Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sie 01, 2007 15:14

Tigra, ja myślałam żeby to zrobić tak:
W pierwszym poście spis karm alfabetycznie, a pózniej w kolejnych postach opisy poszczególnych karm. Wystarczyłoby później podlinkować odpowiednie posty do spisu w poście pierwszym... nie wiem czy to jasno w miare ujełam :oops:

Coś takiego w pierwszym poście:
BIOMILL
CHICKEN SOUP

I póżniej w kolejnych postach karmy alfabetycznie....
Jak myślicie?
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Śro sie 01, 2007 15:28

tig_ra pisze:wrzuc, wrzuc :D
mysle, ze na serio zajmiemy sie mokrymi dopiero po ukonczeniu suchych, ale na biezaco mozna sklady poznawac i ew. analizowac juz teraz.....caly czas zbieram sie do oddzielnego watku i ciagle nie mam pomyslu jak to zrobic, zeby mialo rece i nogi...
macie jakies pomysly?
Ja myślę tak: jesli masz możliwość zawieszenia na jakimś serwerze dokument Worda lub Excela to ja bym zrobiła zbiorczą tabelkę z rubrykami - nazwa - rodzaj - ilość mięsa w % - stosunek Ca/P - jeszcze jakieś inne co ważna i na koniec - ocena subiektywna - b.dobra/dobra/słaba/badziewie. Nie dzieliłabym na półki cenowe - bo jak już pobieżnie widać - cena nie odzwierciedla jakości. W pierwszym poście podwiesiłabym linkę do tego dokumentu , który będziesz edytowała na bieżąco...a pod spodem lista Top 10...z kolei w wątku - to, co do tej pory - czyli szczegółowa analiza i pytania. No - ja tak to widzę - choć może to za dużo pracy?

Właśnie przeczytałam pomysł powyżej mnie, dobry...tak sądze...tylko dodałabym TOP 10 8)

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Śro sie 01, 2007 15:51

tia 8)
to wobec tego zrobimy tak :
na pierwszej stronie karmy alfabetycznie - omowione z linka - nie omowione bez :) dodatkowo TOP 10 w/g oceny skladu
a na gorze ankieta wylaniajaca zwyciezce w/g forumowiczow
opisy kolejno mniej wiecej w/g alfabetu czyli poprzeklejam to, co bylo napisane juz tu, a tu w dalszym ciagu koncentrujemy sie na propozycjach do listy i omawianiu karm np. jeszcze nie ujetych, watpliwosciach i tego typu pierdolkach oraz oczywiscie rozne rozmowy na temat karm i toksycznosci trzymania ich obok miksera :D OK? tak moze byc?

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Śro sie 01, 2007 15:56

i ostatnia, acz bardzo wazna rzecz: chwytliwy tytul, prowokujacy do zajrzenia do watku - zwlaszcza nowych forumowiczow
:?:

tig_ra

Post » Śro sie 01, 2007 16:33

można by sie jeszcze pokusić o przeliczniki..

w jakim sklepie ile za 100 gram/kilogram...
i ile kot musi karmy zjeść - czyli ile tak naprawdę wyjdzie nas karmienie kota ;)

jak uporam sie z pisaniem licencjata mogłabym sie tym zająć ;)

cal

Od: Nie lip 08, 2007 16:53

Post » Śro sie 01, 2007 17:09

tig_ra pisze:i ostatnia, acz bardzo wazna rzecz: chwytliwy tytul, prowokujacy do zajrzenia do watku - zwlaszcza nowych forumowiczow

Twój kot kupowałby...czyli co tak naprawdę je twój kot.

izaA

Post » Czw sie 02, 2007 8:19

Jesteście dziewczyny genialne!!!!! :ok:
Na pewno będę tu zaglądać i nie tylko. :catmilk:
Na pewno ułatwi , to życie nowym i nie tylko. :dance2:

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw sie 02, 2007 10:10

Wycięłyście fragment rozmowy całkiem niepotrzebnej...ok...to zaczynamy w takim razie dyskusję nad dobrym, chwytliwym tytułem jeszcze raz 8)

izaA

Post » Czw sie 02, 2007 10:24

a moze ... TOP 10 czyli co naprawde kupowal by Twoj kot?

tylko .... czy gdyby nasze koty same robily zakupy, to nie bylo by jak z dziecmi? mc donald i lody? :twisted:

tig_ra

Post » Czw sie 02, 2007 12:23

tig_ra pisze:a moze ... TOP 10 czyli co naprawde kupowal by Twoj kot?

tylko .... czy gdyby nasze koty same robily zakupy, to nie bylo by jak z dziecmi? mc donald i lody? :twisted:

Kocie... Czy wiesz co jesz? TOP 10 - karmy dla kotów.

A moze tak? :roll:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Czw sie 02, 2007 12:37

tig_ra i karolka razem :

TOP 10, czyli co je Twój kot??!!!!!

Z punktu widzenia reklamy

- jest o co chodzi TOP 10
- czego dotyczy :"czyli co je twój kot'
- ??!!!! emocje , ktore prowokują do zajrzenia

Aha , musi być krótkie, lepiej przemawia, łatwiej zapamiętać. :)

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw sie 02, 2007 12:54

Aleba pisze:
Mruczanka pisze:I co mu zrobię, jak on taki? (Kocikici - ten mój agregat też jest rudy ;) )

Może rude po prostu tak mają? ;)
ObrazekObrazek

Kocikici

Od: Sob lip 15, 2006 20:48

Post » Czw sie 02, 2007 13:00

TOP 10 - czyli to, co powinien jesc Twoj kot.....

tig_ra

Post » Czw sie 02, 2007 13:12

Dzięki, Tig_ra.

Hm, cały szkopuł w tym, że Rydzyka nie zmuszę do jedzenia suchej karmy. Jaka by nie była, gardzi każdą. Wszystkich, jakie są na runku, nie miałam możliwości spróbowac, ale on identycznie traktuje RC, Whiskacza, jak Purinę i Acanę.
Najbardziej jeszcze lubi Purinowy "odkłaczacz", czyli karmę gorszą.
Podroby lubi, najbardziej indycze serduszka, kocha też wołowinę i kurczaka, oraz wieprzowinę, ale przeczytałam tu na forum, że nie karmi sie kota wieprzowiną (ryzyko choroby), więc mu nie daję.
Prawie codziennie wychodzi ze mna na spacer wokół domu i je trawę.
"Omegi" wiem, że są w rybach - czy surowa ryba nadaje się dla kota? Kiedyś poczęstowałam go pangą, zjadł, ale bez zachwytu.

Hm, ze sklepu zoologicznego przywlokłam ulotkę na temat karmy RC Pure Feline - takiej chyba nie miałam, a pisze, że jest to karma o podwyższonej smakowitości. Są trzy rodzaje: "Nr 1 piekna sierśc", "Nr 2 smukła sylwetka" i "Nr 3 witalnośc". Tyle, że w zawartości pisze np. 20% kaczki, hydrolizowana wątroba oraz roslinne dodatki (nr 1), nr 2 to kurczak i indyk 16% i nr 3 to 20% ryba. Czy to dobra karma? Jakoś skład niebogato sie prezentuje...
ObrazekObrazek

Kocikici

Od: Sob lip 15, 2006 20:48

Post » Czw sie 02, 2007 14:09

Do karma przyzwoitej jakości ;) zalicza się też podobno Eagle Pack.
Dołączę skład karmy holistycznej, o smaku ryb. tig_ra co o tym sądzisz?
Jak dla mnie wygląda nieźle. Chociaż podoba mi się sformułowanie o pozytywnym wpływie na psychikę zwierzaków :D

Kompletna holistyczna karma dla kotów dostosowana
do wymogów zwierząt preferujących smak ryb: sardeli, sardynek i łososia.

Karma tego rodzaju dostosowana jest dla kotów wrażliwych z problemami skórnymi i trawiennymi jak również poleca się ją w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach. Posiada ona działanie hypoalergiczne a wyjątkowo duża ilość naturalnych dodatków "WELLNES FOR LIFE" ® wpływa na jej doskonałą przyswajalność. Odpowiedni dobór ilościowy i jakościowy komponentów zaspokaja zapotrzebowanie
pokarmowe oraz wywiera pozytywny wpływ na psychikę zwierząt.

Karma ta zawiera także w swoim składzie owoce, warzywa oraz zioła ze specjalnie wybranych plantacji.

Skład:

Suszone mięso z sardeli, sardynek i łososia, brązowy ryż, suszone mięso z kurcząt, tłuszcz z kurcząt (zachowujący trwałość dzięki mieszance naturalnych tokoferoli), mączka owsiana, olej z ryby menhanden, nasiona siemienia lnianego, produkt z suszonych jaj, pomada pomidorowa, suszona pulpa buraczana, naturalny zapach kurcząt, marchew, lucerna, zielony
groszek, sól, chlorek potasu, quinoa, tauryna, jabłka, jagody, inulina, chlorek choliny, żurawiny, kelp, beta karoten, chlorowodorek glukozaminy, DL- metionina, polisacharydowy kompleks cynku, żelazo, mangan i miedź, węglan wapnia, witamina E, niacyna, ekstrakt z juki Schidigera, witamina A, selenian sodu, kwas askorbowy, lecytyna, ekstrakt z rozmarynu, pantotenian wapnia, ryboflawina (wit. B12), chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), tiamina, kwas foliowy, witamina B12, witamina D3, jodek potasu, kobalt, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Enterococcus faecium, Bacillus Subtilus, Bacillus licheniformis, Bacillus coagulins, Aspergillus oryzae i Aspergillus niger.

Gwarantowana analiza składu
Białko min. 32,0%
Tłuszcz min. 20,0%
Włókno max. 2,8%
Wilgotność max. 10,0%
Popiół max. 7,1%
Magnez max. 0,090%
Wapń min. 1,2%
Fosfor min. 0,9%
Witamina A min. 30,000 jm/kg
Witamina D3 min. 1,600 jm/kg
Witamina E min. 60 jm/kg
Tauryna min. 0,17%
Chlorowodorek Glukozaminy min. 41 g/kg
Omega 6 min. 3,3%
Omega 3 min. 1,3%

I jeszcze po angielsku:

Ingredients: Anchovy, Sardine & Salmon Meals, Ground Brown Rice, Chicken Meal, Chicken Fat (Preserved With Natural Mixed Tocopherols), Oatmeal, Menhaden Fish Oil, Flaxseed, Dried Egg Product, Tomato Pomace, Dried Beet Pulp, Natural Chicken Flavor, Carrots, Sun-Cured Alfalfa, Peas, Salt, Potassium Chloride, Quinoa (Organic), Taurine, Apples, Blueberries, Inulin, Choline Chloride, Cranberries, Dehydrated Kelp, Beta-Carotene, Glucosamine Hydrochloride, DL-Methionine, Polysaccharide Complexes of Zinc, Iron, Manganese and Copper, Calcium Carbonate, Vitamin E Supplement, Niacin Supplement, Yucca Schidigera Extract, Vitamin A Supplement, Sodium Selenite, Ascorbic Acid, Biotin, Lecithin, Rosemary Extract, Calcium Pantothenate, Riboflavin Supplement, Pyridoxine Hydrochloride, Thiamine Mononitrate, Folic Acid, Vitamin B 12 Supplement, Vitamin D3 Supplement, Potassium Iodide, Phylloquinone and Cobalt Sulfate, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Enterococcus faecium, B. Subtillus, Bacillus licheniformis, Bacillus coagulins, Aspergillus oryzae and Aspergillus niger.
Obrazek
Obrazek Obrazek

nikagda

Od: Śro gru 15, 2004 13:27

[poprzednia][następna]