Odkłaczanie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 07, 2003 13:58

Moja kicia jest aktualnie na odwyku od royal-fit, je tylko sensible, bo jak jej zaczęłąm dokładać fita i walthama dla sterylizowanych kotek, dostala ciemnych plam na nosku. Od dwóch dni jest na samym royalu sensible i plamki sa dużo jasniejsze. Tylko po cholerę ja jej tę purinę dawalam?
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Czw sie 07, 2003 14:03

ma reakcje alergiczne po walthamie? moze to od czegos innego......moja po wszystkim ponizej Puriny dostaje wrzoda dokladnie jednego zprzodu pyszczka.

Gina

Od: Wto lut 05, 2002 12:30

Post » Czw sie 07, 2003 14:26

Gina pisze:Royal dla persów i kotów przebywających w domu mają właciwosci odklaczajace, mozna tez podawac paste gimpetu na trichobezoary, a jak sa problemy z kupka to olej parafinowy

Szczerze mowiac moj kot nigdy nie wymiotowal, a stasznie sie z niego sypie przez caly rok (egzotyk) karmie go tylko RC i czasem mieskiem.

Gina, nie czepiam sie ale jakbys przeczytala wczesniejsze posty to zabaczylabys, ze:
1) Royala nie moze jesc; a jak wczesniej jadla to bylo znacznie gorzej wbrew pozorom, bo nie rzygala i sie zatykala potwornie i dopiero lewatywa pomogla
2) past nie cierpi, jest wyjatkowo inteligentna kotka i jak tylko zauwazy ze mam cos w rece (na palcu) i ide w kierunku podobnym do jej to zwiewa pod lozko i nie wychodzi przez nastepne 15-20 minut; podawanie lekarstw (a teraz dostaje codziennie) jest strasznie meczace bo kota nie mozna zlapac...
3) problemy z qpka nie polegaly na jednorazowym zapchaniu, ale na ciaglym zatwardzeniu, nie moge przeciez kotu podawac codziennie profilaktycznie parafiny; po przejsciu z Royala na Iamsa i Troveta problemy zniknely :D

Ja mysle, ze jak egzotyk to i to futro troche inne - sypac sie sypie, ale jest krotkie i latwiej wychodzi. Ona ma wlos dlugi i pewnie sie to w srodku w dodatku placze i zawija 8O

Pozdrowienia,
Beata.

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw sie 07, 2003 14:36

Gina pisze:ma reakcje alergiczne po walthamie? moze to od czegos innego......moja po wszystkim ponizej Puriny dostaje wrzoda dokladnie jednego zprzodu pyszczka.

Ginko, ja nie wiem. W trzy dni po sterylce dostała tych plamek - początkowo wyglądały jak strupki, później już tylko jak plamki pod futerkiem - bez ranek. Cały czas o tym samym wybarwieniu. Myślałam, że grzybek, ale pani wet sprawdzała i nie - zresztą sierść cały czas w tych miejscach miała. Jedyne, co w tym okresie zrobiłam, to dostawiłam jej walthama, żeby ją przyzwyczajać. Fita jadła już wcześniej, bez problemów, ale choć zaczynalam od 5 chrupek, waltham może jej nie podchodzi.
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Czw sie 07, 2003 15:18

Beato moj post byl kierowany ogolnie do odklaczania kotow, a swoja droga ciekawe jest to ze po RC sie zatyka 8) mowisz ze nie mozesz podawac codziennie parafiny, zapewne problem jest wiekszy i moze dalej jest i moze tkwi w czyms innym a Iams tylko zlikwidowal skutek nie przyczyne.......co do mojego kota ona jest krotkowlosym persem tylko z teori i ma o wiele dluzsza siersc od typowych kotow krotkowlosych.

co do strupkow, kiedys miala takie czarne grudki oczywiscie wet nigdy nie wiedzial co jej jest jak przestalam dawac puszki przeszlo.

Gina

Post » Czw sie 07, 2003 20:35

naczytalam sie i...juz sama nie wiem :(
wszystkie koty trzeba odklaczac?, male tez?, krotkowlose tez?, jak czesto i czym?
Rembrandt jutro skonczy 13 tygodni, siersc krotka jak to u burmy, myje sie jak prawdziwy kot, zatykac sie nie zatyka, kupale znajduje 2 razy dziennie, czasem nawet trzy. :roll: a wlasciwie jaki ten kaktus ma byc bo ja przeciez niedoswiadczona jestem. Taki kawalek schowany w zwirku, jak sprzatam lopata to twarde toto, ogladac nie ogladam bo i nie ma co, obsypany bardzo dokladnie.
Apetyt mu dopisuje (pomimo upalu 38°C dzis bylo :( )

feainne

Od: Pt maja 09, 2003 21:18

Post » Czw sie 07, 2003 21:26

Gina pisze:a swoja droga ciekawe jest to ze po RC sie zatyka 8) mowisz ze nie mozesz podawac codziennie parafiny, zapewne problem jest wiekszy i moze dalej jest i moze tkwi w czyms innym a Iams tylko zlikwidowal skutek nie przyczyne

Wiesz, ja tez chcialabym wiedziec... Kota miala robione wszelkie mozliwe badania. Ostatnie wykrylu alergie na pszenice (jakies konserwanty z pszenica musza byc w RC bo przebadana na wszystkie i wszystkie sa dla niej beee), puch (zlikwidowany) i mleko (nie dostaje). Troche jej przeszlo a ostatnio zwnou tak prycha przy jedzeniu ze hoho 8O . I zaden wet nie bardzo wie, o co chodzi 8O . Moze ona tak juz ma...

Wazne, ze ladnie je i qpka i sie nie zatyka. Chyba, ze mozesz cos jeszcze nowego podpowiedziec?

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw sie 07, 2003 22:48

moja ma alergie na wszystko ponizej Puriny i na kazde puszki, a na jaki konkretnie alergen to nie wiem, i nie bede sie dowiadywac poniewaz mam dosyc juz weterynarzy

jezeli teraz z kota lepiej i jest dobrze to najwazniejsze, tylko dziwia mnie te problemy z kupkami po RC i chyba wet tu nie pomoze.

Feainne ja nigdy nie odklaczalam kota i nigdy tez nie widzialam zeby wymiotowala a kupke robi raz dziennie, kiedys probowalam dawac jej trawki ale nie chciala.

Gina

[poprzednia]