Przykra sprawa...

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro wrz 19, 2007 20:05

ania_ pisze:mmm no i licho wie,,, czy bardziej ufać nowym, czy starym... ja tez raczej z tych nowych,,,więc będę bronić honoru nowicjuszy

Też będę bronić nowych ;) Sama pierwszy raz w życiu wystawiłam aukcje i z mojej strony widzę to tak, że obecnie bardziej się boje, że na moje -czyli wystawcy- privy ludzie nie odpowiadają! :)
Jeszcze czekam bo to dopiero parę dni ale że wcześniej nie brałam udziału w aukcjach, to po wygranej wysłałam wszystkim privy co mają zrobić dokładnie, ale generalnie zdanego odzewu na razie nie ma :roll:
Staram się tym jeszcze nie stresować, chociaż jestem w trakcie przygotowań do wyjazdu daleko stąd i mam mnóstwo na głowie spraw i na prawdę chciałabym już wysłać wszystkie przedmioty ale nawet adresów nie mam od niektórych zainteresowanych jeszcze ani odpowiedzi na priva ;) :)
Obrazek

Ewelina-Poznan

Od: Czw cze 14, 2007 12:34

Post » Śro wrz 19, 2007 23:53

A ja jestem nowa i chcę coś zalicytować...ale nie wiem jak to tu po kolei leci???Kto wytłumaczy?..bo nie wiem czy dobrze myślę...licytuję ,a potem na pw dostaję nr konta na ktory robi się przelew i już?
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw wrz 20, 2007 5:59

anulka111 pisze:A ja jestem nowa i chcę coś zalicytować...ale nie wiem jak to tu po kolei leci???Kto wytłumaczy?..bo nie wiem czy dobrze myślę...licytuję ,a potem na pw dostaję nr konta na ktory robi się przelew i już?

no tak właśniw
kiedy wystawiałam na licytację pierwszy raz to po prostu o tym napisałam a dzieczyny pomogły
teraz juz nabrałam wprawy
hazard wciaga :twisted:
Obrazek Obrazek

ania_

Od: Sob kwi 14, 2007 14:22

Post » Czw wrz 20, 2007 8:05

Ja jeszcze nie a propos licytacji ale a propos przekazywania pieniędzy na przykład na sterylki nie znanym osobom, chyba faktycznie byłoby lepiej aby taka osoba umawiała sie w konkretnej klinice/gabinecie na sterylkę i żeby pieniądze wysyłać na konto gabinetu umawiając sie wcześniej z weterynarzem, że w razie gdyby nie doszło do sterylki zwróci kasę na konto na przykład fundacji, oprócz tego należałoby chyba jednak prosić na PW dane osobowe i adresowe takiej osoby (jeśli jej zależy i jest uczciwa to je poda), takie dane w razie czego łatwo zweryfikować. Wtedy przelewając pieniądze na koto danego gabinety możnaby było napisać "na sterylizację 2 kocic Pani Iksińskiej". W tej sytuacji odzyskanie pieniędzy byłoby o niebo łatwiejsze.
Tudzież możnaby było pomyśleć o jakiejś umowie z taką osobą, przygotować druk, wysłać na PW/maila (w umowie ująć dane osobowe/adresowe obu stron, zawrzeć stosowne zastrzeżenia itd.), i poprosić o podpisanie i odesłanie. Dla osób, które tych pieniędzy na prawdę potrzebują myślę, że nie stanowiłoby to problemu, a taka umowa cywilna mogłaby sie w razie czego stać podstawą do wyegzekwowania nieuczciwie uzyskanych środków, które nie są małe i mogłyby pomóc komu innemu lub nawet przyczynić się do uratowania jakiegoś kociego życia.
Obrazek
Obrazek

galleana

Od: Sob wrz 08, 2007 19:52

Post » Czw wrz 20, 2007 8:55

na forum wizaz.pl gdzie istnieje forum do wymiany ciuchami kosmetykami etc istnieje system jakby komentarzy :) za bezproblemową wymianę jest pozytyw...

ale to trochę bez sensu tutaj, chyba jednak lepiej postawić na zaufanie... zdarzają się różni ludzie no ale nigdzie nie da się uniknąć problemów... można pomyśleć o sposobach ich ograniczania...

ja sama jestem nowa :lol:
www.mintandlavender.pl

lawenda99

Od: Nie lip 22, 2007 16:24

Post » Czw wrz 20, 2007 9:07

lawenda99 pisze:na forum wizaz.pl gdzie istnieje forum do wymiany ciuchami kosmetykami etc istnieje system jakby komentarzy :) za bezproblemową wymianę jest pozytyw...

ale to trochę bez sensu tutaj, chyba jednak lepiej postawić na zaufanie... zdarzają się różni ludzie no ale nigdzie nie da się uniknąć problemów... można pomyśleć o sposobach ich ograniczania...

ja sama jestem nowa :lol:

Każdy jest kiedyś nowym... :D
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Czw wrz 20, 2007 9:59

Tylko zobaczcie pewną różnicę, jak na wizażu czy allegro zapłacisz za coś i tego nie dostaniesz - tracisz TY, tutaj jak zapłacisz za coś i nie dostaniesz tracisz ty, a jak dodatkowo twoje pieniądze nie trafią na cel, na który miały trafić - tracą KOTY, przecież (jak sądzę) nie licytujemy tylko dlatego, ze chcemy jakis przedmiot mieć ale dlatego, że chcemy tym sposobem wspomóc jakiś cel.
Obrazek
Obrazek

galleana

Post » Czw wrz 20, 2007 10:06

wiem, że tracą koty. Ale jak to rozwiązać? Może po prostu - wpłacać na konto schronisk, wetów, osób które są potrzebujące i ogólnie o tym wiadomo? Nie wiem...
www.mintandlavender.pl

lawenda99

Od: Nie lip 22, 2007 16:24

Post » Czw wrz 20, 2007 10:18

No to jest jakaś myśl, jeżeli ktoś licytuje na pomoc fundacji X- to kasę wpłacamy do fundacji, fundacja potwierdza wpłatę (dobrze opisaną aby wiadomo było o co chodzi) i wtedy osoba organizująca licytacje wysyła nam przedmiot, może potrwa to dłużej, ale byłoby chyba bezpieczniej.
Obrazek
Obrazek

galleana

Post » Czw wrz 20, 2007 10:46

Ale tak właśnie chyba działa większość aukcji?
Że wystawiamy coś, ze wskazaniem na jakiś cel, zwycięzca wpłaca, wystawiający dostaje potwierdzenie wpłaty i wtedy wysyła fanta.

Kłopoty pojawiają się, gdy wystawiamy coś dla siebie - ale to też się da rozwiązać, jeśli się działa w grupie forumowej, bo wtedy można znaleźć pośrednika.
Najgorzej mają osoby nowe i te, które są z małych miejscowości, skąd nie ma innych forumowiczów.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Czw wrz 20, 2007 13:00

sibia pisze:Ale tak właśnie chyba działa większość aukcji?
Że wystawiamy coś, ze wskazaniem na jakiś cel, zwycięzca wpłaca, wystawiający dostaje potwierdzenie wpłaty i wtedy wysyła fanta.

Wpłacam, wysyłam zrzut potwierdzenia.
W odwrotną stronę: dostaję potwierdzenie zapłaty i robię wysyłkę
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Czw wrz 20, 2007 13:24

Jeżeli moge wtracic, dobrze by było jakby pieniądze trafiały( Podobnie jak na brzuszki), na konkretne cele do odrebnych forumowych puli.
Troche byłoby z tym roboty, ale w nagłych przypadkach nie trzeba by było czekać na pieniądze. Po za tym wiadomo by było czy pieniążki trafiaja na dany cel. Łatwiej było by sprawdzić, ewentualnie przelać na konto danej lecznicy.
Samej było mi głupio ( jako nowicjuszce) zacząć zbierać i nie miałabym nic przeciwko takiemu rozwiazaniu.
Aga_

Post » Czw wrz 20, 2007 13:52

Przeczytalam watki "slynnej" Kalejdoskop" czy Dagi27 i jestem w szoku 8O :roll:
Raczej nic od nowych nie bede licytowac

Jezeli ktos nowy potrzebuje pomocy, i wystawia cos na bazarku to ktos z blizszych okolic moglby sprawdzic czy ten kot istnieje, wtedy moze na bazarku byloby bezpieczniej :)

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Czw wrz 20, 2007 14:06

Kasia_1991 pisze:Przeczytalam watki "slynnej" Kalejdoskop" czy Dagi27 i jestem w szoku 8O :roll:
Raczej nic od nowych nie bede licytowac

A jezeli wystawiaja aukcje na rzecz nie swoich kotow, a zwierzat innej osoby, dluzej przebywajacej na forum...? Sprzedajacy w takim wypadku raczej nie ma zbyt wielu mozliwosci oszustwa ;)

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw wrz 20, 2007 14:13

Jesli wystawiaja dla fundacji czy godnej zaufania osoby to tak :)

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

[poprzednia][następna]