Jeśli patrząc na urządzenie z przodu wkładasz klusz numerem kodowym do góry i wsuwasz go do środka, to klucz powinien prawie schować się w boku glukometra. Jeśli nie wchodzi to rzeczywiście coś jest nie tak i trzeba reklamować. Dobrze jest też przed pierwszym użyciem zaprogramować datę i godzinę.
Moje koty nie są przyzwyczajone do smakołyków. Ostatnio tylko daję pastę odkłaczającą m.in. gimpeta, bezopet i calopet, która niestety mają cukier, ale pasta bezo- rozpuszcza kulki włosowe w żołądku, a pasta calopet jest na wszelki wypadek jak kocica z rana nie ma apetytu, bądź zwymiotuje śniadanie. I żeby nie zostawiać kota z insuliną bez dostatecznej ilości jedzenia w żoładku daję łyżeczkę pasty.
Puszki animondy jak i leonardo, no i suche w swoim składzie mają już witaminy. A jak twierdzą weci nadmiar witamin bardziej szkodzi niż niedobór. Może dziewczyny na forum mają większe doświadczenie w tym temacie i poradzą.
Myślę, że karmienie kota prawie wyłącznie surowym mięsem może doprowadzić do niedoboru niezbędnych kotu składników. Kot w naturze zjada całą myszkę ok. 30 kcal. Myszka taka dostarcza kotu niezbędnych składników i enzymów, które są w przewodzie pokarmowym myszki. Puszki produkowane dla kotów zawierają też te enzymy.
Mój wet zalecił u Matyldy podawanie głównie gotowanego kurczaka i suche RC diabetic, ale Matylda nie była w stanie zjeść dziennej racji diabetic (80 gr), więc za radą tu na forum, zmieniłam dietę na 2xpuszki animondy i leonardo po ok. 100-120 gr. (7.00 i 19.00). A w ciągu dnia stoi ok. 20 gr. suchej diabetic albo obesity. W nocy karmę zabieram.
Ważne jest by przy insulinie caninsuline i lente kot przed zastrzykiem zjadł swoją porcję. A więc pomiar - jedzenie - dawka insuliny.
Ważne jest też ile waży kot, bowiem niektóre koty powinny mieć stały dostęp do karmy (np. są wychudzone, bądź nie potrafią zjeść większych ilości na raz).
Według mojej zdobytej wiedzy, karma sucha typu diabetic sprawdza się, gdy kot jest w remisji albo dostaje tylko tabletki obniżające poziom cukru. Zamiast obniżać poziom cukru podwyższa go. Kiedy kot dostaje insulinę wskazane jest podawanie nisko węglowodanowej karmy mokrej. Dawka insuliny powinna być mniejsza przy karmieniu puszkami niż przy karmieniu suchym.
Może na tyle moich mądrości.
Pytaj o wszystko, pomożemy
Ucałowania w słodkie futerko - jak się nazywa