Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 29, 2007 12:24

Ja nie mam w domu opakowania od Hillsa SD, tylko od Science Plan Indoor i Hairball - ale potwierdzam, zasada podawania składników po polsku jest taka sama: na pierwszym miejscu procentowo kurczak i kurczak + indyk łącznie, potem mączka i reszta.
Dlatego kilka stron wcześniejs pisałam, że patrzę na opakowanie Hillsa i już zgłupiałam.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Nie lip 29, 2007 12:27

No cóż, piszę do Orijena, żeby mi przesłali próbki :twisted:
Jak posmakują, to będziemy kupować :wink:
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Nie lip 29, 2007 12:41

Jaka ma strone ten Orijen? przesledzilam z ciekawoscia ten watek i chetnie bym cos wiecej na temat tej karmy poczytala!

Aha i jeszcze jedno tig_ra czy moglabys napisac jakie karmy mokre sa wedlug ciebie najlepsze?
Za jakies dwa tygodnie przybedzie mi dwoje nowych domownikow i sledze te tematy dotyczace jedzonka, co dla malego kotka (schroniskowy dokladnie nikt nie wie ile ma ale mlodziutki) a co dla doroslego( okolo 2 lata)

Sisilla

Od: Czw lip 19, 2007 12:13

Post » Nie lip 29, 2007 12:44

http://www.acana.com.pl/
Acana i Orijen mają tego samego producenta.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Nie lip 29, 2007 12:48

Mruczanka, daj znać proszę, jak prześlą ci próbki i czy smakują kici, to może wtedy i ja spróbuję do nich napisać :) . Mój kot jest strasznie wybredny, ale to podobno już taka rasa.... :wink:

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Nie lip 29, 2007 12:57

Hill's też do niczego? Tig_ra dopiero co go zachwalałaś :strach:

Kupiłam Sience Plan Sensitive Skin i co? :?

Acana mojemu ogonowi nie smakuje kompletnie, Orijen też nie :twisted:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Nie lip 29, 2007 12:59

Sisilla pisze:Jaka ma strone ten Orijen? przesledzilam z ciekawoscia ten watek i chetnie bym cos wiecej na temat tej karmy poczytala!

Aha i jeszcze jedno tig_ra czy moglabys napisac jakie karmy mokre sa wedlug ciebie najlepsze?
Za jakies dwa tygodnie przybedzie mi dwoje nowych domownikow i sledze te tematy dotyczace jedzonka, co dla malego kotka (schroniskowy dokladnie nikt nie wie ile ma ale mlodziutki) a co dla doroslego( okolo 2 lata)

najlepsze mokre to : miamor, porta 21, almo nature, schesir, sinnycat gimpeta, boos, animonda vom feinsten (saszetki)
w dalszej kolejnosci animonda carny, bozita, leonardo

z bozita nalezy uwazac, moje koty dostaly po niej srania :twisted:
a leonardo ma nieco zaburzony stosunek fosforu do wapnia

dobra takze jest sheba w malutkich 85g miseczkach

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Nie lip 29, 2007 13:00

Karolka pisze:Hill's też do niczego? Tig_ra dopiero co go zachwalałaś :strach:

Kupiłam Sience Plan Sensitive Skin i co? :?

Acana mojemu ogonowi nie smakuje kompletnie, Orijen też nie :twisted:

moim tez nie smakowalo.......:twisted:

felidae nabadz ;)

no bez przesady, ten hill's nie taki tragiczny znowu...
duzo lepszy niz...... :twisted: wiele innych karm ;)
Ostatnio edytowano Nie lip 29, 2007 13:02 przez tig_ra, łącznie edytowano 1 raz

tig_ra

Post » Nie lip 29, 2007 13:02

Akurat jak na złośc Hill`s-a żadnego nie mam - odstawiłam na zawsze, kiedy mi się (lata temu) koty zaczęły od Hillsa uzależniać.
Za to mam Mastery (nordic fish i duck) i Animondę vom Feinsten deluxe (suchą). Nie kojarzę, czy było wałkowane. Przyda się?
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Nie lip 29, 2007 13:04

Nordstjerna pisze:Akurat jak na złośc Hill`s-a żadnego nie mam - odstawiłam na zawsze, kiedy mi się (lata temu) koty zaczęły od Hillsa uzależniać.
Za to mam Mastery (nordic fish i duck) i Animondę vom Feinsten deluxe (suchą). Nie kojarzę, czy było wałkowane. Przyda się?

wrzuc, prosze animonde, chociaz mastery tez mozesz dac- ja mam seniora

tig_ra

Post » Nie lip 29, 2007 13:16

Proszę:
Animonda Vom Feinsten Deluxe Adult:
Geflugelfleishmehl, Reis, Mais, Geflugelfett, Geflugelleber, Maiskleber, Fischol, Rubenschnitzel, Hefe, Geflugelprotein hydrol., Mineralstoffe, Villei (getr.), Haferfasern, Fructooligosaccharide, L-Carnitin, Yucca schidigera.

Rohprotein 30%, Rohfett 18%, Rohfaser 2,1%, Rohasche 6%, Feuchtigkeit 8%, Kalzium 0,9%, Phosphor 0,7%, Magnesium 0,08%

Mastery będzie później, bo mi burasięta chałupę demolują, sama opieka Myśki nie wystarczy :wink:
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Nie lip 29, 2007 13:21

Jestem na miau dopiero od niedawna i dopiero teraz zobaczyłam ten wątek który mnie też bardzo interesuje. Tylko hmmm... 215 stron to troche dużo..
Czy ktoś może mi w paru słowach streścić, jakie są wady marketowych karm? Tzn skład mogę sama przeczytać i ocenić czy zapewnia kotu optymalną dietę, ale czym grozi dawanie ich kotu na dłuższą mete?
Moja babcia dawała swoim kotom takie karmy od zawsze i były zdrowe, dożywały sędziwego wieku, bez chorób itp. (To były koty wychodzące.)
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Obrazek

Kasia89

Od: Nie kwi 22, 2007 14:14

Post » Nie lip 29, 2007 13:35

Nordstjerna pisze:Proszę:
Animonda Vom Feinsten Deluxe Adult:
Geflugelfleishmehl, Reis, Mais, Geflugelfett, Geflugelleber, Maiskleber, Fischol, Rubenschnitzel, Hefe, Geflugelprotein hydrol., Mineralstoffe, Villei (getr.), Haferfasern, Fructooligosaccharide, L-Carnitin, Yucca schidigera.

Rohprotein 30%, Rohfett 18%, Rohfaser 2,1%, Rohasche 6%, Feuchtigkeit 8%, Kalzium 0,9%, Phosphor 0,7%, Magnesium 0,08%

Mastery będzie później, bo mi burasięta chałupę demolują, sama opieka Myśki nie wystarczy :wink:

maczka z miesa drobiowego na miejscu pierwszym :!: 8)
zapowiada sie niezle.....dalej ryz, kukurydza, tluszcz kurzy, kurza watrobka, cala kukurydza (kolby) ?? rybi olej, sznycel ......? z czego?? drozdze, bialko drobiowe hydrolizat (chyba? ) RATUNKU!!! prosze o tlumacza z niemieckiego :twisted:
poki co sklad wyglada bardzo przyzwoicie, jednak proslila bym dobra dusze o bardziej finezyjne przetlumaczenie, moja "znajomosc" niemieckiego wykonala plecy :roll:
jaka szkoda, ze nie ma Tinki.......

tig_ra

Post » Nie lip 29, 2007 13:48

Kasia89 pisze:Jestem na miau dopiero od niedawna i dopiero teraz zobaczyłam ten wątek który mnie też bardzo interesuje. Tylko hmmm... 215 stron to troche dużo..
Czy ktoś może mi w paru słowach streścić, jakie są wady marketowych karm? Tzn skład mogę sama przeczytać i ocenić czy zapewnia kotu optymalną dietę, ale czym grozi dawanie ich kotu na dłuższą mete?
Moja babcia dawała swoim kotom takie karmy od zawsze i były zdrowe, dożywały sędziwego wieku, bez chorób itp. (To były koty wychodzące.)
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Kasia, niektóre koty tak mają, że nawet najgorsze świństwa jakoś trawią, ale to są wyjątki :wink:
Koty to mięsożercy- więc karma, która zawiera 4% produktów mięsnych (bynajmniej nie samo mięso, ale też dzioby, pazury, futerko...) niezbyt dobrze im robi, prawda? To tak, jakbyś królika zaczęła karmić świeżym mięsem z malutkim dodatkiem marchewki :twisted:
Poza tym, W czy KK mają masę różnych rzeczy w sobie, które niekoniecznie powinny się znaleźć w kocie :twisted: Dawanie na dłuższą metę, grozi bodajże chorobami nerek i przewodu pokarmowego, a poza tym łatwo daje się zauważyć, że koty karmione lepszą karmąmają o niebo ładniejsze futerko...
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Post » Nie lip 29, 2007 13:52

Agnieszka16 pisze:Mruczanka, daj znać proszę, jak prześlą ci próbki i czy smakują kici, to może wtedy i ja spróbuję do nich napisać :) . Mój kot jest strasznie wybredny, ale to podobno już taka rasa.... :wink:

Agnieszka, próbki są bezpłatne, wystaczny napisać na maila, ze zainteresowała cię ta karma, ale masz wybrednego kota, i prosisz o przesłanie próbek :wink: Pisz i sie nie martw, ja już raz pisałam do Acany i przyslali, więc z Orijenem też nie powinno być kłopotów :wink:
Obrazek

Mruczanka

[poprzednia][następna]