SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 24, 2007 17:08

Purina cat chow jest niewiele lepszej jakości niż whiskas i kk, ma mało mięsa, tylko nie zawiera barwników i to jej plus. RC to dobra karma, wiele kotów ją lubi, choć uważam, że są lepsze karmy od Royala.
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Pon wrz 24, 2007 17:44

Ajlon pisze:
Karolka pisze:Purina Cat Chow to tak samo marna karma jak Whiskas i Kitekat. Z Puriny najbardziej wartościowa jest Pro Plan.

No to ja już nic nie rozumiem,... Narzekacie strasznie na whiskasa i KK. Karmicie Puriną a tu słysze ze tez jest do bani... Wczesniej ktoś pisał że RC też nie jest taki świetny...

Są 3 różne rodzaje Puriny:

Purina Cat Chow - pokroju Whiskasa i KK
Purina One - niewiele lepsza
Purina Pro Plan - najlepsza i najbardziej wartościowa z Purin- tą polecamy i tą karmimy.
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pon wrz 24, 2007 21:20

Acha chyba ze tak... Tyle ze tej nie moge dostać... Najchetniej kupowałabym Acane ale też jej nie moge znaleźć...
Mam jeszcze pytanie... Kupiłam dizisiaj mojej kotce RC Babycat, dałam jej na spróbowanie, poczatkowo tak niechetnie ale jak spróbowała to jej posmakowało... te chrupki sa dorbniutkie ale ona tego nie gryzie tylko połyka... :/ Bo nie słyszę zadnego chrupania... Czy to normalne? Ma już 2 miesiace, powinna jesć suche a je tylko rozmoczone...

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Pon wrz 24, 2007 21:48

Koty często połykają chrupki. To normalne. Nie musisz ich rozmaczać.
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pon wrz 24, 2007 23:04

Faktem jest, że dopóki nie interesowałam się tematem, życie z kotem było łatwiejsze. Cała rodzinna piątka jadła to, co dostała: Whiskas, Kitty Kat, Julkę, niemal codziennie fileta z ryby, Pyśka dodatkowo pół Danio dziennie i nic się nie działo. Wcinały, aż się uszy trzęsły, futra piękne, boczki okrąglutkie, wizyty u weterynarza sporadyczne. Pyśka z Klementyną wychowały się dodatkowo na butelce z podgrzanym posłodzonym mlekiem i odrobiną masła. Wyszły z KK, krzywicy nie było.
Pysię zabił rak sutków, Klementyna ma 11 lat i jest stateczną damą o pięknym białym futerku.

Przy Azu stosuję się do zaleceń, bo jestem bardziej świadoma i po prostu mnie na to stać, ale przyznam, że niekiedy podczas przeszukiwania sklepów internetowych i wątków na forum w poszukiwaniu karmy idealnej, zastanawiam się, czy to nie jest lekka przesada. Taka lekka histeria na punkcie małego, biednego kotka, który jest takim cudownym drapieżnikiem. Ach, te koty, potrafią się urządzić skubańce :wink:

Ajlon pisze:No to ja już nic nie rozumiem,... Narzekacie strasznie na whiskasa i KK. Karmicie Puriną a tu słysze ze tez jest do bani... Wczesniej ktoś pisał że RC też nie jest taki świetny...

A więc nie przejmuj się, sporo osób tutaj też jest zagubionych. Zwłaszcza po takich wpadkach, jak ostatnia Animondy. Ważne, żeby zachować zdrowy rozsądek, sprawdzić, co kot lubi i nie przesadzać w żadną stronę.

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Wto wrz 25, 2007 10:03

Usagi_pl pisze:A więc nie przejmuj się, sporo osób tutaj też jest zagubionych. Zwłaszcza po takich wpadkach, jak ostatnia Animondy.

Jaką wpadkę miała Animonda? Kurcze, mam trochę ich puszek i czekają one na malucha.

Ajlon pisze:Tyle ze tej nie moge dostać... Najchetniej kupowałabym Acane ale też jej nie moge znaleźć...

Tu są przedstawiciele Acany
http://www.acana.com.pl/www/index.php?art=5

Mozna też zamówić bezpośrednio u nich:
http://www.acana.com.pl/www/index.php?art=5&cat=26

albo w sklepach internetowych.

A co z tym Pro Planem kitten? Można podawać 10 tyg. kociakowi?
Pozdrawiam,
Ludek
Szyszka 07.2005 r., Apik 07.2007 r., Zdzira 2018 r. + 2 boorki
Klakier [*] 02.08.90 r. -09.04.07 r., Tygrys [*] 09.91 r. - 05.07.07 r.

Ludek

Od: Pon gru 27, 2004 20:14

Post » Wto wrz 25, 2007 11:49

Jaką wpadkę miała Animonda? Kurcze, mam trochę ich puszek i czekają one na malucha.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=66189&highlight=animonda

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Pt lis 23, 2007 16:31

Witam Wszystkich.
To pierwszy mój post na tym forum, choć przeglądałam je od czasu do czasu.

mam pytanie dotyczące polecanych karm mokrych - Co sądzicie o Shebach? Wiem, że są w tabelce karm polecanych, ale czy wszystkie? Ostatnio sprawdzałam skład i okazało się, że zawierają tylko 4% mięsa (niestety, nie pamiętam która to była seria :oops: )
I kolejne wątpliwości co do Gourmeta - w prawdzie oglądałam puszki tej firmy w sklepie zoologicznym, ale tam też było tylko 4% mięsa...
Jaki skład ma mieć puszka, żeby nie zaszkodziła ogonowi?

Kolejne pytanie - czy Royal Canin Outdoor, występuje w opakowaniach 10 kg? W jakim sklepie internetowym mogę tą karmę kupić (chodzi konkretnie o takie opakowanie)?

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Nie lis 25, 2007 20:03

Co do Royal Canin Outdoor, to sklep już znalazłam...

Co sądzicie o karmach Profilum? Możecie polecić, może ktoś próbował?

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Nie lis 25, 2007 20:09

moze ktos wie ile miesa ma w sobie best choice sensitive bo nie wiem czy jest wart uwagi..

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Pon lis 26, 2007 12:52

Moze ktos uzywał takiej karmy ARION, chciąlam ja kupic dla bezdomnych czy to badziewie cz cos lepszego, bo proponowana cena 15 kg.- 80 zł cos tak tanio? Czytałam ze Jana kupowałą dla kotów na Kole, ciekawe czy chetnie ja jedzą koty?

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Nie gru 02, 2007 18:49

Osobiscie uważam, ze troszke lepszy o ARIONA jest BRIT 20kg. za 189.00zł, ale wybór należy do Ciebie.
MOKRE:przeważnie surowa wołowna, czasem pieczony kurczak. jako dodatek kilka razy na miesiac LEONARDO lub Animonda CARNY
DODATKI:raz w tygodniu surowe żółtko, raz na miesiąc 1 opakowanie mleczka KLARA[które uwielbia], czasami najrózniejsze przysmaki[głównie GIMPET] na odkłaczenie, czyszczące zęby lub pasty z biotyną ;)

PS.Przy okazji witam, ja i mój kot Misiek :)
Gdy kot zrobi coś ciekawego, nazywamy to instynktem;
a jeśli to samo zrobi człowiek, nazywamy to inteligencją

Syriusz

Od: Śro paź 17, 2007 19:11

Post » Nie gru 02, 2007 22:00

Piszesz ze wybrór karmy nalezy do mnie tak zgadzam się, ale jak piszesz Ty karmisz jednego swojego kota, to inne są koszty, a nie jak sie karmi 20 kotów, tak ze na wołowine nie moge sobie pozwolic.

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Pon gru 03, 2007 16:36

meggi 2 pisze:Piszesz ze wybrór karmy nalezy do mnie tak zgadzam się, ale jak piszesz Ty karmisz jednego swojego kota, to inne są koszty, a nie jak sie karmi 20 kotów, tak ze na wołowine nie moge sobie pozwolic.

chyba żeśmy się nie zrozumiały, to że ja karmie Miska wołowym nie miało nic wspólnego z Twoim wcześniejszym pytaniem o Ariona. To była wypowiedź odnosząca się do tematu wątku :).
Oczywiście zdaję sobie sprawe jakie koszty wynosi żywienie jednego, a 20 kotów, i chcesz wybrac jak najtańszą niezłą karmę.
Gdy kot zrobi coś ciekawego, nazywamy to instynktem;
a jeśli to samo zrobi człowiek, nazywamy to inteligencją

Syriusz

Od: Śro paź 17, 2007 19:11

Post » Pon gru 03, 2007 16:50

meggi 2 pisze:Moze ktos uzywał takiej karmy ARION, chciąlam ja kupic dla bezdomnych czy to badziewie cz cos lepszego, bo proponowana cena 15 kg.- 80 zł cos tak tanio? Czytałam ze Jana kupowałą dla kotów na Kole, ciekawe czy chetnie ja jedzą koty?

Moja jadła Arion dla kociat. Smakowała w przeciwieństwie do Puriny której zmeczyc nie moze.

elzak3

Od: Pon lis 19, 2007 11:31

[poprzednia][następna]