Jak Zostać sędzią na kocich wystawach ?

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon lis 26, 2007 0:02 Jak Zostać sędzią na kocich wystawach ?

Mam nadzieje, że się nie powtarzam ale nie znalazłam wcześniej wątku o podobnym temacie...

Pytaniem jest jak zostać sędzią na kocich wystawach ? Możecie mi chociaż podesłać link bo nie mogłam znaleźć ...

I dodatkowe pytanie :) Czy sędzia może potem założyć hodowlę ?

I kolejne pytanie: Czy można jakoś brać udział w wystawie pomagać przy kotkach itd, nie licząc tego że się tam po prostu przyjdzie :)
Z góry dziękuję za odpowiedź :) Uwielbiam kociaczki mam nawet swoje dwa podsyłam linka z foteczkami :)

http://galeria.animalia.pl/foxxxy

Kotka - Nevka - Abilane - nazywana przeze mnie Luna Mexiacana
i
Kiciaczek - SIBek ;) - Nemo - Słońce Alabamy :)
miau miau miau

foxxxy

Od: Śro lis 14, 2007 19:11

Post » Pon lis 26, 2007 0:13

Żeby być sędzią - przynajmniej w FIFe - należy najpierw mieć hodowlę, i to przez kilka lat.
- trzeba być aktywnym członkiem klubu należącego do FIFe, przez minimum 5 lat
- trzeba mieć hodowlę zarejestrowaną i dochować się przynajmniej 3 miotów
- przynajmniej jeden kot z własnym przydomkiem hodowlanym musi zdobyć tytuł GIC/GIP
- trzeba wystawić swoje koty na przynajmniej 20 wystawach międzynarodowych
- trzeba pracować jako steward na przynajmniej 10 wystawach międzynarodowych, na których wystawcy nie prezentują sami kotów do oceny, lub 20 wystawach międzynarodowych, na których wystawcy prezentują swoje koty do oceny
- trzeba mieć doświadczenie w zakresie organizacji wystaw
- trzeba znać biegle przynajmniej jeden z oficjalnych języków FIFe (angielski, niemiecki, francuski)
- trzeba zdac egzamin asystencki
- trzeba odbyć szkolenie jako asystent (jest to regulowane szczegółowymi przepisami - trzeba brac udział w ocenie okreslonej liczby kotów, brac udział w seminariach dla uczniów sędziowskich)
- na koniec trzeba zdać egzamin sędziowski.

Taka procedura obowiązuje dla poszczególnych kategorii, czyli np. sedzia z uprawnieniami do oceniania kotów kat. I, musi zdać egzamin asystencki, odbyć szkolenie, a następnie zdać egzamin sedziowski, jeśli chce zdobyć uprawnienia do oceniania innej kategorii.

Źródło: http://www.fifeweb.org/wp/lib/lib_rls_j ... l#Training

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon lis 26, 2007 7:23

Oberhexe pisze:- trzeba mieć hodowlę zarejestrowaną i dochować się przynajmniej 3 miotów

5 miotów :)

"The candidate must have bred at least 5 litters under his own pedigree name (...)"

Natomiast pomagać na wystawach można - można się zatrudnić jako steward. Wypada znać jakiś obcy język i nie bać się kotów :twisted:
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Pon lis 26, 2007 10:15

Atka pisze:
Oberhexe pisze:- trzeba mieć hodowlę zarejestrowaną i dochować się przynajmniej 3 miotów

"The candidate must have bred at least 5 litters under his own pedigree name (...)"

Natomiast pomagać na wystawach można - można się zatrudnić jako steward. Wypada znać jakiś obcy język i nie bać się kotów :twisted:

Na stronie FIFe stoi jak wół, że trzy:
The candidate must have bred at least three litters under his own pedigree name (or another pedigree name in his household) for a period of at least three years.
(http://www.fifeweb.org/wp/lib/lib_rls_j ... l#Training)
Ostatnio na GA (tylko nie pamiętam: 2006 czy 2007) zmniejszono liczbę wymaganych miotów.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon lis 26, 2007 11:55

Odpowiednie regulacje odnośnie federacji WCF są na stronie
WCF
[url=http://www.foch.info]=Zamiast uczyć kota, choć raz go posłuchaj=
=Niewiele jest rzeczy w które głęboko wierzę. Jedną z nich jest normalna, ludzka, bezinteresowna podłość.=[/url]

LeaManI

Od: Pon maja 17, 2004 15:51

Post » Pon lis 26, 2007 14:49

Oberhexe pisze:
Atka pisze:

The candidate must have bred at least three litters under his own pedigree name (or another pedigree name in his household) for a period of at least three years.
Ostatnio na GA (tylko nie pamiętam: 2006 czy 2007) zmniejszono liczbę wymaganych miotów.

Mój cytat jest stąd: http://www.fifeweb.org/wp/org/org_jdg_sdt.html

Znaczy się, mają bajzel na stronie ;)
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Pon lis 26, 2007 18:01

Oberhexe pisze:
Atka pisze:

Zmieniło to właśnie GA 2006 8) (czyli trzy mioty i to mioty kotów, z kategorii której zdaje się egzamin)
Obrazek

Madzik

Od: Wto gru 09, 2003 21:36

Post » Pon lis 26, 2007 20:18

Widzę, że jeszcze długa droga przede mną :)
Chyba muszę jeszcze poczekać , bo obecnie studiuje więc hodowla jak
mi się uda to za kilka lat , muszę jeszcze na nią zapracować :)
Ale szczerze mówiąc to już teraz bym się tylko tym zajęła . Domyślam się, że to mimo wszystko ciężka praca ale jak ktoś uwielbia kotki tak jak ja, to pewnie sama przyjemność.
Na razie mam dwa, chciałabym żeby kotka miała małe... ale nie chce tworzyć pseudo hodowli , a niestety wydaje mi się, że prawdziwa hodowla nie ma teraz sensu, bo wiem, że nie mogę jeszcze zapewnić najlepszych warunków :) takich jakie chce żeby miały :)

Na razie wybieram się na wystawy w Warszawie 1,2 żeby pooglądać jak to się robi :) I może uda złapać mi się jakiegoś życzliwego hodowcę i trochę pogadać o kotkach:)

15 grudnia chciałam wystawić swoją kotkę Nevkę aby FIFe uznało tą rasę... Ale okazało się, że nie mogę przystąpić do klubu , rodowodem WCF
:( Nad czym bardzo ubolewam bo Abella zrobiłaby furorę :)

Pozdrawiam Hodowców :)

Dzięki za odpowiedź i linki : )
Poczytam sobie i pewnie się czegoś jeszcze dowiem...
miau miau miau

foxxxy

Post » Wto lis 27, 2007 1:06

Foxxy, jak chcesz się uczyć na sędziego, zacznij od stewardowania - to nic nie kosztuje, a wiele nauczy, poza tym w końcu to pierwszy krok.
Drugi krok - zacznij zgłębiać tajniki rasy, jeśli masz Nevkę, to koniecznie zajrzyj na http://www.nevaclub.pl/ tam z pewnością wiele się nauczysz od hodowców tej rasy.
W kwestii organizacji - ja należę do FIFE (Felis Polonii), a moje koty sa z ICF i PZF - po prostu nostryfikowałam rodowody - to normalna procedura.

I jeszcze taka moja uwaga - chyba trudno myśleć o sędziowaniu w kategoriach zawodu, zazwyczaj jest to dodatkowe zajęcie.
Obrazek

Iballa

Od: Śro gru 20, 2006 12:07

Post » Wto lis 27, 2007 12:30

Dzięki za radę , napisze do organizatora czy mogę pomagać :)

A jeśli chodzi o przyszłość to tylko hodowcą to ja raczej nie będę :)
Na razie kształcę się na analityka ale w przyszłości mam zamiar oprócz cyferek mieć też do czynienia z istotami żywymi :)
A koteczki to moja największa miłość :P Choć nie zawsze są takimi aniołkami :twisted:
miau miau miau

foxxxy

Post » Pt lis 30, 2007 16:47

Proponuje Tobie wybrac sie na ta wystawe chocby i bez kota, by poznac milosnikow nev z calej Polski i wspanialych przedstawicieli tej rasy, gdyz w niedziele jest tez wystawa specjalistyczna SIB :wink:
Obrazek

Carmi

Od: Czw lut 15, 2007 13:39