiem odrobaczajacym.
Podaje sie go już w wieku 3-4 tygodni.
Drugie odrobaczenie po 12-14 dzniach, tak żeby po nastepnych 10-14 dniach kociak był gotowy do szczepienia.
Ale to jest optimum.

Nie wiem jak Stronghold, ale np. przeciw pchlom ja stosuję Frontline, w takim rozpylaczu, i zdarzylo mi sie już 3-4 dniowe kociaki odpchlać, bez zadnego problemu.
Oczywiście nie psikam na takiego malucha, tylko na spodeczek i palcem odrobinke rozcieram po kociaku.

Ach, i przypomnialao mi sie, o czym zapomnialam :)
5-tygodniowy kociak może ważyć 400-500 gram...

Kaziu, bede wiecej wiedziala niz moj wet! Dziekuje Ci bardzo!

Pliszkowa

Post » Sob sie 09, 2003 10:37

Ja też dziękuję :D 8)

ana

Post » Nie sie 10, 2003 11:32 Re: Isc do weta w sobote czy dzis kupic lekarstwa? - drugi k

Pliszkowa pisze:Pliszka byla potraktowana Strongholdem 3 tyg temu. Uszy nei wygladaja pieknie, wyglada to tak jakby swierzb nie zniknal calkowicie, czyszcze codziennie i caly czas sa takie jasne "platki", poza tym zaczyna sie drapac i wygryzac "cos" w futerku... Czeka mnie kolejne strongholdowanie kici?

Szarce Stronghold też nie do końca pomógł na świerzb (choć i tak było lepiej niż wcześniej), wyleczyliśmy ją ostatecznie Oridermylem.
Deli

Deli

Od: Nie cze 29, 2003 11:14

Post » Nie sie 10, 2003 13:04

Wet zdecydowal, ze najlepszy bedzie Stronghold (jednak) a za jakis czas cos na tasiemca, on poleca mi Drontal. Burko Krakus (tak ma na imie koteczek; Burasek bylo za malo oryginalne a tak to mamy staropolskie kocie imie w XXI wieku) ma sie dobrze, jest bardzo wesoly, biega z wysoko podniesionym ogonkiem, po prostu rozbrajajaco to wyglada :lol:
Pliszka wczoraj go "pacala" a teraz najchetniej nie odstepowala by go na krok, ale dajemu malcowi od niej wytchnienie. Generalnie juz sie lubia :) O, wlasnie uciekl z lazienki, widocznie nudzi mu sie samemu...
Zrobil nam niespodzianke, bo sam je (Katy mowila, ze musiala go karmic) i zalatwia sie gdzie trzeba! Bardzo szybko sie przystosowal mimo, a moze wlasnie dlatego, ze jest taki maly.
Pozdrawiam i dziekuje wszystkim, ktorzy przyczynili sie do wtornego zakocenia naszej rodziny 8)

Pliszkowa

Post » Nie sie 10, 2003 13:06

Cieszę się, że kiciuś czuje się dobrze! Stres związany z łapaniem, brakiem matki i podróżą, jak widać, minął.
Super :D
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

[następna]