Testy Alergiczne u Kota - Proszę o opinie na ten temat :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 08, 2007 20:39 Testy Alergiczne u Kota - Proszę o opinie na ten temat :)

Jak w tytule .
Moja kotka Kropcia ma alergie pokarmową , Wetka zaproponowała nam zrobienie testów alergicznych a że pierwszy raz mam kontakt z tym tematem chciałbym prosić osoby które robiły swoim kotom takie testy o opinie , czy testy są miarodajne ? , gdzie najlepiej taki test zrobić ? , jak wygląda robienie takiego testu ?

bubor

Od: Czw maja 24, 2007 18:25

Post » Wto paź 09, 2007 13:17

Nie potrafię pomóc.
Podrzucę tylko temat - może ktoś coś jednak poradzi.

mahob

Od: Czw lut 15, 2007 12:44

Post » Wto paź 09, 2007 14:26

W publikacji http://www.royal-canin.pl/pdf/weterynarze/RoyalCanin_dermatozy_alergiczne_pelna.pdf jest napisane: "U kotów, testy alergiczne (testy skórne lub badanie
poziomu swoistych przeciwciał klasy IgE) nie są miarodajne. Podobnie, nie udowodniono skuteczności odczulania u tego gatunku zwierząt (podczas gdy dość często spotyka się przypadki wyleczenia spontanicznego). Ponadto, w przypadku regularnego stosowania
długodziałających iniekcji zawierających wodorotlenek glinu czy fosforan wapnia nie można wykluczyć ryzyka rozwoju włókniakomięsaka. Taki sposób terapii powinien być wprowadzany tylko w ostateczności. Znacznie
lepiej jest stosować roztwory wodne, działające krócej i wymagające przykładowo dwóch iniekcji tygodniowo. Wybór alergenów, na
które zwierzę będziemy odczulać, powinien ograniczyć się do roztoczy kurzu domowego oraz pyłków."
Tutaj są jeszcze dwie dostępne publikacje (jedna wyraźnie sponsorowana):
http://elamed.com.pl/weterynaria/strona-numer-2-2007-1-644.html#lead644
http://elamed.com.pl/weterynaria/strona-numer-3-2007-1-674.html#lead674
Nie mogę dać bezpośredniego linku. Szukaj w: Przewodnik: Alergie psów i kotów.
Ja jestem sceptyczna ale nie jestem lekarzem.
Ostatnio edytowano Wto paź 09, 2007 14:33 przez Sylwka, łącznie edytowano 1 raz

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto paź 09, 2007 14:31

takie testy na pewno robią na SGGW w Warszawie, ale podobno koszt tego jest koszmarny. Podsłuchałam :oops: jak nasza dr Ewa rozmawiała z opiekunem psa na ten temat, stwierdziła że szkoda pieniędzy...

a z praktyki to nasz Georg jest alergikiem. Zresztą on jest w ogóle francuski piesek :twisted: dwa razy mi się załatwił pokarmowo, wylizał sobie nogę do żywego mięsa. Za każdym razem pomogło przestawienie kota na RC Hipoalergic. "Leczenie" karmą trwało tyle, co zjedzenie przez niego dwóch opakowań po 2,5 kg. Potem wracaliśmy powolutku do normalnej karmy bytowej, na te wszystkie Sensible'y, Delicate'y i inne :roll: Póki co (tfu,tfu) nic się nie dzieje, tyle, że mój portfel jest skazany na karmy lepszej jakości... do tego Georg - choć nie powinien - podjada i żółty serek, i jogurcik, i owoce... i nic 8O
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Wto paź 09, 2007 14:46

Pisałam Ci już w poprzednim wątku jak to jest z testami. Z tego co mi mówił wet najlepiej robi to Wrocław - podałam nazwizko lekarza co sie tym zajmuje. Jednak wet stwierdził, że u kotów testy nie mają sensu bo nie ma leków na alergie i po stwierdzeniu na co kot jest uczulony /a zazwyczaj bywa to coś co się nie da wyeliminować z życia zwierzaka/ i tak się kończy na podawaniu sterydów. Jeżeli jest to alergia pokarmowa to łatwiej jest to stwierdzić zmieniając karmę, bo może się okazać, że kot nie jest uczulony np. na kurczaka tylko jakiś inny składnik karmy, który stosuje producent. Ja np. jestem uczulona na Nivee i obojętnie czy jest to krem, czy szampon do włosów nie mogę jej używać. Prawdopodobnie mają jakiś konserwant stosowany we wszystkich swoich produktach. Tak samo może być z karmami. Zmień karmę, łącznie z producentem. Jednak jak Kropka jest już na sterydach to też nic się po tej zmianie nie dowiesz. To samo jest z testami. Jak będziesz chciał mimo wszystko je zrobić to kot musi byc "czysty" tzn. niczymn nie leczony przez co najmniej miesiąc - nawet środkami zewnętrznymi zawierającymi steryd czy antybiotyk.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Wto paź 09, 2007 18:54

Dzięki za wypowiedzi :D
Puki co nie nastraja mnie to optymistycznie ale cieszę sie że moge poznać wasze opinie . Może jeszcze ktoś sie odezwie i podzieli sie swoimi doświadczeniami na ten temat ?

bubor

Od: Czw maja 24, 2007 18:25