kuperkowa Mia pilnie szuka domku - na stałe

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob sie 18, 2007 9:42

to sie cieszę że mogę cos podpowiedzieć :D
Uschi waży niecałe kilo i dajemy jej 3ml (po 1ml *3 razy dziennie) lactulosum i parafinki 3ml.
Z parafinką jak przesadzimy, to widać to, bo zostawia tłuste ślady na posłaniu - i tak też regulujemy.
Z lactulosum jeszcze nie udało się przesadzić, a nawet jakby miała luźniejszy kupas to ja tak wolę, bo się mniej napina i męczy.

Uschakowa kupasa ma dobre "parametry" jak na kupkę zdrowego kotka i gdyby była zdrowa, to ogarmiałaby tę procedurę. Ale jej perystaltyka i zwieracz jak narazie szwankują i trzeba jej pomagać.

Może Mia powinna się mniej napinać przy kupaskach...Spróbować można...
Obrazek Dominik Obrazek Uschi Obrazek i jest jeszcze Florek! Obrazek
Uschi za TM 22.11.2013 [']

piechniczka

Od: Wto lis 14, 2006 0:18

Post » Sob sie 18, 2007 11:23

moze rzeczywiście ta parafinka pomoze,oby :ok:
a ja obiecuje ci wronko nasza, ze jesli tylko bedę miała jakikolwiek telefon o kota, to będę wypytywała ten domek pod kontem Mii

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Sob sie 18, 2007 12:44

dziękuję wam dziewczyny
na razie ani widu ani słychu jakiegoś domku

wrona

Od: Wto mar 20, 2007 18:02

Post » Sob sie 18, 2007 13:24

Poczekajmy aż ludziska z wakacji wrócą :)
Obrazek

Kasia89

Od: Nie kwi 22, 2007 14:14

Post » Nie sie 19, 2007 10:39

:catmilk:

wrona

Post » Pon sie 20, 2007 7:26

do góry piekna koteczko

Mała1

Post » Pon sie 20, 2007 10:28

:ok:
domku, gdzie jestes?
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Pon sie 20, 2007 11:21

Mia nawet na forum nie jest interesującym wątkiem - nie wiem czy to ważne czy nie - mogę tylko dać ją do góry, chociaż na chwilę

wrona

Post » Pon sie 20, 2007 11:23

wrona- masz "papierowe" ogloszenia? moze moglabym kilka porozwieszac po Krakowie?
ObrazekObrazek Obrazek

Adrianapl

Od: Śro kwi 18, 2007 7:41

Post » Pon sie 20, 2007 11:25

wrona pisze:Mia nawet na forum nie jest interesującym wątkiem - nie wiem czy to ważne czy nie - mogę tylko dać ją do góry, chociaż na chwilę

Kasiu-to naprawde nie jest tak :(
zobacz zaden z naszych tymczasów od prawie 4 miesięcy nie znalazł domku :( -to wina wakacji i wysypu maluchów

Słuchaj, ja sie tak zastanawiam, a jakbysmy zebrali pieniązki na operacje tego Miiowego tyłeczka i na taksówke dla Ciebie,zebys mogła jechac do dobrego weta?
Jak myslisz?

Mała1

Post » Pon sie 20, 2007 11:38

Mała1 pisze:
wrona pisze:Mia nawet na forum nie jest interesującym wątkiem - nie wiem czy to ważne czy nie - mogę tylko dać ją do góry, chociaż na chwilę

Kasiu-to naprawde nie jest tak :(
zobacz zaden z naszych tymczasów od prawie 4 miesięcy nie znalazł domku :( -to wina wakacji i wysypu maluchów

Słuchaj, ja sie tak zastanawiam, a jakbysmy zebrali pieniązki na operacje tego Miiowego tyłeczka i na taksówke dla Ciebie,zebys mogła jechac do dobrego weta?
Jak myslisz?

Mała ma rację, adopcje staneły..wszystkie koty są w domkach tymcz.
może cos się ruszy..Mija jest przeurocza....na pewno znajdzie domek...

A pomysł z operacją...całkiem ciekawy
Schroniska dla zwierząt ,muszą być postrzegane ,jak wyrzut sumienia .
Kiarunia[i]
Myszaczek[i]
Dziurkacz[i]
http://www.ratujkonie.pl
Obrazek

iwona_35

Od: Sob lis 19, 2005 10:54

Post » Pon sie 20, 2007 12:56

Adrianapl pisze:wrona- masz "papierowe" ogloszenia? moze moglabym kilka porozwieszac po Krakowie?

nie mam, zwątpiłam czy dla takiej Mii ma w ogóle sens - ale powiecie, że na pewno ma

wrona

Post » Pon sie 20, 2007 13:17

Do dzisiaj myślałam, że Mia nie problemu z załatwianiem się, ale dzisiaj wyraźnie miała problem ze zrobieniem kupy. Zaczęłam znowu dodawać do jedzenia laktulozę i trochę oleju ( od dwóch dni). Może to jednak sprawa diety ale ja nawet z tym mam problem. Ale przez długi czas było wszystko ok.

Co do operacji to dopiero po niej może być naprawdę źle - tak mówił wet, wtedy jak jej tak dużo wystawało, wycięcie czegoś to już jest bardzo ryzykowne w tym miejscu. Może jej przestać działać mechanizm kuperkowy - a wtedy to już kaplica.
Nic, będę jej dawała dalej te dodatki, a nie ma jakiejś suchej karmy na zatwardzenia. I bardzo chętnie posłucham uwag dotyczących żywienia w takim przypadku. Może faktycznie w tym problem. Na tym ostatnim odcinku coś szwankuje i wypycha jej.

Dziewczyny dziękuję :1luvu:

wrona

Post » Pon sie 20, 2007 19:46

wrona pisze:Do dzisiaj myślałam, że Mia nie problemu z załatwianiem się, ale dzisiaj wyraźnie miała problem ze zrobieniem kupy. Zaczęłam znowu dodawać do jedzenia laktulozę i trochę oleju ( od dwóch dni). Może to jednak sprawa diety ale ja nawet z tym mam problem. Ale przez długi czas było wszystko ok.

Co do operacji to dopiero po niej może być naprawdę źle - tak mówił wet, wtedy jak jej tak dużo wystawało, wycięcie czegoś to już jest bardzo ryzykowne w tym miejscu. Może jej przestać działać mechanizm kuperkowy - a wtedy to już kaplica.
Nic, będę jej dawała dalej te dodatki, a nie ma jakiejś suchej karmy na zatwardzenia. I bardzo chętnie posłucham uwag dotyczących żywienia w takim przypadku. Może faktycznie w tym problem. Na tym ostatnim odcinku coś szwankuje i wypycha jej.

Dziewczyny dziękuję :1luvu:

A u ilu wetów byłaś?? Bo wiesz, wet wetowi nie równy.. Może trafisz na takiego, który załatwi tą sprawę raz na zawsze i Mia nie bedzie już kuperkowa :)
Obrazek

Kasia89

Od: Nie kwi 22, 2007 14:14

Post » Pon sie 20, 2007 21:11

spróbuj jej rozmiękczyć kupasa - niech sie mniej napina, niech kuper jej odpocznie, lactulosa i parafinka na poślizg, i nie raz dziennie jedna dawka, tylko rozłożyc na dwa razy dziennie

gdy miałam problemy z moją Uschi, to zasugerowano mi na forum, żebym zrobiła usg. bodajże była to Ofelia - sugerowała szukania guza przy odbycie - tak było u niej.może usg pokazałoby czy jelita i prostnica są drożne czy mają jakieś defekty...
tak sobie myślę...
Obrazek Dominik Obrazek Uschi Obrazek i jest jeszcze Florek! Obrazek
Uschi za TM 22.11.2013 [']

piechniczka

Od: Wto lis 14, 2006 0:18

[poprzednia][następna]