czy mój kot nie jest za gruby?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 28, 2007 18:58

Kastracja może mieć wpływ na tycie, ale to jest bardzo indywidualna sprawa. Znam kilkutetnie kastraty, które nie przytyły. Mój Fifi zaczął tyć jak skończył 4 lata. Mój wet stwierdził, że dobrze by było przejść na suche light i wcale nie zaoferował RC weterynaryjnego, obok RC są inne karmy light.

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Sob lip 28, 2007 19:01

Ayane pisze:
Liwia pisze:
Zo.Zo. pisze:Ayane chyba ci dobrze wytłumaczyła. :wink:
Na odchudzanie możesz też swojemu kotkomi dawać Royal Cannic (RC) w saszetkach Urinary. ;)

8O

Urinary Zo.Zo to karma dla kotów z problem z układem moczowym, kryształkami w moczu.
Nie ma nic wspólnego z karmą odchudzającą.

Karma odchudzająca ze stajni RC to Obesity:
http://www.krakvet.pl/royal-canin-obesi ... p-866.html

EDIT: błąd

edit: teraz dobrze :)
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Sob lip 28, 2007 19:02

Liwia pisze:
Ayane pisze:
Liwia pisze:
Zo.Zo. pisze:Ayane chyba ci dobrze wytłumaczyła. :wink:
Na odchudzanie możesz też swojemu kotkomi dawać Royal Cannic (RC) w saszetkach Urinary. ;)

8O

Urinary Zo.Zo to karma dla kotów z problem z układem moczowym, kryształkami w moczu.
Nie ma nic wspólnego z karmą odchudzającą.

Karma odchudzająca ze stajni RC to Obesity:
http://www.krakvet.pl/royal-canin-obesi ... p-866.html

EDIT: błąd

tos przywalila :)
weterynaryjna karma RC dla tlustych tylkow to obesity, diabetic to karma dla cukrzykow.

Wiem, wiem, już poprawiłam.
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Sob lip 28, 2007 19:05

śmy się mineły w tych poprawkach :lol:
Obesity dziala. W teorii jestesmy dobrzy: bo moj Tlusty Tyłek wazy blisko 10 kg :lol: . I ten kocur owszem, jest tlustawy. Natomiast pozostale moje chlopaki (6-7,5 kg) sa zupelnie w normie.
Ostatnio edytowano Sob lip 28, 2007 19:31 przez Liwia, łącznie edytowano 1 raz
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Sob lip 28, 2007 19:06

Od niezawodnej tig_ry analiza Pupila, z wątku whiskasowego:

tig_ra pisze:
Ayane pisze:tig_ra maj preszysss :wink: masz może jakieś wiadomości o puszkach Pupil (marketowy badziew) bo ja nie umiem nic znaleźć a dziewczę z wątku http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=63564 karmi tym swojego kota a chciałabym podeprzeć się jakimiś faktami (nie mam pojęcia w ogóle co to za jedzenie ale domyślam się, że syf) i jej to spróbować wyperswadować.

aszsz.... prosze uprzejmie :D

Pupil Classic dla kotów - z drobiem i marchewką

Kompletna karma dla kotów dorosłych.

Skład surowcowy: zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, drób (min. 4%), produkty pochodzenia roślinnego, marchew (min. 4% w czerwonych granulkach), tłuszcze, aminokwasy, witaminy, składniki mineralne, tauryna.
Typowa analiza chemiczna: białko ogólne 29%, surowe oleje i tłuszcze 8%, popiół surowy 8%, wilgotność 10%.
Dodatki: witaminy A - 7000 UI/kg , D3 – 500 UI/kg E – 50 mg/kg, tauryna - 700 mg/kg, wapń - 1%, fosfor - 0,9%, magnez - 0,14%, siarczan miedzi (miedź) - 10 mg/kg

i jak ci sie podoba? :twisted:
omowic? :evil:
zeby potem nie bylo, ze tigra zla i emocjonalnie podchodzi do takich dobrych karm ;)

krotka recenzja : zaje......ste :!: :twisted:
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Sob lip 28, 2007 19:16

wybaczcie coś mi się pomyliło... :oops:
Sony (06.06.1996-05.03.2007) [*]
PAMIĘTAMY I TĘSKNIMY!

Leoś i Lunia mają po 11 miesięcy :D

Zo.Zo.

Od: Sob mar 17, 2007 17:14

Post » Sob lip 28, 2007 19:28

Liwia, jesteś taka pewna, że 6 - 7 kg dla kocura to norma? Chyba z ta pewnością przesadzasz. Ja nie chcę tak jednozancznie się wypowiadać, ale jeżeli wet mowi mi, że mój kot, który zawsze był duzy, jest teraz za gruby, a waży 6 kg, to chyba cos w tym jest.
Kot kotu nie równy i uogólnanie jest - w mojej ocenie bardzo złe.
Mam trzy koty i u każdego z nich sytuacja jest odmienna - jeżeli chodzi o tuszę. O Fifim już pisałam. Mimi ma 3 lata, po kastracji, jest mała i lasekczka z niej równa, a żre jak 10 kotów. Kika - kilkanaście lat, kot po przejsciach, kocinka jak na płeć żeńską dosyć duża, ale z jednoznaczną nadwagą - choć nie waży więcej niż 3 kg.
Ok - znałam kota, który ważył 10 kg i był baaardzo zdrowy, ale ten kot to chyba wyjątek. Pozdrawiam

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Sob lip 28, 2007 19:32

doedytowalam - moje chlopaki. Moje wielkie kocury przy swojej obecnej wadze (6-7,5) sa w normie. Nie sa tluste, nie sa chude. Natomiast gdyby moj niedorobiony kocurek o Malym Rozumku wazyl 5 kilo to wygladalby jak pilka (wazy 3 kg).
Obrazek

Liwia

Post » Sob lip 28, 2007 20:09

Sysia: ganiac kotucha po domu, niech sie nabiega! :twisted:

Tycie po kastracji na ogol nie wynika bezposrednio z samej kastracji ale raczej z tego, ze kot mniej sie rusza... Moze jakies nowe zabawki/drapaki go zainteresuja, moze trzeba z nim chodzic na spacerki, jezeli jest kotem niewychodzacym [znaczy sie: najpierw przyuczyc do szelek, a potem probowac ze spacerami].

Na pewno nie pomaga jego sposob zywienia... Jesli dostanie lepsze jedzenie [czyli wiecej miesa a mniej "trocin"] bedzie go mniej potrzebowal.

No i warto stwierdzic, czy faktycznie jest za gruby :wink: bo jezeli jest grubokoscistym sporym kotem, to moze miec prawidlowa wage... Ale ruch i dobre jedzenie na pewno nie zaszkodza :D

varulv

Od: Wto lip 10, 2007 23:18

Post » Sob lip 28, 2007 20:16 -----------

Chyba przestane dawać mojemu kotu to jedzenie. Za niedługo idę do weta na szczepienie to też go sie spytam co sadzi o jego wadze i diecie.
POZDRAWIAM

sysia

Od: Sob lip 28, 2007 16:56

Post » Sob lip 28, 2007 20:19 ---------------

On umie chodzic na smyczy i chodzi. Dużo biega no i jest praktycznie pół dnia na dworze lecz tez dużo śpi i sa dni gdy tylko je i spi.
POZDRAWIAM

sysia

Post » Sob lip 28, 2007 20:29

Mój kotek też jest po kastracji i, o dziwo, nie przytył ani trochę.

jow

Od: Wto lip 24, 2007 13:52

Post » Sob lip 28, 2007 20:30 Re: -----------

sysia pisze:Chyba przestane dawać mojemu kotu to jedzenie. Za niedługo idę do weta na szczepienie to też go sie spytam co sadzi o jego wadze i diecie.

karma, ktora dajesz jest oparta na weglowodanach praktycznie w 100% i to na dodatek niskiej jakosci
jak chcesz zeby schudl?

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Sob lip 28, 2007 20:47 --------------

Dlatego przestane mu dawać to jedzenie to, chyba najleprze rozwiazanie.
POZDRAWIAM

sysia

Post » Sob lip 28, 2007 20:50

Hej
Też mam kota fifiego ,on waży 8 kg
a ma 4 lata .

Malwa405

Od: Pon cze 18, 2007 12:59

[poprzednia][następna]