Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 22, 2007 22:50

Karolka pisze:A ja mam pytańsko.

Ile białka zawiera gotowane mięso z kurczaka? Chodzi mi dokładnie o skrzydła.

Ile białka ma karma dla sterylizowanych kotek Young Female?

Pytam, bo zrobiłam Nuśce badanie sioo i wyszło trochę białka w moczu - wetka uznała, że Nuśka je karmę z za wysoką ilością białka (RC bytowa) i trzeba ją przestawić na niskobiałkową YF i nie dawać mięsa z kurczaka tylko same puszki animondy. (pH moczu 5,5)

BIAŁKO w 100g
:arrow: skrzydełka z kurczaka 18gB : 16gT

Drob zawiera 18-23% bialka

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Sob wrz 22, 2007 22:50

Późno już- nie będę się rozwodzić...mało jest wśród nas osób, które nie nabrałyby się na reklamę W czy KK...sama też kupowałam W jako lepsze od KK - bo po tym mój kot strasznie pierdział :oops: zastanawiało mnie tylko po co chrupki sa kolorowe i mają kształt rybek - bo przecież nie ze względu na kota 8O któregoś dnia zapytałam w moim zoologiku - co jest dobre...no i równocześnie trafiłam na forum...chylę czoła przed konsekwencją nawracania nowych forumowiczów...sama - jak widzisz nie jestem już taka nowa, ale to dzięki forum Sonia jest kastratką, jada to, co dla niej zdrowe i dobre, ma kumpla - bo miała być sama :roll: no i kumpel właśnie pozbył się problemów z kryształami - bo dzięki forum wiem, że koty nie są złośliwe - i jak sikają poza kuwetą - to po prostu są chore...forum mnie wyedukowało i jestem wdzięczna osobom tu przebywającym za tę edukację...

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Sob wrz 22, 2007 22:53

Kasia_1991 pisze:

Pytam, bo zrobiłam Nuśce badanie sioo i wyszło trochę białka w moczu - wetka uznała, że Nuśka je karmę z za wysoką ilością białka (RC bytowa) i trzeba ją przestawić na niskobiałkową YF i nie dawać mięsa z kurczaka tylko same puszki animondy. (pH moczu 5,5)

BIAŁKO w 100g
:arrow: skrzydełka z kurczaka 18gB : 16gT

Drob zawiera 18-23% bialka

Ja bym powtórzyła badanie - tak dla pewności. Czy wiesz, że po wypiciu wieczorem szklanki mleka rano we krwi człowieka mamy podwyższony poziom cholesterolu? Skoro ilości są śladowe -powtórzyłabym badanie.

izaA

Post » Sob wrz 22, 2007 22:54

Co do kastracji, to wiem ze trzeba to zrobic, czekam tylko az kotka skońćzy 6 miesięcy... Bo chyba w tym wieku można już wykastrować prawda?

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Sob wrz 22, 2007 22:55

Zależy od tego, jakie wet ma umiejętności...utarło się, że kastracja powinna być po pierwszej rui - ale wiem, że są weci, którzy zalecają i wykonują kastrację wcześniej..

izaA

Post » Sob wrz 22, 2007 23:00

Ajlon pisze:Tyle ze skoro przestawie kota (i siebie) na takie karmy nie wiem co zrobić z zapasem KK które kupilam... Nie wywale tego przecież... :/

Nie wyrzucaj, daj kocim karmicielkom. Beda naprawde wdzieczne. A dziczki zyja krociutko i dla nich najwazniejsze jest, zeby miec pelny brzuszek.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob wrz 22, 2007 23:07

Jeszcze problem mleka... Czy takie w proszku mozna dawać kotom? A dzisiaj kupilam specjalne mleko dla kociąt ze zmniejszoną iloscią laktozy... Póki jest mala musi to mleko pić, potem już niekoniecznie. Któres z tych ww mog jej dawać?

Ajlon

Post » Sob wrz 22, 2007 23:07

Ajlon pisze:Co do kastracji, to wiem ze trzeba to zrobic, czekam tylko az kotka skońćzy 6 miesięcy... Bo chyba w tym wieku można już wykastrować prawda?

Tak mozan i powinno sie. Kastracja przed pierwsza ruja daje 100% pewnosci, ze kotka nigdy nie dostanie raka sutka.Kastraja popierwszej ruji daje nie wiecej 70 % pewnosci.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob wrz 22, 2007 23:09

Ajlon pisze:Jeszcze problem mleka... Czy takie w proszku mozna dawać kotom? A dzisiaj kupilam specjalne mleko dla kociąt ze zmniejszoną iloscią laktozy... Póki jest mala musi to mleko pić, potem już niekoniecznie. Któres z tych ww mog jej dawać?

skoro kupiłaś, to możesz podawać
ale na przyszłośc naprawde szkoda pieniędzy, lepiej przeznaczyc na karme
ona nie jest juz taka mała, ma 6 m -c to juz podrostek :)

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Sob wrz 22, 2007 23:11

Basia_D pisze:
Ajlon pisze:Jeszcze problem mleka... Czy takie w proszku mozna dawać kotom? A dzisiaj kupilam specjalne mleko dla kociąt ze zmniejszoną iloscią laktozy... Póki jest mala musi to mleko pić, potem już niekoniecznie. Któres z tych ww mog jej dawać?

ma 9 tyg ;)

I mleko zastepcze nie jest jej do niczego potrzebne :wink:

Myszka.xww

Post » Sob wrz 22, 2007 23:12

Myszka.xww pisze:
Basia_D pisze:

ma 9 tyg ;)

I mleko zastepcze nie jest jej do niczego potrzebne :wink:

dzieki Słonce, nie wiem skad mi sie wzielo te 6 m-c
pozna pora :D

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Sob wrz 22, 2007 23:14

no tak ma 9 tyg...
Oki dzieki to juz wiem...
Przez poprzednie dwa tygodnie dawałam jej mleko w proszku z płatkami owsianymi ugotowanymi, bo tak wyczytałam w ksiażkach :)

Chyba udalo wam się mnie wyedukować :D Koniec z Whiskasem i KK :D

Ajlon

Post » Sob wrz 22, 2007 23:16

Zastanowilabym sie bardzo powaznie nad zmiana weta. Bialko w moczu u kota nie jest wynikiem jedzenia bytowej karmy 8O Jest jakis inny problem. Przestawienie kota na diete niskobialkowa to bardzo powazna i ryzykowna decyzja. Kot jest miesozerca i jego dieta oparta jest na bialku zwierzecym , wszystko inne jest tylko dodatkiem. Obnizenie ilosci bialka w kociej diecie to powazna sprawa. Wedlug najnowszych badan koty chore na nerki przestawione na diete niskobialkowa traca energie i czesto staja sie letargiczne co blednie do niedawna przypisywno samej chorobie nerek, a niedostatecznej ilosci bialka.

AlkaM

Post » Sob wrz 22, 2007 23:18

Ajlon pisze:no tak ma 9 tyg...
Oki dzieki to juz wiem...
Przez poprzednie dwa tygodnie dawałam jej mleko w proszku z płatkami owsianymi ugotowanymi, bo tak wyczytałam w ksiażkach :)

Chyba udalo wam się mnie wyedukować :D Koniec z Whiskasem i KK :D

i koniec z platkami owsianymi na mleku - owsa koty nie trawia ;)
Mleko - tak. W wieku 9 tygodni kocieta moga jeszcze poddajac matke. Ale mleko matki zawiera przeciwciala, a zastepcze nie. Wiec jest niepotrzebne :)

Myszka.xww

Post » Sob wrz 22, 2007 23:21

Ajlon pisze:
Kasia_1991 pisze:kosci z kurczaka sa niebezpieczne, moga utkac w kocim zoladku, nie pisz takich glupot ze po tym kot byl zdrowy jak kon :roll: :

Dlatego ja nigdy nie dawałam i nie bede dawac swojej kotce nigdy kosci, ale Ty też nie pisz ze nie są zdrowe skoro nie wiesz :P

Wielu wetow zaleca dawanie kotom surowych kurzych szyjek. Sczegolnie jest to popularne w Australii. Na australiskich kocich forach mozna o tym poczytac. Wszyscy tam zgodnie daja kurze szyjki swoim kotom.

AlkaM

[poprzednia][następna]