Hi dziewczyny !
Jak na razie Matylda "wysoko chodzi".
Tinka, nie uzyskam przy insulin Lantus krzywej jak przy Lente pre: 300 mg/dl nadir: około 100 mg/dl, bowiem ta insulina nie daje praktycznie krzywej. Żeby osiągnąć NADIR np. 150-170 mg/dl, PRE powinno być około 200 mg/dl.
Pomimo dość wysokich wyników Matylda nieźle się czuje: nie rzuca się z wilczym apetytem na jedzenie (nawet nie dojada swojej porcji), nie pije nadmiernie, 2x na dobę siusia, nie ziewa, jest ożywiona, no i niestety TYJE

, zaczyna robić się okrągła, wyraźnie na karku, w okolicach ud robią się fałdy z tłuszczem. Zmierzyłam Matyldy rid cage: 43 cm i lim: 14 cm i wyszedł index masy ciała 37,21 - over weight czyli nadwaga.
Zastanawiam się czy Matylda zwyczajnie nie potrzebuje większej dawki insuliny. Utrzymuję dotychczasową dietę i nawet jeśli Matylda wykazuje chęć na dokładkę - nie dostaje nic.
Rozpoczęłam nową fiolkę, żeby sprawdzić, czy insulina nie straciła mocy

tak na wszelki wypadek.
Dziewczyny mam pytanie: jak posiłek podnosi poziom cukru i na jak długo

co to jest hiperglikemia poposiłkowa.
Insulina Lantus nie jest bezpośrednio związana z jedzeniem, ważne jest żeby dieta była niskowęglowodanowa. Ostatnio dużo i długo pracuję, wygodniej mi jest zarówno rano jak i czasami wieczór dać kotom jedzenie na godzinę przed zastrzykiem (oczywiście zastrzyki o stałej porze 7.00 i 19.00). Wtedy mam możliwość zareagować gdyby Matylda zwróciła jedzenie.
Tinka, koty co roku są szczepione m.in. na wściekliźnę, czy w sytuacji kiedy dąże do wyrówanania cukru , Matylda może dostać szczepionkę. Wyczytałam, że zbyt częste szczepienia mogą źle wpływać na cukrzycę (np. coroczne szczepienia przeciw tyfusowi kociemu i inne).
Mam dwa tygodnie żeby podjąć decyzję o ewentualnym zrezygnowaniu z wyjazdu na urlop, który zaplanowałam na początek listopada. Jestem skłonna zrezygnować z wycieczki. Tym bardziej, że Biuro podróży zmieniło na niekorzyść warunki wyjazdu.
Ucałowania w słodkie futerka.