Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw wrz 27, 2007 21:22

Hebe, oni wszyscy są mili, fajni i kochani. Pytanie dotyczy przede wszystkim tego, którzy się tak naprawdę dokształcają i zgłębiają swoją wiedzę w oparciu o najnowsze wyniki badań. Tu istnieje wielki problem, bo żeby zapracować na życie, trzeba pracować trochę dłużej niż 8 godzin. Wtedy nie ma się czasu na dodatkową lekturę, na czytanie najnowszych wyników badań (często w językach obcych). Dziś rozmawiałam z moim nowym wetem. Kayę mam od 3 tygodni, Tinka umarła 20 lipca tego roku. Miałam za czasów Tinki 4 wetów w Passau, nie licząc moich przyjaciół wetów z Monachium (mieszkają trochę za daleko ode mnie). Z tym chyba jednak rozumiem się najlepiej, bo on osobiście nie jest zarozumiały. Powiedziałam mu, że mi wszystko jedno, będę go męczyła, dopóki nie odpowie mi wyczerpująco na moje pytania, i kiedy przeczytam w mądrych książkach coś innego niż on mówi, to będzie miał problem. Powiedziałam mu też, że chcę uczestniczyć we wszystkim od początku do końca, każda diagnoza musi mieć stuprocentowe podstawy, każda terapia, każdy lek musi mieć stuprocentowe uzasadnienie. Wet uśmiechnął się i odpowiedział mi, że godzi się na każdy atak z mojej strony. Zobaczę, jak będzie się w przyszłości spisywał :D :D :D
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt wrz 28, 2007 10:00

Hebe pisze:Znalazłam właśnie w Karusku tablety z tauryną:

http://karusek.com.pl/produkt.php?prod_ ... ction=prod

Hebe, sprawdziłam na niemieckich stronach. W tych tabletkach jest niestety też cukier :cry:
http://www.yatego.com/pfotenshop/p,45f0 ... pet-90-st-

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pt wrz 28, 2007 10:38

W takim razie są odpuszczamyi szukamy dalej :) Dzięki piękne !!

Hebe

Od: Wto cze 20, 2006 13:27

Post » Pt wrz 28, 2007 16:12

Nasz wet pożyczył nam glukometr,żebyśmy wyprobowali czy sobie poradzimy zanim kupimy własny :wink:
Czy znacie może taka firmę:
MediSense Precision Q.I.D. ??

Hebe

Post » Pt wrz 28, 2007 16:53

Hi Hebe,

ja mam w domu nowszy model MediSense Precision Xceed (mierzy glukozę i ketony we krwi). Dostałam go w tym roku od producenta w prezencie. Zrobiłam porównanie mojego glukometru, którego zawsze używałam przy pomiarach, i tego nowego. Oto wyniki:

Ascensia Elite XL: 116 dl/mg (mój stary glukometr)
Precision Xceed: 130 dl/mg

Robiłam jeszcze później kilka pomiarów porównawczych i Precision Xceed mierzył zawsze trochę wyżej. Na ten temat pisałam też na str. 4 naszego wątku (gdzieś na dole). Nie wiem jednak, czy ten model, który dostałaś od weta do wypróbowania, też zawyża wyniki.

Pozdrowienia

Tinka07

Post » Pt wrz 28, 2007 17:00

Kurcze nie wiem co robić :roll:
Jak zawyża to bez sensu,nie ustale i tak super dokładnej dawki jaka mam podac :/
Dzięki Tinka za porównanie !

Hebe

Post » Pt wrz 28, 2007 17:07

Nie będę chyba zawracać sobie nim głowy,bo doczytałam własnie ze potrzebuje az 10 µl krwi podczas gdy accu check tylko 1 - 2µl.

Babka w aptece radziła mi zdobyć receptę na paski,bo wtedy cena jest między 8 a 15 zł,podczas gdy bez recepty ponad 50zł.

Hebe

Post » Pt wrz 28, 2007 17:10

Hebe, to są zawsze tylko pewne tendencje. Jeśli używasz tylko jednego glukometru, a nie dwóch lub trzech na zmianę, to w porządku. Ja nie potrafię stwierdzić z całą pewnością, że ten od Twojego weta zawyża. Nawet jeśli jednym glukometrem zmierzysz dwa razy, to rzadko będziesz miała za każdym razem identyczny wynik. Spróbuj, teraz chodzi o to, żebyś się nauczyła mierzyć i żebyś widziała pewną tendencję. Wszystkie zresztą glukometry przy wysokich wynikach mierzą trochę niedokładnie. Trzeba wziąć zawsze poprawkę 10-15 proc. w górę lub w dół.

Ja wypróbowałam swój stary glukometr u weta. Mierzyliśmy razem, on swoim, a ja moim. Wyniki były bardzo do siebie zbliżone, więc wiem, że mój stary glukometr mierzył w miarę dokładnie.

Nie przejmuj się i do dzieła.

Pa, pa

Tinka07

Post » Pt wrz 28, 2007 17:20

Nie będę chyba zawracać sobie nim głowy,bo doczytałam własnie ze potrzebuje az 10 µl krwi

Naprawdę aż tyle :?: :?: :?:

Precision Xceed potrzebuje tylko 0,6. Jeśli ten od Twojego weta rzeczywiście tyle potrzebuje, to nie ma sensu. Nigdy w życiu nie poleci Ci tyle krwi.

Tinka07

Post » Pt wrz 28, 2007 17:42

Babka w aptece radziła mi zdobyć receptę na paski,bo wtedy cena jest między 8 a 15 zł,podczas gdy bez recepty ponad 50zł.

Hebe, jak nie będziesz mogła zdobyć recepty, to może na Alegro będziesz mogła tanio kupić potrzebne paski. Dziewczyny tak robią, jeśli się nie mylę.

Tinka07

Post » Pt wrz 28, 2007 17:47

Tinka07 pisze:

Hebe, jak nie będziesz mogła zdobyć recepty, to może na Alegro będziesz mogła tanio kupić potrzebne paski. Dziewczyny tak robią, jeśli się nie mylę.

Z tym nie ma problemu,moja lekarka rodzinna wypisze mi na bank,a jak nie to też tragedi nie będzie,tylko zaskoczyło mnie,że wogóle wydaje się recepty na paski i że taka róznica cenowa.

A ilość krwi mnie też bardzo zaskoczyła, na pudełku pisze dokładnie tak:
"nałóż małą kroplę krwi - 10 ul".

Tutaj również:

http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~li ... ukru_1.htm

Hebe

Post » Pt wrz 28, 2007 17:54

10 µl krwi to nie mała kropla, to porządna kropla. Mój glukometr potrzebował 2 µl i też nie wszyscy początkujący sobie z tą ilością radzili. Glukometry nowej generacji nie potrzebują więcej niż 0,6-2,0 µl.

Tinka07

Post » Pt wrz 28, 2007 17:56

No dokładnie ! słowo "mała" nie bardzo tam pasuje...w takim razie problem rozwiązany,kupuje accu check i będę prosić o dalsze rady przy robieniu krzywej..o ile uda sie pobrac krew.. 8O

Hebe

Post » Pt wrz 28, 2007 23:04

:cat3: Moje słonko kochane :cat3:

Obrazek

Hebe

Post » Sob wrz 29, 2007 8:49

Co za piękna i dostojna Dama. A ten delikatny brąz przebijający się przez czarne lśniące futerko jest szalenie imponujący. Obrazek
Ostatnio edytowano Sob wrz 29, 2007 9:11 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

[poprzednia][następna]