Estraven pisze:ARKA pisze: A cierpienie nalezy skrocic a jak, eutanazja! I mam nadzieje, ze ja tego tez nie dozyje.
W Polsce etap obligatoryjnego i zgodnego z prawem usypiania w schroniskach przeskoczyliśmy - w każdym razie miejmy taką nadzieję...
Estravenie, przykro mi ale nie sadze, wiesz jak to jest. Jesli cos jest oficjalnie zakazane to schodzi sie do podziemia a papier-czyli raporty eutanazji wszystko przyjma. Pies czy kot nie powie na co tak naprawde zmarl, niestety. Pokaz mi schroniska, ktore maja komisje etyczna w sklad ktorej jeszcze, wiekszosc stanowilyby osoby z zewnatrz?
Slyszalam tylko o jednym schronisku-Paluch- ale sklad to chyba raczej urzedowy jest lub jedna osoba z zewnatrz.
Zwazywszy jeszcze fakt, raport GLW, ze co roku w schroniskach przybywa 20 % zwierzat no to ja pytam gdzie te zwierzeta sie mieszcza? Schronisk czy tez miejsc w schroniskach nie przybywa proporcjonalne do ilosci przybywajacych bezdomnych zwierzat.
Nie pamietam tylko czy % adopcji wzrosly, byc moze ale nie sadze aby na tyle zeby pokryly ilosc przybywajacych zwierzat procentowo.
Jesli w Polsce istnieja schroniska w ktorych % eutanazji siega ponad 50 procent to jaki jest w innych - 40,30,20% ale jest!