Małe szczurki.I inne zwierza. Nie ma już hodowli ani nic..

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt cze 29, 2007 16:36

agacior_ek pisze:
Pleiades pisze:Powdziwiam, podziwiam, ale przed kompem mało siedzę ! Razczej teraz latam w terenie, albo po prostu zajmuję się domem, bo nie wytrzymuję presji więziennictwa...

Wnuczeta prześliczne ! I wiesz, natchnęłaś mnie na mycie ogonów Amisa i Jamesa, bo były po prostu (ogony) zapaskudzone ! Jakieś polepione żwirki, brud, itd. Wziełam w obroty ciepłą wodę, szampon koci i szczoteczkę i jakoś udało im się jakoś te ogonki doczyścić. Hurrraaa !! Nie wyglądaja już jak ostatnie flejtuchy ! Chyba bede częściej to praktykować..

Natomiast co do ząbków, to niestety wizyta tak raz na 3 miesiące jest potrzebna do przycięcia, pomimo odpowiednich pokarmów... :(

Mamy im przycinać ząbki??? 8O :strach:
Po czym poznać, czy trzeba, czy nie???
Ojejej, mam nadzieję, że niczego nie zaniedbaliśmy :strach:

Raaany, ja sama nie wiem ! Daję im przecież do żarcia i suchy chleb, i maja gałązki pełne kory do obgryzania, a i tak im ząbki przerastają. Po prostu, przy ostatniej wizycie u weta poprosiłam o sprawdzemie ząbków i im je przyciął (Amisowi i Jamesowi)... Teraz pewnie przejdę sie z dziewczynkami i Severusem, bo jeszcze na przycinaniu nie były ! Tal czy owak zaczynam wierzyć, że żadne metody na piłowanie ząbków skuteczne nie są :)
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)
http://emberiza.deviantart.com/

Obrazek

Pleiades

Od: Czw lip 29, 2004 13:07

Post » Pt cze 29, 2007 19:21

Ja dziś byłam na Białobrzeskiej.. zapytałam o szczurki i ich ząbki.. Pani dr powiedziała, że jeśli nie ma wskazań w stylu: zęby krzywo rosną, ranią buzię czy coś takiego, to nie trzeba przycinać.. Powiedziała, że ma w domu trzy szczury i jeszcze żadnemu nic nie przycinała..
Bożo dziś był modelem, pięknie pokazywał uzębienie.. moim zdaniem wszystko jest OK..
Moim lekarzom ufam...
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Od: Pon wrz 05, 2005 9:23

Post » Sob cze 30, 2007 13:40

Pleiades pisze:Po prostu, przy ostatniej wizycie u weta poprosiłam o sprawdzemie ząbków i im je przyciął (Amisowi i Jamesowi)...

tak z ciekawości zapytam... ;)

te ząbki to wet "na żywca" przycina? czy z jakimś znieczuleniem?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie sie 26, 2007 10:06

*anika* pisze:
Pleiades pisze:Po prostu, przy ostatniej wizycie u weta poprosiłam o sprawdzemie ząbków i im je przyciął (Amisowi i Jamesowi)...

tak z ciekawości zapytam... ;)

te ząbki to wet "na żywca" przycina? czy z jakimś znieczuleniem?

Na żywca, tak jak się kotom pazurki przycina ;)
Więcj by stresu było ze znieczulaniem, a tak dwa razy "pyk" cążkami i już ząbki przycięte.

A teraz czas na newsy i reaktywację wątku

Właśnie spodziewam się miotu po
SEVERUSIE Karat:
Obrazek

I Alcedo ANCORZE
Obrazek

Severus to syn mojego Jamesa, pochodzi z hodowli koleżanki z Poznania, a Ancora to mój własny odchów z miotu "A"

Miot C, bo na taką literę ów miocik będzie, zapowiada się bardzo kolorowo i różnosierstnie. Będą szczurki o sierści gładkiej, o sierści rex, velveteen i rex velvet. Kolorki: będą czarne, niebieskie, może beżowe, mink i syjamki bądź himalajki. Możliwe białe plamki na brzuszku - znaczenia irish.

Ważyłam ostatnio Ancorę i po wzroście wagi wnioskuję, że chyba jest w ciąży. Jeżeli się nie potwierdzi, to cóż, krycie powtórzymy. Na razie jednak jestem dobrej myśli i jeżeli to ciąża, to malutkie powinny się urodzić w okolicach 6 września. Zobaczymy.
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)

Obrazek

Pleiades

Post » Nie sie 26, 2007 15:15

Plei, to wspaniale :D
Siostra Tofulca i Boża będzie mamusią! Muszę powiedzieć chłopakom, że zostali wujkami ! :)
Cieszę się, że hodowla się rozwija i że realizujesz swoje plany!
Mocne buziaczki w noski dla twojej szczurzej gromadki! :lol:

Od kiedy Tof i Bożo są z nami, zastanawiam się, jak ja mogłam nie lubić szczurków :roll:
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Pon sie 27, 2007 7:42

:D niecierpliwie czekamy... ;) (na dwa ogonki 8) )
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 27, 2007 8:49

Sliczne szczurki . Jezeli szczuras ma prawidlowy zgryz ,zapewniona sucha karme i rozne akcesoria do gryzienia to nie trzeba mu przycinac zabkow. To nie jest bolesne dla szczura,to tak jak my obcinamy sobie paznokcie,tyle ze stres u weterynarza .Rasowe czy nie rasowe bardzo rzadko dozywaja 3 lat,to prawie ewenement.Zazwyczaj koncza swe zycie miedzy 1 a 2 rokiem zycia. Sa obciazone genetycznie podatnoscia na choroby pluc i nowotwory. Zreszta kazda choroba najczesciej bywa zabojcza dla nich ze wzgledu na trudnosc zdiagnozowania .2 x pekalo mi serce gdy moje szczurki chorowaly ....2 x musialam podjac cholerna decyzje o eutanazji gdy juz cierpialy mocno.Nie chce nigdy wiecej szczurka :cry:

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon sie 27, 2007 14:38

Kilka fotek przyszłych rodziców, i nie tylko ;)

Ancora, portrecik: Obrazek
Ancorcia, pod światło: Obrazek
Ancora i kryptoreklama piwa: Obrazek
Ancora, jej ciotka Roxy i kufel Okocimia: Obrazek
W klateczce: Obrazek
Ancora z mamą - Rati: Obrazek

No to teraz przyszły tatuś miotu "C":
Severus, portret: Obrazek
I jeszcze jeden portrecik: Obrazek
Zawsze słodko i niewinnie wyglądający, ale za to najbardziej brojący nicpoń: Obrazek
Zdjęcie w klatce, z miną proszącą o wypuszczenie: Obrazek
"Wyypuuuść mnieee......" i słodka minka: Obrazek

No i przy okazji kilka innych zdjęć szczuraskowych:
Chłopaki: Amis i James: Obrazek
Roxy: Obrazek
Kicia i bliskie spotkanie ze szczurkiem: Obrazek
Ogon Kurtisa przyłasniający widok szczurom ;P: Obrazek
Tomuś i szczurki: Obrazek

Pozdrawiamy :)
Ostatnio edytowano Nie wrz 02, 2007 7:52 przez Pleiades, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek

Pleiades

Post » Pon sie 27, 2007 22:28

kya pisze:Rasowe czy nie rasowe bardzo rzadko dozywaja 3 lat,to prawie ewenement.Zazwyczaj koncza swe zycie miedzy 1 a 2 rokiem zycia.

i to jest najgorsze... :(

Pleiades pisze:Ancora, jej ciotka Roxy i kufel Okocimia:
Obrazek

świetne! :D

(masz więcej zdjęć Roxy? 8) ona jest cudna! :) )
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto wrz 04, 2007 13:19

No to czekamy w tym tygodniu na wyniki "randki"... ;)

Ancora ładnie przybiera na wadze, więc chyba się udało ;)
Właśnie przeniosłam ją do klatki-porodówki. Brzuchol ma okrągławy, cycuchy widoczne, więc jakieś rezultaty randki muszą być :)

Obrazek

Pleiades

Post » Wto wrz 04, 2007 14:24

Będą żelki, będą żelki! :dance: :dance2:
CZekamy nie-cierpliwie! :wink:
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Wto wrz 04, 2007 14:50

:D :D

agacior_ek pisze:CZekamy nie-cierpliwie! :wink:

szczególnie, że dwa maleństwa mają do mnie prawdopodobnie trafić 8) :wink:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto wrz 04, 2007 18:32

Odnalazłam wątek, a tu miot C i to taki ciekawy będzie :) Oby się udało ;)
Anika wstępnie gratuluje ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Śro wrz 05, 2007 9:45

No cóż, czekamy nadal...
Na razie nic się nie dzieje, ale przyszła mamuśka dzielnie sobie gniazdko urządziła i przesiaduje w środku.
Bardziej doświadczone hodowczynie mi mówiły, że wbrew wszelkim "podręcznikowym" regułom ich szczurzyce potrafiły rodzić w samo południe jasnego dnia, itd. Moje raczej były "podręcznikowe" pod tym względem i rodziły w nocy i nad ranem witał mnie już pisk młodych w gnieździe. Ciekawe, jak będzie tym razem.

Niestety dotarły też do mnie ostatnimi czasy smutne wieści. Siostrzyczka naszej Ancory, wychowanka z miotu "A" - Alcedo Achaja - umarła... Miała też rodzić pierwszy miocik, nie dała rady... Zmarła na stole operacyjnym u weta. Maluszki były albo za duże, albo po prostu nie dała rady... Nie wiadomo, tak do końca, co się stało.... Tym bardziej martwię się teraz o Ancorę, choć dotychczas dziewczynki z porodem problemów nie miały. Coś mam pecha co do tego miotu "A" - najpierw Arthurek, teraz Achaja... Dwa rexiczki.... Oby z Ancorą było wszystko okej...
In memoriam - dla Achajki:
Obrazek
Achaja: *26.01.2007 - ['] 22.08.2007

-------

No a teraz troszkę nowych zdjęć.

Ancora prezentuje brzuszek: Obrazek
Się wywinęła, ale widać jej grubaśny brzuchol i cycuchy: Obrazek
A tak wyglądamy z boku: Obrazek
Tu widać wyraźnie jej rexowatość: Obrazek
I jeszcze raz Ancorcia-baranek: Obrazek
Chrupeczki to jest coś, co lubię: Obrazek
A tu z fleszem po oczkach: Obrazek
Mamusia Ancorci - Rati PotkanMarvel: Obrazek
Jak widać, mocno na lato pojaśniała, znaczenia na pyszczku i ogonku niemal niewidoczne. Ach, ten akromelanizm, tak bardzo mnie on fascynuje u zwierząt... Dlatego też głównie pokochałam szczurki syjamskie i himalajskie. Co nie oznacza, że nie kocham innych moich podopiecznych mniej ;)
I ciocia - Roxy PotkanMarvel: Obrazek

Pozdrawiamy i czekamy ;)

Obrazek

Pleiades

Post » Czw wrz 06, 2007 9:16

Up !
I nadal czekamy i nadal nic jeszcze się nie dzieje...

Obrazek

Pleiades

[poprzednia][następna]