Moje kotki tymczasowe. Fotki Makumby s. 64

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 30, 2007 11:34

Makumbą troszkę nam się pochorował ale to nic poważnego... kilka dni leczenia i wyjdzie z tego.

Byliśmy wczoraj u super weta i zrobiliśmy badania :D
Okazało się, że maluch ma stan zapalny pęcherza moczowego. :oops:

Badanie nerek wyszło ok, więc nerki są w porządku. :)

Mocznik 76
Kreatynina 2,1

Zrobiliśmy też badanie moczu i osadu.
pH 7 (norma do 7,5) więc trzeba obniżyć pH żeby było kwaśne. Wprowadzimy na jakiś czas dietę, która kontroluje pH moczu.
Przez to pH pojawiły się kryształki fosforanowe, ale na skutek leczenia te kryształy się wypłuczą.

Makumba musi pić wodę z filtru Brita, więc jutro biegnę taki filtr sobie zakupić (a i dla Nuśki się przyda). :wink: Jutro idziemy też po leki do pana doktora.

Za 2 tygodnie badanie trzeba kontrolnie powtórzyć.

Nowy domek już poinformowany. :D
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Nie wrz 30, 2007 14:41

Choroba każdemu może się zdarzyć :? . Zdrówka Malutki Czarnuszku!!!
Marcelibu

Post » Wto paź 02, 2007 18:23

Powtórzyłam badania. Zrobiłam Makumbie wszelakie możliwe badania, żeby Nowy Domek się nie martwił i wiedział na czym stoi i w jakiej kondycji jest kot. :wink:

Dzisiaj pan doktor przekazał mi telefonicznie wyniki biochemii, jutro jadę po wykaz wszystkich wyników na papierze. Zwrócilam uwagę tylko na kreatyninę i mocznik.

Kreatynina: 1,5
Mocznik: 62

Wniosek z tego, ze Makumba powinien bardzo dużo pić (ok. 200 ml dziennie), bo woda wypłukuje mocznik, a przy okazji obniża się kreatynina. Więc nerki są w porządku.

Prawda Marcelibu? :mrgreen:

A teraz siuśki:
GLU negative
BIL negative
KET negative
SG 1,020
BLO large
pH 7,0
PRO 30 mg/dl
URO 0,2 E.U./dl
NIT positive
LEU large

Mocz badany na świeżo, odsikiwany. (Tym razem Makumba sam się zesikał zanim pan doktor zaczął go odsikiwać :lol: ) Wcześniej napoiliśmy Makumbę + furosemid, bo oczywiście znów miał pusty pęcherz - wniosek - mało pije. Po napojeniu Makumba przybrał na wadze 8) Ciężar właściwy niski ze względu na furosemid (moczopędny) i rozcieńczony mocz. pH mamy obojętne, więc zakwaszamy Urinary i Cebionem (wit C w kropelkach). W moczu jest krew i są leukocyty. Klasyczne zapalenie pęcherza.

Leczymy. :D Dostaliśmy zestaw leków. Teraz przez 3 dni Makumba dostanie 3 zastrzyki z Amoxycyliny+kwas klawulanowy (antybiotyk) a przez kolejne dni (gdy juz pojedzie do nowego domku) Synergal - to samo tylko w tabletkach. Do tego przez 4 dni 2 razy dziennie po pół tabletki Furaginu, a potem juz 1/4 tabl. 2 razy dziennie (mocz jest po tym b. żółty). Makumba wspaniale pochłania tabletki. Wtykam mu je głęboko do pyska i połyka bez wypluwania. :wink: Do tego Cebion w dawce jak dla niemowlaka, by zakwasić mocz. I przez jakiś czas Urinary RC lub najpierw Hill's S/D a potem C/D. To na kamienie... po tej karmie i zakwaszeniu moczu powinny zniknąć.

Makumba zrobił nam wstyd w gabinecie, bo po badaniu polazł pod biurko pana doktora i zesikał sie w kable :oops: :roll: Ale to przez to pojenie i furosemid. Ale nie mógł nie nabroić. Najpierw zepsuł kawałek ściany w gabinecie :ryk:

Z reszta, Nuśka też nalała do koszyka 8) :lol:
Obrazek

Karolka

Post » Wto paź 02, 2007 18:59

Karolka pisze: Zwrócilam uwagę tylko na kreatyninę i mocznik.

Kreatynina: 1,5
Mocznik: 62

Prawda Marcelibu? :mrgreen:

Prawda :mrgreen:! Taka kreatynina i taki mocznik bardzo mi się podoba :dance: :dance2: .
Bardzo szybko zorientowałaś się co i jak, na co trzeba zwracać uwagę, jeśli chodzi o wyniki i leczenie. Brawo! Może zmienisz kierunek studiów? :D
Marcelibu

Post » Wto paź 02, 2007 19:03

Ba! Tak sie doedukowałam, że przepytywałam weta byle go tylko zagiąć i przyłapać na ściemnianiu 8) Ale gdzie tam, wet mądry, z ogromną wiedzą, wygadany, dowcipny, cierpliwy...

A przez telefon ma jeszcze bardziej urzekający głos niż na zywo :love:

Już mi po głowie chodzi wolontariat w tej lecznicy 8) 8) 8)
Obrazek

Karolka

Post » Wto paź 02, 2007 19:08

Karolka pisze:Ba! Tak sie doedukowałam, że przepytywałam weta byle go tylko zagiąć i przyłapać na ściemnianiu 8) Ale gdzie tam, wet mądry, z ogromną wiedzą, wygadany, dowcipny, cierpliwy...

Już mi po głowie chodzi wolontariat w tej lecznicy 8) 8) 8)

No i pewnie byś miała bezpłatne leczenie Footer. Dwie pieczenie przy jednym ogniu byś upiekła... 8) . Uważaj, może pan doktor czyta Forum Miau.pl :strach: .
Marcelibu

Post » Wto paź 02, 2007 20:03

Karolka pisze:Ba! Tak sie doedukowałam, że przepytywałam weta byle go tylko zagiąć i przyłapać na ściemnianiu 8) Ale gdzie tam, wet mądry, z ogromną wiedzą, wygadany, dowcipny, cierpliwy...

Już mi po głowie chodzi wolontariat w tej lecznicy
8) 8) 8)

hehehehehe.... no to sie dziwisz... bo ja cos wiem ale nie powiem... 8)
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Wto paź 02, 2007 20:04

Chyba nie czyta... choć jutro mu zasugeruje, żeby czasem może na forum zaglądał i wspomógł jakąś cenną radą... :wink:
Obrazek

Karolka

Post » Wto paź 02, 2007 20:06

Kasia D. pisze:

Już mi po głowie chodzi wolontariat w tej lecznicy
8) 8) 8)

hehehehehe.... no to sie dziwisz... bo ja cos wiem ale nie powiem... 8)

Chodzi o obrączkę? :mrgreen: A Kasia to skąd wie jaki to wet? :?
Obrazek

Karolka

Post » Śro paź 03, 2007 19:49

Mamy wyniki badań.

Morfologia:
erytrocyty: 5,40 mln/mm3
hematokryt: 38,00%
hemoglobina: 12,16 g/dl
leukocyty: 9,10 tys./mm3

Biochemia:
alfa-amylaza: 962,00 U/l 25'C
ALT (GPT): 26,00
AST (GOT): 11,00
białko całkowite: 7,20 g/dl
AP (fosfataza zasadowa): 106,00
fosfor: 6,20 mg/dl
glukoza: 96,00 mg/dl
kreatynina: 1,50 mg/dl
mocznik: 62,00 mg/dl
potas: 17,20 mg/dl

Badanie moczu:
GLU negative
BIL negative
KET negative
SG 1,020
BLO large
pH 7,0
PRO 30 mg/dl
URO 0,2 E.U./dl
NIT positive
LEU large

Badanie osadu w moczu:
kom. nabłonka kanalików nerkowych: brak
kom. nabłonka dróg moczowych: +++
krwinki białe: ++
krwinki czerwone: brak
wałeczki: brak
bakterie: brak
drożdże: brak
grzyby: brak
pasożyty: brak
pierwotniaki: brak
kryształki: fosforany amonowo - magnezowe
Obrazek

Karolka

Post » Czw paź 04, 2007 19:44

Witaj Karolka,

zastanawiam się nad tymi erytrocytami. Jest ich za mało. Norma wg Winnickej: 6,5-10,0. Mogłoby to ewentualnie wskazywać na anemię, ale hemoglobina i hematokryt są w porządku. Co powiedział na ten temat wet?

Leukocyty są też poniżej normy, ale niewiele na ten temat można powiedzieć, bo znów nie ma rozmazu. Leukocytoza i leukopenia powinny być zawsze analizowane razem ze zmianami ilościowymi poszczególnych rodzajów krwinek białych. Kiedy wreszcie nauczą się weci w Polsce, że przy hematologii nie należy oszczędzać na wynikach i nie szastać materiałem (krew). Można było przecież zrobić wszystko i porządnie.

Wyniki biochemii są OK. O moczu pisałam już wczoraj w wątku Nuśki.

Pozdrawiam ciepło

PS: Mam nadzieję, że wet zlecił też zrobienie antybiogramu, żeby dobrać odpowiednie antybiotyki i leczyć skutecznie zapalenie pęcherza.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw paź 04, 2007 20:17

Tinka07 pisze:zastanawiam się nad tymi erytrocytami. Jest ich za mało. Norma wg Winnickej: 6,5-10,0. Mogłoby to ewentualnie wskazywać na anemię, ale hemoglobina i hematokryt są w porządku. Co powiedział na ten temat wet?

No jak? 8O Wszystko w normie, wczoraj sama lookałam do książki u weta. A nawet tutaj w normach się wszystko zgadza. http://forum.zakoceni.pl/lofiversion/index.php?t24.html Morfologię kot ma idealną wg weta. Gdzie on anemie? 8) Jak pożera więcej ode mnie :lol: To ja powinnam już leżeć pod kroplówką :wink:

Jak leukocytów może być za mało skoro Nuśka ma 2,7 (za mało) a Makumba 9,10 ? Normy są różne, słyszałam też, że z leukocytami dolna granica wg jakichś norm jest 6,0, a Makumba ma 9,10 to i tak się łapie w normie. :roll:

W biochemii tylko AP jest za wysoko, bo normy są do 100.

Nie było czasu na czekanie na antybiogramy (nie wiem, to chyba trwa?) ze względu na wyjazd Makumby do nowego domku, więc z leczeniem trzeba było podziałać od zaraz.
Obrazek

Karolka

Post » Czw paź 04, 2007 21:02

Kochana Karolko,

to dla mnie brzmi wszystko tak chaotycznie, że trudno mi znaleźć jakiś punkt wyjścia. Wyniki porównywałam według prof. Winnickiej, tak jak Twój wet to chyba robił (info mam od Ciebie), i to, co napisałam zgadza się z tą normą. Nie wiem, może Twój wet robił pewne wyniki w różnych laboratoriach, a te mają inne normy.

Według prof. Winnickiej normy są następujące:
krwinki białe u kotów (leukocyty): 10,0-15.0
AP: 23-107 (czyli Twój kociak jest jeszcze w normie)

Mnie powinno być w zasadzie wszystko jedno (teoretycznie), co robi i jak robi Twój wet, bo to nie mój kociak. Ja swojemu wetowi patrzę ciągle na ręce. Pisałam wczoraj, że szkoda, że nie podajesz wyników referencyjnych (norm), bo te czasem są różne. Napisałaś wtedy, że Twój wet porównywał wyniki z normami Winnickiej, wiec na tym bazowałam. Nie wiem, skąd Zakoceni mają takie wartości referencyjne. Podałam dziś dodatkowo link wartości hematologicznych i biochemicznych u kota tu: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... e238eb6fa1

Karolko, musisz się albo Ty, albo Twój wet wreszcie zdecydować się na jakieś konkretne normy, według których należy porównywać wyniki krwi Twoich kociaków.
Pa, pa

PS: Pożeranie lub nie nie ma nic wspólnego z anemią.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw paź 04, 2007 21:10

To ja zadzwonie do niego jutro i dopytam. A z którego roku wydania masz tą książkę z normami Winnickiej?

Ale wyraźnie mówił, że AP jest do 100. :roll:
Obrazek

Karolka

Post » Czw paź 04, 2007 21:12

Warszawa 2002. Wydanie II

pa, pa

Tinka07

[poprzednia][następna]