Hi dziewczyny
INFORMUJĘ, że strzykawki BD Micro Fine+ 0,5ml U-100 są aktualnie na stanie w aptece internetowej (namiary wyżej), więc jak ktoś potrzebuje radzę korzystać.
Pinguino
Właśnie kupiłam lancety accu chek active i są również do ****. 25 szt za 16,-zł. Dotychczas używałam igieł injekcyjnych Becton Dickinson Nr 20 (29G) 3/4 0,33x1,9mm w cenie 0,40 zł/szt. Ale aktualnie nie ma ich
w już nie polecanej przeze mnie aptece. Poszukuję w hurtowniach farmaceutycznych - tyle że z czasem u mnie krucho.
Mieszkam na Dolnym Mokotowie, tuż koło Centrum Małych Zwierząt na Gagarina.
W terapii Matyldy używam insuliny Lantus (opakowanie 5 oddzielnych fiolek po 3 ml - do pena za 255,- zł), którą niestety w Warszawie nie można kupić na fiolki. Z fiolek można pobierać insulinę strzykawkami. Jest to insulina U-100, więc niezbędne są też strzykawki U-100, najlepsze 0,3 ml ale te można kupić tylko w Niemczech. W Polsce są tylko najmniejsze 0,5 ml. Opakowanie z 5-cioma fiolkami wystarcza na ponad 1 rok, a cena 1 jednostki (1U) jest tańsza niż 1 jednostki caninsuline i droższa od 1U Lente.
Pinguino, insulina ta działa o wiele dłużej niż caninsuline czy Lente z Tarchomina i przed rozpoczęciem terapii należy bardzo dokładnie zapoznać się z zasadami postępowania z nią, które są w języku angielskim i po niemiecku. Lantus jest analogiem insuliny ludzkiej i nie jest refundowany przez NFZ, nie jest również oficjalnie dopuszczony do terapii dla kotów.
Ważne jest też żeby wet prowadzący kota cukrzycowego znał działanie tej insuliny i zasady postępowania z nią, bo może być bardzo niebezpieczna gdy się przedawkuje.
Może na razie tyle
Ucałowania w słodkie futerko
PS. Ile waży ?, na zdjęciu wygląda na "przy kości"