Koty cukrzycowe - ABC cz. II

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob lis 17, 2007 21:08

:!:
Ostatnio edytowano Pt lis 20, 2009 18:20 przez Tinka07, łącznie edytowano 3 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob lis 17, 2007 21:15

Ostatnio edytowano Pt lis 20, 2009 18:21 przez Tinka07, łącznie edytowano 3 razy
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Sob lis 17, 2007 21:18

Ostatnio edytowano Pt lis 20, 2009 18:21 przez Tinka07, łącznie edytowano 12 razy

Tinka07

Post » Sob lis 17, 2007 21:21

Ostatnio edytowano Pt lis 20, 2009 18:22 przez Tinka07, łącznie edytowano 4 razy

Tinka07

Post » Sob lis 17, 2007 22:35

:ok: :ok: :king: :king: Tinka 7 Jestem pelna podziwu. Zrobiłaś kawał dobrej roboty.
To jest bardzo potrzebne, zebrane najpotrzebniejsze wiadomości.
Mój Wiewiórek na szczęście wyszedł z cukrzycy, ale często wpadam na ten watek żeby chociaż poczytać co się dzieje. I przeknywac innych że można to wszysto robic, że takie koty moga życ i to calkiem dobrze. Trzeba byc tylko świadomym. Ja na początku ogromnie balam się cukrzycy, wlaśnie pobierania krwi podawania insuliny ( nigdy wcześniej nie zrobilam żadnego zastrzyku, nie bylam w stanie tego zrobić), przy Waszej pomocy udało mis się, nie bylo to takie straszne. Dlatego jeszcze raz bardzo Wam dziekuję.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Sob lis 17, 2007 22:37

To ja się melduję w drugiej części :lol:

Kociara jak poszło?

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Sob lis 17, 2007 22:59

Kochana Iburg, kochana Flores,

Wasze Kociaki są w tym wątku pierwszymi przykładami na to, jak można w pewnych przypadkach doprowadzić do remisji kota pozornie cukrzycowego.

Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo za zaufanie.

Tinka07

Post » Nie lis 18, 2007 17:14

Witam.
Okoliczności przyrody sprawiły, że zapisuję się do paczki zacukrzonych.
Autorkom wątku ogromne podziekowanie, dziewczyny jesteście wielkie jak słoń :D

Kot czy kotka? - kocur (ex-kocur właściwie)
Jak się nazywa?- Edgar (ostatnio zwany Dropsikiem)
Ile ma lat? - 7 lat i 5 miesięcy
Ile waży?- obecnie ok. 5 kg
Za gruby /za chudy? - obecnie w sam raz (był gruby)
Od kiedy jest cukrzykiem? - diagnoza 30-09-2007
Jak jest kontrolowana choroba? - Do tej pory rollercoaster. Teraz mam głęboką nadzieję, że idziemy w dobrym kierunku..
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak
Jeśli tak, to jakim? - AccuCheck Active
Jaką podajesz insulinę? - Hypurin Bovine Protamine Zinc
U 40 czy U 100? - U100
Ile kresek (IE)? - do dzisiaj: rano 1 jdn, wieczorem 3/4. Od dzisiaj: rano 1.5 jdn, wieczorem 1.0 jdn.
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - dwa
Aktualny poziom cukru? - dzisiaj mieliśmy kryzys - rano ponad 400, obecnie 345.
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - dostał raz, w sierpniu tego roku
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - tak
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - najzupełniej
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - tak
Jaką podajesz karmę? - przemrożona wołowina, mokra animonda carny, mokry hills m/d, animonda sensitive, do dyspozycji również suchy hills m/d
Mniej więcej ile? - rano 100 gram wołowiny, wieczorem m/d lub animonda - od 1/2 do całej puszki.
Karmienie przed podaniem insuliny czy po? - przerabialismy przed, przerabialismy po, obecnie podajemy w trakcie
Inne choroby? - cola w pęcherzu, niedomagające kanaliki nerkowe (+++ w moczu przy glukozie we krwi poniżej 300)
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.) - cola w pęcherzu
Leki? - obecnie synulox podskórnie 14 dni
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości referencyjne) - nic nie tłumaczy tak silnej neuropatii, która pojawiła się około 2 tygodnie po diagnozie :( A zwiększone pragnienie pojawiło się na przełomie sierpnia i września.
Opisz swój problem:
Potężna kontrregulacja na Caninsulinie - po 1 jdn spadek do 180 (po 2h) i po 4h odrzut na 468.
Po zmianie na bydlęcą - w miarę wyrówanie w okolicach 300, po wejściu z synuloxem okazało się, że zapotrzebowanie na insulinę wzrosło.
Właściwie, gdyby nie wiotkie nózki i niemożność zlokalizowanie przyczyny (neuropatia? amyloidoza?) - cukrzyca jest mało kłopotliwa - do zastrzyków można sie przyzwyczaić, do home testing też.
Problemem jest brak strzykawek U100 w Polsce.
Czterdziestki są praktycznie wszędzie.

pozdrawiam,
gaga&gagatki czyliObrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

GRazyna

Od: Śro lut 06, 2002 14:54

Post » Nie lis 18, 2007 19:50

Witajcie Grażynko i Dropsiku!

U Znasia też cykrzyca pojawiła się po sterydzie. Niestety. Póki co mamy to na razie z głowy ale i tak kontroluję chłopaka dwa razy w tygodniu. Mam nadzieję, że Dropsik będzie trzeci na liście "ozdrowieńców". Czego życzę też wszystkich pozostałym Słodzikom.
Jeśli chodzi o strzykawki to chyba Kociara miała namiary na hutrownię gdzie można je było zamówić. Mam nadzieję, że jutro się odezwie to poda namiary. A jakby co to są też w pierwszej części wątku z tego co pamiętam.

Tinka, to my Ci dziękujemy za pomoc i za to że jesteś. :D

Kociara odezwij się co z badaniam jak tylko będziesz miała dostęp do netu.

Pozdrawiam

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Nie lis 18, 2007 21:26

Hej, szkoda, że jest nowy wątek, bo w tamtym były już zdjęcia koteczki cukrzycowej, której szukam domku...Ale w sumie mogę wkleić i tutaj troszkę, może ktoś się odważy pokochać taką biedniusię...

Obrazek

Obrazek

Koteczka ma się nieco lepiej, codziennie dostaje insulinę i ma badany poziom cukru u weta. Poziom cukru się ustabilizował, jest w granicach normy (między 100 a 200). Wszystko powtarzam, co usłyszałam od opiekunki kotki i staram się nic nie przekręcić. W piątek się widziałam z panią Emilą i dałam jej glukometr, zdecydowałyśmy się na taki najprostszy w obsłudze, bez pamięci ( HORIZON one touch).
Mam nadzieję, że pani E, będzie z niego korzystać, ale czy nauczy się robić sama zastrzyki - tego nie wiem...Ona jest bardzo wrażliwa, nie wiem, czy się przełamie, żeby kotu ucho nakłuć a co dopiero zastrzyk. Na szczęście mieszka blisko weta...
Żeby tak stał się cud i żeby kicia wyzdrowiała :cry: Ona jest taka kochana...

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Nie lis 18, 2007 21:53

Flores, dziękujemy za miłe powitanie.
W sumie nie wiem, czy cukrzyca Edgusia jest wynikiem podania sterydu.
Ale zbieg okoliczności znaczący.

Namiary na hurtownię ze strzykawkami setkami chętnie przyjmę.
I będę updejtować na bieżąco.

pozdrowienia i miziańce,
gaga&gagatki czyliObrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

GRazyna

Od: Śro lut 06, 2002 14:54

Post » Nie lis 18, 2007 22:32

Grażynko,

właśnie czytam, że podajesz Hypurin Bovine Protamine Zinc. To bardzo dobra insulina i wiem z doświadczenia wielu właścicieli kotów cukrzycowych, że działa ona bardzo dobrze na koci organizm. Podawałabym na Twoim miejscu codziennie taką samą dawkę. Zrezygnowałabym też z mokrego i suchego hillsa m/d. Te karmy, o dziwo, powodują bardzo wysoki poziom glukozy we krwi.

Konkretna dawka Protamine Zinc potrzebuje co najmniej 10 dni, żeby zadomowić się w organizmie. Ja po zmianie insuliny potrzebowałam na Hypurin Bovine Lente (ma trochę krótszy czas działania niż Hypurin Bovine Protamine Zinc), chyba ok. 3 miesięcy, zanim insulina zaczęła pokazywać swoje prawdziwe działanie.

Co do neuropatii, najlepsza jest witamina B12 z kwasem foliowym. U nas dziewczyny na niemieckim forum dla kotów cukrzycowych podają w takich przypadkach Xobaline. Ja też tak przez dłuższy czas robiłam. Sprowadzamy ją z Ameryki. Preparat Xobaline, który najbardziej się u naszych kotów cukrzycowych sprawdzał, zawiera tzw. metylokobalaminę (aktywną formę witaminy B12).
http://nubrain.zoovy.com/c=uqv2JUrpvUFS ... _tabs.html

Może jednak będzie można znaleźć coś podobnego w Polsce. Trzeba byłoby poszukać. Znam też jedną stronę z Holandii, ale to tylko B12 w aktywnej postaci. Kwas foliowy trzeba wtedy suplementować dodatkowo.

Jeśli chodzi o strzykawki, to może jakiś adres w naszym wątku, w I cz. naprowadzi Cię na insulinówki U 100. (muszę te adresy zamieścić na 1. stronie nowego wątku). Jeśli się nie uda, mogę pomóc w zamówieniu strzykawek z niemieckiego sklepu internowego.

Grażynko, pozdrawiam ciepło i wielkie mizianki dla Dropsika Edgara

Tinka07

Post » Pon lis 19, 2007 10:10

melduję się w drugiej części :)

GRazyna pisze:
Namiary na hurtownię ze strzykawkami setkami chętnie przyjmę.
I będę updejtować na bieżąco.

witaj
podawana tu wcześniej hurtownia ze strzykawkami to
http://www.hand-prod.com.pl/index.php?show=home
współpracują ze sklepem w ursusie, w którym można kupić strzykawki BD, chyba także te U100

Ja kupuję strzykawki w aptece obok pracy (na Powiślu) - akurat mam takie szczęście, że ta apteka je sprowadza i kosztują chyba prawie tyle samo ile tam w Ursusie. Tylko, że ja używam U40. Starałam się natomiast dowiedzieć ile strzykawki kosztują w hurcie i czego wymagają żeby je w hurtowych ilościach kupić, ale nikt na mojego maila nie odpowiedział.
Obrazek
Rudy i Minus

irenka_n

Od: Wto sie 21, 2007 13:11

Post » Pon lis 19, 2007 11:02

Witajcie wszyscy !
U mnie w pracy piekło, więc krótko. Badania w Laboklinie (w sobotę) zrobione, jak będę miała wolną minutę to wpiszę do dzienniczka. Brakuję tylko T4 i TLI oraz witaminę B12 - będą w środę. Materiał wysłany do Niemiec.

Ja używam strzykawek Becton Dickinson U-100 demi 0,3 ml z podziałką co 0,5U. Zakupiłam je w sklepie internetowym w Niemczech. Cena ok. 1 zł/szt. Gdybyś ktoś był zainteresowany to podaję namiary na sklep (naprawdę warto) http://www.hahn-diabetes.de/default.asp ... =2&order=1
W Polsce dziewczyny kupują strzykawki:
BD Micro-fine plus z wtopioną igłą o rozmiarze 0,33 x 12,7 mm i dawce 0,5 ml U-100 Ostatnia cena jaką płaciłam: 0,32 zł/szt.
Można je kupić www.hand-prod.com.pl > sprzedaż > sklep detaliczny www.sklepmedyczny.com.pl
Do sklepu trzeba się "dostać" przez hurtownię.
W sklepie nie ma tych strzykawek w katalogu. Trzeba napisać, albo zadzwonić. Przyjmują zamówienia na telefon i wysyłają pocztą. Sklep mieści się tuż przy stacji Warszawa Ursus Południowy - dogodny i szybki dojazd dla warszawiaków. Niestety pracują tylko do 17.00

Na razie pa, pa

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon lis 19, 2007 16:42

kontynuacja watku zostala dodana do kociego ABC
CZĘŚĆ IV
Kocie zdrowie
pkt. 10. KOTY Z CUKRZYCĄ
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

[poprzednia][następna]