Przydomki hodowlane

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw maja 24, 2007 14:35

M. pisze:
kesja pisze:
M. pisze:
Kasia16 pisze:a ile kosztuje przydomek?

Kazdy klub ma swoje ceny ;)

chyba raczej nie, z tego co wiem cena jest jedna ustalona przez FIFe - 50 euro.

Ale placisz w swoim klubie, a ten moze doliczyc swoje koszty ;)
Ceny klubowe sa ok.180-200 zl

też racja zwracam honor
Zosia i dwie brytki- Foebe i Cherry

kesja

Od: Pon sie 15, 2005 9:06

Post » Nie sie 12, 2007 8:53

Witam!

Wypełniając wniosek o przydomek hodowlany jest kilka miejsc na nasze propozycje. Jestem ciekawa czym kieruje się FPL przy wyborze z podanej listy ( oprócz oczywiście sprawdzenia czy dana nazwa już jest zarejestrowana w FIFe i czy podane propozycje spełniają obowiązujące przepisy). Czy można zaznaczyć jakoś we wniosku na której nazwie zależy nam najbardziej?

Dziękuję za informacje.

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Nie sie 12, 2007 9:12

Ruvil pisze: Jestem ciekawa czym kieruje się FPL przy wyborze z podanej listy

Kolejnością podania przez CIebie. DLatego powinnaś podać od tego, na którym ci najbardziej zależy, do tego na którym najmnniej. Poza tym, owszem FIFe sprawdza, czy istnieje taki sam lub podobny przydomek, ale po pierwsze w księgach FIFe (i tak np. mamy dwie hodowle NFO Felis Fabularis - jedną w Polsce w FIFe, drugą w Niemczech w WCF), po drugie osoby zatwierdzające nie wiedzą, co to znaczy podobieństwo (i tak mamy dwie hodowle NFO w Polsce jedną Duszek Lasu*PL i drugą Duch Lasu*PL :? ).

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Nie sie 12, 2007 10:47

agal pisze:(...)owszem FIFe sprawdza, czy istnieje taki sam lub podobny przydomek, ale po pierwsze w księgach FIFe (i tak np. mamy dwie hodowle NFO Felis Fabularis - jedną w Polsce w FIFe, drugą w Niemczech w WCF), po drugie osoby zatwierdzające nie wiedzą, co to znaczy podobieństwo (i tak mamy dwie hodowle NFO w Polsce jedną Duszek Lasu*PL i drugą Duch Lasu*PL :? )

Widzac takie podobienstwa wydaje mi sie ze nikt niczego nie sprawdza, poza istnieniem idealnie takiego samego przydomka :-). Ubolewam takze z tego powodu, że duze organizacje felinologiczne nie chronia swoich przydomkow nawzajem - chocby ten przyklad z FIFe i WCF lub przypadki ludzaco podobnych przydomkow FIFe i CFA... Jak widac kazdy sobie rzepke skrobie. W pewnej czesci takie podobienstwa wynikaja z przypadku i niedbalstwa organu rejestrujacego, gorzej jesli taka nazwe celowo wymysla sie aby podszyc swoja hodowle pod dobra opinie tego co juz jest lub bylo... Wtedy to sa zwyczajne podrobki :-) Wg mnie najbezpieczniej wymyslac przydomek samemu nie poslugujac sie zadnym slowem, ktore w jezykach swiata cokolwiek znaczy (wystarczy slowo wpisac w google i jesli wyskakuja jakies wyniki to lepiej dac sobie z propozycja spokoj, jesli jednak nie ma zadnych wynikow - nazwa ma szanse na promowanie naszej hodowli a nie kogosc lub czegos innego). Druga istotna sprawa w wymyslaniu nazwy dla hodowli, to moim zdaniem uniwersalnosc wymowy w najbardziej popularnych jezykach swiata. Co z tego ze zacheca sie nas w Polsce do polskobrzmiacych nazw? Czy wyobrazacie sobie np NIemca lub Anglika wypowiadajacego przydomek o nazwie: Przestrzeń Kniei*PL? :-) Chyba takiego nie ma, ale duzo jest podobnych, ktore latwo wymowic tylko w Polsce. No chyba ze ktos ze swoja hodowla ma zamiar byc znanym tylko we wlasnym wojewodztwie...
Unikalnosc nazwy (tego slowa okreslajacego nasza hodowle) jest naszym sprzymierzencem w internecie, bo wpisujac slowo np "Forest" okreslajaca w jezyku angielskim "las" w wyszukiwaniu wyskoczy nam cale mnostwo wynikow - ale na pewno nie nasza hodowla :-)
Figuletta

Figuletta

Od: Nie maja 29, 2005 11:34

Post » Nie sie 12, 2007 18:44

Nazwa musi różnić się min, 2 znakami od innych zarejestrowanych, osoba, która je rejestruje nie zna słowa po polsku i nie wie co znaczy duch i duszek.
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Nie sie 12, 2007 19:09

lrafal pisze:Nazwa musi różnić się min, 2 znakami od innych zarejestrowanych...
To dlaczego w bazie zarejestrowanych przydomków są takie które różnią się tylko 1 literą?
Jest na to jakiś przepis?
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Nie sie 12, 2007 21:23

Mogly byc rejestrowane przed wprowadzeniem tej zasady. W regulaminie przydomków pisze, ze nie można zarejestrowac takiej samej nazwy lub podobnej ale jak zdefiniowac podobieństwo we wszystkich językach członków FIFe ?
Od roku mamy dostep do bazy FIFe, może czas na wprowadzenie wstępnej korekty na poziomie FPL ?
Obrazek

lrafal

Post » Nie sie 12, 2007 21:47

lrafal pisze:może czas na wprowadzenie wstępnej korekty na poziomie FPL ?

Mysle ze nie jest to dobry pomysl, poniewaz w takim przypadku polscy hodowcy byliby na gorszej pozycji od innych czlonkow FIFe. Powiedzmy ze FPL chroniloby wstepnie interesy hodowli juz zarejestrowanych, ale inne kluby FIFe juz takiej ochrony nie gwarantuja polskim hodowcom. Potrzebne jest jedno dobre rozwiazanie, ktore dzialaloby na poziomie jednostki, ktora podejmuje ostateczna decyzję. Natomiast kazdy, kto chce zarejestrowac swoj przydomek powinien sie dobrze nad tym zastanowic i sprawdzic baze FIFe i przynajmniej CFA (o tych wiem ze sa dostepne). CFA mozna sprawdzic tutaj: http://www.cfa.org/cattery-names/# trzeba kliknac w odpowiednia litere alfabetu, a wyswietla sie lista przydomkow na ta litere.
Figuletta

Figuletta

Od: Nie maja 29, 2005 11:34

Post » Pt lip 25, 2008 9:50

Może juz takie pytanie było ale przy 6 stronie zrezygnowałam z czytania więc jednak je zadam.
Moja kotka juz przebiera łapkami i muszę ją kryć,tego faktu juz bardziej opóźnic nie mogę ale nadal nie mamy przydomka.Jak będą tytułowane kocięta jeśli do ich narodzin przydomka nie będzie?Czy moge poczekać z wyrobieniem im rodowodów do momentu gdy go otrzymam?

BLUEPARADISE

Od: Pon maja 26, 2008 19:38

Post » Pt lip 25, 2008 13:55

Proponowalbym juz teraz wystapic do klubu o rejestracje przydomka hodowlanego. Rejestracja przydomka zajmuje ok. miesiaca, wiec przydomek powinnas otrzymac jeszcze przed narodzinami kociat.
Pozdrawiam,
Pit

bratpit

Od: Sob sty 17, 2004 14:33

Post » Pt lip 25, 2008 14:15

Papiery juz jakieś 3 tygodnie temu poszły do FP więc jeszcze poczekam cierpliwie,będę sie martiwc jak do miesiąca nie dostane odzewu.

BLUEPARADISE

Post » Czw lip 31, 2008 0:48

pytanie od nowicjusza ...
czy żeby zarejestrować przydomek hodowlany muszę już teraz posiadać kotkę?? mam kocurka hodowlanego, hodowlę w dalekosiężnych planach. Czy mogę zarejestować przydomek już teraz czy dopiero po dokoceniu?
Obrazek

tree

Od: Śro lip 13, 2005 21:33

Post » Czw lip 31, 2008 1:37

można zarejestrować przydomek nie mając kotów ;)
Obrazek

lrafal

Post » Czw lip 31, 2008 6:36

lrafal pisze:można zarejestrować przydomek nie mając kotów ;)

super ! dzięki :)
Obrazek

tree

Od: Śro lip 13, 2005 21:33

Post » Nie sie 10, 2008 15:51

Już ponad miesiąc temu złożyłam wniosek o przydomek i ani widu ani słychu.Dyplom który był w tym samym czasie składany juz mam ale jeśli chodzi o przydomki to ostatnie były wysłane prawie 2 tygodnie temu.Może moje papiery nie doszły.Gdzie mogę sie dowiedzieć co i jak?

BLUEPARADISE

[poprzednia][następna]