Co mam zrobic ??? (maly bezdomny kotek)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 17, 2003 14:21 Co mam zrobic ??? (maly bezdomny kotek)

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Znalazlam dzisiaj malego kotka (mniej wiecej 2,3 miesiace). A raczj on znalazl mnie. Jak mnie poinformowala Pani ze sklepu przy ktorym zwierzaczek urzeduje, to kotek nie ma domu, chodzi sobie tu i owdzie.
Czy moglabym cos dla takiego malucha zrobic?
Mam juz w domu dwa koty i obawiam sie ze moja Druga Polowa nie zgodzi sie na trzeciego :(
Ale pomyslalam ze moze znalazlby sie ktos kto by go przygarnal.
Tam gdzie kotek sobie spaceruje jest dosc ruchliwa ulica i nieco sie o niego niepokoje.

Gdybym kotka zlapala i zaprowadzila do weta, a potem do mnie do domu czy starsi domownicy (2 kocury) nic by mu nie zrobily?

Dzieki za wszelkie sugestie
Magda
Magda

nalog

Od: Nie cze 15, 2003 13:14

Post » Czw lip 17, 2003 14:30

Jeśli tylko możesz zabierz kotka stamtąd. Przy ruchliwej ulicy ma małe szanse. Weź go do weta żeby sprawdzić czy jest zdrowy (przynajmniej tyle ile się da z zewnątrz).
Jeśli będzie już w domu to może odizoluj go najpierw od rezydentów. Rzadko się zdarza, że koty nie zaakceptują nowego kota. Polecam także kilka wątków na forum Koty, można w nich znaleźć wiele pożytecznych informacji :D
Trzymam kciuki.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Czw lip 17, 2003 14:34

Wlasciwie to juz zadecydowalam ze go stamtad zabiore.
Tylko dopiero w sobote, bo w pracy byloby mi ciezko wytlumaczyc obecnosc kota :)

magda
Magda

nalog

Post » Czw lip 17, 2003 14:36

Jak to w pracy?
Obrazek

Katy

Post » Czw lip 17, 2003 14:46

Chodzi mi o to ze chcialabym byc jednak przez weekend razem z kociakami w domu (z rezydentami i z nowym maluszkiem). A jutro niestety jest piatek wiec poszukiwanie koteczka rano odpada, chyba ze go znajde wieczorem.

A jak to jest z zarazeniem sie jakims wirusem? Gdyby okazalo sie ze maly jest na cos chory.
Moje dwa koty maja: 8 miesiecy i 2,5 roku. Mlodszy byl szczepiony po raz pierwszy w czerwcu, a starszy po raz drugi tydzien temu.
W sumie maly kotek z dworu na chorego nie wyglada, jest zadbany i wesoly, ale lepiej na zimne chuchac.
Magda

nalog

Post » Czw lip 17, 2003 14:48

Skoro były szczepienia, szansa zarażenia czymś jest minimalna. Jeśli ponadto jest w dobrej kondycji i przejdzie w domu kwarantannę, ryzyko określiłbym jako bardzo, bardzo małe.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Czw lip 17, 2003 14:58

Estraven pisze:Skoro były szczepienia, szansa zarażenia czymś jest minimalna. Jeśli ponadto jest w dobrej kondycji i przejdzie w domu kwarantannę, ryzyko określiłbym jako bardzo, bardzo małe.

Szansa zarażenia czymś jest mała, ale zawsze jest. I trzeba to brać pod uwagę.
Jak wzięłam Węgielka i potem zachorował Mefisiek to bardzo się winiłam. Jakby okazało się, że Mefisiek zaraził się od Węgielka to bym chyba sobie nie darowała.
Myślę, że jak weźmiesz kociaka, odizolujesz go i poobserwujesz to wtedy zobaczysz. Żeby przekonać się, że nie jest na nic chory musiałabyś mu zrobić wszystkie testy, badania. Ale jeśli kociak jest zdrowy, nie wykazuje żadnych objawów choroby, a w dodatku jak przejdzie kwarantannę to powinno byc ok.
Obrazek

Katy