Pamela bije Cesara,Ala,Milenka spokojne...!!!???

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 30, 2007 10:11

agatka84 pisze:
galla pisze:A jak wygląda spojówka? Jest zaczerwieniona, podpuchnięta, rozpulchniona? Czy normalna?

No właśnie, to istotna kwestia.Bo myślę, że jeśli czerwona to jest jakiś stan zapalny.A ta wydzielina jest przezroczysta?
Kotka mojego TŻ-ta ciągle ma jedno oko jakby mokre i leci jej z tego oka.A to dlatego, że ma niedrożne kanaliki łzowe, co jest powikłaniem kociego kataru i na pierwszy rzut oka może to wyglądać jak jakas infekcja.Ale oko jest praktycznie zupełnie zdrowe.Wet przy okazji kastracji kotki próbował ten kanalik łzowy udroźnić i troszkę wyciek z oka sie zmniejszył, ale nieznacznie.
Wet przy podstawowym badaniu oczu stwierdzi czy kanaliki są drożne czy nie.Moze własnie to dolega Twojej kotce a antybiotyki tylko podrażniaja oko.

O kurczę może to jest niedrożny kanalik???
Ja już mam schizy na tle wszystkich oczu........

Tak naprawdę to rzeczywiście lecą jej łzy z tego prawego oczka z uszkodzona rogówką,
ale wg mnie wystarczyłby corneregel tak jak u Kasieńki.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw sie 30, 2007 10:18

agatka84 pisze:no to skoro spojówka wygląda normalnie to po co antybiotyk.To ciemne co się pojawiło to pewnie jakaś zeschnięta wydzielina, moje koty też tak mają.
Jeśli czasem pojawia się wyciek stawiałabym na niedrożne kanaliki nosowo-łzowe.
A do tego oko z uszkodzoną rogówką dawałabym Corneregel, bo go można stosować ciągle, bez ograniczeń (nie wiem jak jest z Solcoserylem)

Też tak myslę.
Wet. powiedziała,że antybiotyku nie można przerywać i minimum 7 dni.
Chyba skończę tę biodacynę i zrobię może jakiś wymaz z oczka, bo wet. o tym mówiła dla swojego świętego spokoju. I corneregel na uszkodzoną rogówkę, bo wykończę koteczkę.

Czy ktoś wie jak długo można stosować solcoseryl?

kristinbb

Post » Czw sie 30, 2007 10:33

Tak mi się wydaje, że to mogą być te kanaliki.Weci czasami dają na odczepnego antybiotyk.Nie sugeruj się za bardzo tym co napisałam, bo lekarzem nie jestem, to co piszę to tylko wiem z własnego doświadczenia.
Kotka mojego TŻ-ta miała koci katar, była leczona.I po leczeniu ciągle z tego oka leciało i leciało.Poszliśmy do weta, oko ogólnie w dobrym stanie.Zakroplił jej taki zielono-żółty płyn i stwierdził, że kanalik jest niedrożny i stąd ta wydzielina.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Czw sie 30, 2007 10:50

kristinbb - a jak ta spojówka wygląda? Bo to bardzo ważne jest :wink:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw sie 30, 2007 11:00

We dwie obejrzałyśmy tę spojówkę, czyli zajrzałyśmy koteczce pod pod górną i dolną powiekę.
Wygląda normalnie, ani specjalnie czerwona taka różowa ani blada.
Koleżanka ma małego psa , któremy czasami ma problemy z oczami
i komisyjnie doszłyśmy do wniosku ,że wygląda spojówka normalnie.

Wet. nie zaglądala do spojówki.

kristinbb

Post » Czw sie 30, 2007 11:09

Skoro spojówka wygląda normalnie i tak wyglądała zanim dostała kolejny antybiotyk to ja bym ten antybiotyk odstawiła.To że nie można antybiotyku odstawić (tak jak powiedziała wet)to nieprawda.Zresztą jak ona mogła dać antybiotyk nie oglądając prędzej dokładnie oka 8O Ja bym jej tego antybiotyku już nie podawała.Jesli bedzie pogorszenie po odstawieniu można zacząć znowu podawać.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Czw sie 30, 2007 11:19

8O 8O 8O
Jak można leczyć oczy, nie zaglądając do nich :evil:
Anginy też leczy nie zaglądając do gardła? :evil:

Jeśli spojówka jest normalna, to żadne leki przeciwzaapalne nie pomogą, bo nie ma stanu zapalnego - na co to ma pomagać?
Wychodzi na to, że łzawienie jest efektem tego urazu albo zatkanego kanalika (zupełnie zapomniałam o tej możliwości, a przecież moja własna kotka miała kanaliki udrożniane :oops: )
Myślę, że corneregel możesz spokojnie kupić, nawet jeśli nie pomoże, to nie zaszkodzi, to nie jest żaden agresywny lek.
A co do zapchania kanalika, to nie wiem, czy Twój wet da radę to stwierdzić :roll: Masz jeszcze jakiegoś weta, do którego możesz pojechać?
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw sie 30, 2007 11:25

To jest najlepsza wet. w E.

Dlatego tak się dobijam o informacje na miau.

kristinbb

Post » Czw sie 30, 2007 11:27

Corneregel jest na recepte , przynajmniej u nas.
Nie ma kto mi go przepisać.

kristinbb

Post » Czw sie 30, 2007 11:49

A wetka nie chce wypisać corneregel?mozna poprosić.
Jak nie ona to może Twój lekarz pierwszego kontaktu?To jest lek ludzki więc każdy lekarz może to wypisać.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Czw sie 30, 2007 12:02

agatka84 pisze:A wetka nie chce wypisać corneregel?mozna poprosić.
Jak nie ona to może Twój lekarz pierwszego kontaktu?To jest lek ludzki więc każdy lekarz może to wypisać.

Lekarz rodzinny zdziwił się i powiedzial ,żebym poprosila weta.

Wet. ktory mi przepisał solcoseryl powiedział,
że corneregel w książce go nie ma
a internet ma nieczynny i przepisał solcoseryl.
Pani wet. aktualna jakoś to jej przelecialo koło uszu.
A ja sie jeszcze w dodatku boję,
że powie że mam sama sobie leczyć
skoro lepiej wszystko wiem.

Ufffffffffffff!!!!!!!!!!!

kristinbb

Post » Czw sie 30, 2007 16:32

Jesli wetka jest w porządku to nie powinna się oburzyć z powodu tego, że zaproponujesz Corneregel.Dobry wet nie będzie się burzył.
Sorcoseryl teź jest dobry, ale nie wiem czy można go długo stosować.
Pozostaje jeszcze lekarz rodzinny.Niech się tak nie dziwi.Ja swoją lekarkę prosze o recepty na wszystko.
Nie bój się weta to w końcu Twój kot i Ty decydujesz co mu dawać.Lekarzom tak do konca nie warto ufać.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Czw sie 30, 2007 22:18

Witam,
Jeśli kot łzawi z oczka z uszkodzoną rogówką, a nie ma stanu zapalnego, to może nie być to wynikiem infekcji, tylko tego, że go bardzo boli.
Antybiotyk powinien dostawać osłonowo, żeby do uszkodzonej rogówki nie przyczepiły się bakterie. My dawaliśmy czasem biodacynę bardzo długo. Przy uszkodzeniach rogówki podajemy biodacynę, a po 10 minutach corneregel na regenerację rogówki, trzy razy dziennie. Biodacynę powinno się podawać po kropli do każdego oczka dla ochrony przed infekcją.
Z solcoserylem nie mam doświadczeń. Nie wiem, jak działa na oko. Corneregelu wet nie znajdzie w spisie leków weterynaryjnych, bo to jest lek ludzki, do niedawna nie używany w weterynarii. Mi doradził go lekarz weterynarii, którego żona jest ludzkim okulistą. Jest bardzo skuteczny, ale stosować trzeba długo.
Pozdrawiam, Juliusz.

p.s.
Kanalik łzowy może być niedrożny, jeśli nosek po stronie łzawiącego oka jest suchy. Jeśli też z niego kapie, kanalik jest drożny.
Pozdrawiam.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Pt sie 31, 2007 6:28

jul-kot pisze:Witam,
Jeśli kot łzawi z oczka z uszkodzoną rogówką, a nie ma stanu zapalnego, to może nie być to wynikiem infekcji, tylko tego, że go bardzo boli.
Antybiotyk powinien dostawać osłonowo, żeby do uszkodzonej rogówki nie przyczepiły się bakterie. My dawaliśmy czasem biodacynę bardzo długo. Przy uszkodzeniach rogówki podajemy biodacynę, a po 10 minutach corneregel na regenerację rogówki, trzy razy dziennie. Biodacynę powinno się podawać po kropli do każdego oczka dla ochrony przed infekcją.
Z solcoserylem nie mam doświadczeń. Nie wiem, jak działa na oko. Corneregelu wet nie znajdzie w spisie leków weterynaryjnych, bo to jest lek ludzki, do niedawna nie używany w weterynarii. Mi doradził go lekarz weterynarii, którego żona jest ludzkim okulistą. Jest bardzo skuteczny, ale stosować trzeba długo.
Pozdrawiam, Juliusz.

p.s.
Kanalik łzowy może być niedrożny, jeśli nosek po stronie łzawiącego oka jest suchy. Jeśli też z niego kapie, kanalik jest drożny.
Pozdrawiam.

Z prawego oczka lecą łzy , ale nosek jest suchy,
czyli zatkany kanalik łzowy.
Co to znaczy podawać biodacynę bardzo długo?
Miesiąc dwa?
Dzisiaj załatwię corneregel, bo przynajmniej wiem,
że może być stosowany długo.

Bardzo Ci dziękuję za informację. :D

I następny problem , kiedy ją szczepić???????????
Jest przecież na leczeniu....
Ostatnio edytowano Pt sie 31, 2007 6:45 przez kristinbb, łącznie edytowano 2 razy

kristinbb

Post » Pt sie 31, 2007 6:32

Bardzo Ci dziekuję Galla i Agatko za informacje i rozmowę,
bo jak czlowiek pogada z kimś kto popatrzy na sytuację bez emocji,
to robi się i jaśniej i lżej. :D

kristinbb

[poprzednia][następna]