Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 27, 2007 19:39

no to dobrze, ze gut ;)
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Pt lip 27, 2007 19:44

A moja sie wypiela na Acane, bo ma za male chrupki :evil:
I dziwnym trafem chce wsuwać jedynie karmy, które kosztuja 30 zł/kilo :twisted:
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Pt lip 27, 2007 19:45

u mnie sa cztery potwory wiec grymaszenia nie ma ;)
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Pt lip 27, 2007 19:46

Ja z wielkim wstydem muszę przyznać, że ni w ząb nie rozumiem analiz tyg_ry. Są dla mnie zbyt mądre i zbyt skomplikowane, za dużo cyferek :oops: Moze dlatego że byłam kiepska z matmy i chemii? :? Ale za to z biologii byłam super i jakoś mi to "super" nie pomaga. :roll:

Zbałamucona przez tig_rę, ze RC jest be, kupiłam dzisiaj mojemu ogonowi Hill'sa Sensitive Skin. Tak bez entuzjazmu zjadł...
Ale skład imponujący 46% kurczaka i 61% kurczaka i indyka łącznie. Nie zrozumiem nigdy tej podziałki. :roll:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt lip 27, 2007 19:48

Ja bym też sobie życzyła Acanę!!! PLEASE!!!!.. Bo moja Iriska je. A mała Bento Kronen Kitten.Premium. Please!!!!! :wink: :wink: :wink:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt lip 27, 2007 19:49

Ti_gra jesteś wielka :king: dziękuję bardzo...widzisz z ceny wynikałoby, że Platinum Edition jest lepsza od Chicken Soup... :lol: Chicken Soup kupuję u siebie w Bokserku w cenie niższej niż ta wysyłkowa, wychodzi coś około11 zł/kg...jeśli dodatkowo jest dobrze zbilansowana, a moje kotuchy od czasu do czasu jedzą przemrożonego kurczaka, indyka i wołowinkę...to raczej ich nie krzywdzę, prawda? Przedtem jadły Acanę Light...ale chciałam im trochę odmienić...Twoim zdaniem która karma nadaje się na "trzymanie linii" dla obżartuchów? Dodam, że nie mam problemów ze sobą - tyle i koniec - najwyżej zatyczki do uszu :lol:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pt lip 27, 2007 20:16

Mruczanka pisze:
Dobra, sama tego chciałaś :twisted:

Ekhm.
WHISKAS JUNIOR

Składniki: zboże, roślinne ekstrakty białkowe, mięsko i produkty mięsne (min. 4% kurczaka w brązowych granulkach, min. 4 % mięsa w mięsnych pasztecikach), tłuszcze, oleje, składniki mineralne, składniki pochodzenia roslinnego, mleko i produkty mleczne, warzywa

Analiza (%):
białko ogólne 32
oleje i tłuszcze surowe 13
popiół surowy 7
włókno surowe 7,5
wapń 1,1
fosfor 0,9
witamina A: 12000 IU/kg
witamina D3: 1200 IU/kg
witamina E 150 mg/kg
tauryna: 1000 mg/kg

Zawartość witamin gwarantowana do daty przydatności. Miedź (jako siarczan miedzi): 10 mg/kg. Z przeciwutleniaczami, barwnikami i konserwantami (dodatki UE).

:twisted:

pewnie ze chcialam :D
inaczej kazaly by mi kupowac :strach:

no teraz Wam cos pokaze :twisted:
na chwile zapomnimy, ze whiskas zawiera mieso ..... (nietrudno zreszta :twisted: )

sa karmy wegetarianskie dla psow i kotow, co moim zdaniem jest nieporozumieniem, bo wegetarianizm to filofozia raczej obca kotom
kot jest i bedzie miesozerca
jednak nawet te karmy, ktore staraja sie nagiac owa filozofie do natury kota, maja specyficznie i bardzo konkretnie opracowany sklad

Ryż, pszenica, izolowane białka roślinne L.I.P.*, olej koprowy, sole mineralne, olej sojowy, pulpa buraczana, włókno roślinne, tran rafinowany, fruktooligosacharydy (FOS), L-lizyna, tauryna, L-tyrozyna, wyciągi z zielonej herbaty i winogron (źródło polifenoli), olej z ogórecznika, wyciąg z aksamitki wzniesionej (żródło luteiny).

* L.I.P białka wyselekcjonowane pod kątem bardzo wysokiej strawności (przekraczającej 98%).

w porownaniu z tym skladem sklad wiskacza jako karmy bezmiesnej wywoluje smiech - bowiem co to znaczy : zboze? - moze to byc wszystko lacznie z ziarnem zyta i pszenicy nie przetworzonym w zaden sposob a wiec dla ukladu pokarmowego miesozercy - nieprzyswajalnym
jako zrodlo blonnika tak - jako skladnik bialka w diecie - nie
dalej mamy oleje - tez bez wymieniania jakiez to oleje nasz wspanialy producent raczyl uzyc w procesie radosnej tworczosci :twisted:
moze silnikowy ? ;)
skladniki mineralne, tez o nich nie wiemy nic
skladniki pochodzenia roslinnego - a tu juz kiedys byla mowa o tym jakie to skladniki "pochodzenia roslinnego" zawiera nasz bohater
sa to wyslodki buraczane (karma dla bydla) oraz produkty odpadowe browarniane czyli wytloki chmielu (a potem sie dziwimy, ze sie koty uzalezniaja od tej karmy ;) )
mleko i produkty mleczne czyli np. odwirowana woda po mleku :twisted:
warzywa ... hm chyba chodzi o ten pomaranczowy kolor niektorych krokiecikow, zeby wygladaly jak z marchewka :roll: i zielony, zapewne sugerujacy zawartosc groszku :twisted:
to sa tzw. alegorie 8)
no i wreszcie dotarlysmy do ostatniego najcenniejszego skladnika naszej karmy
mieso i produkty miesne ktorych to w whiskaczu jest az 4%
bo 4% w brazowych granulkach i 4% w pasztecikach :mrgreen: co daje nam laczna sume w dalszym ciagu... 4%
policzyli te procenty tak jak ja, oferujac cortuni 4 paczuszki karmy royal zeby wyszlo jej 64% miesa :D
i teraz pozostaje pytanie : czy owo 4% stanowi zawartosc calej karmy i sklada sie na nie mieso plus produkty pochodzenia miesnego (rogi, kopyta, piora :D) czy tez jest czterema procentami nieznanej ilosci skladnikow zaliczanych do miesa i jego pochodnych, bo wtedy byla by juz pelnia grozy
z tym pytaniem jednak Was pozostawie, nie obdzierajac calkiem z uroku naszej tytulowej karmy :twisted:

p.s.
na koniec dobra wiadomosc dla zwolennikow whiskasa: ma niezly stosunek fosforu do wapnia :!: :mrgreen:

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pt lip 27, 2007 20:39

Karolka :)
te wyliczenia nie sa wcale madre tylko orientacyjne - nie powiem Ci bez deklaracji producenta ile procent miesa zawiera karma, bo jest to niemozliwe - ale moge Ci powiedziec ile moze zawierac maksymalnie
pomoca w tym jest fakt, ze mieso nieprzetworzone (mokre, swieze - jak okreslaja producenci) zawiera ok 70% wody a po przetworzeniu ma zaledwie 15% bialka czyli polowe swojej objetosci
jezeli zrobisz karme z 1kg kurczaka i wyjdzie Ci z tego 1kg karmy po przetworzeniu - obrobce termicznej i suszeniu to oznacza ze do karmy dodalas ok 70% innych skladnikow ok, bo jednak karma jakby nie wysuszona jakas wilgotnosc (procent wody) posiada
i to tez pod warunkiem, ze uzyjesz calego kurczaka czyli z calym dobrodziejstwem inwentarza: np. koscmi, chrzastkami i skora
jezeli uzyjesz samego miesa, bedziesz zmuszona dodac wiecej innych skladnikow
i tak np. przy 30% uzytego miesa w karmie bialko z niego stanowi 4,5 %
czyli do osiagniecia magicznych 32% bialka w karmie musisz posluzyc sie duza iloscia bialka roslinnego lub pochodzacego z innych zrodel (np. znakomitym "podwyzszaczem" i oczywiscie cennym zrodlem bialka sa jajka) watrobka, ryby...

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 21:34

ACANA

Acana jest pierwszym dzieckiem koncernu :D
co wcale nie oznacza, ze wyrodnym :mrgreen:
karma ta byla udoskonalana i np.w tej chwili zawiera zamiast ryzu parowana make owsiana
deklarowana ilosc miesa w karmie (60%) oparta jest glownie na maczce z kurczaka oraz swiezym jego miesie
poniewaz mamy do czynienia z produktem z serii "human grade" maczka z kurczaka nie zawiera kosci ani poroduktow odpadowych typu : piora, pazury, glowy i wnetrznosci
jedynym zrodlem weglowodanow w tej karmie jest ryz lub maka owsiana jednak ich zawartosc nie przekracza 23 %

Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, parowana mąka owsiana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli, kwasu cytrynowego i ekstraktu z rozmarynu), mielone siemię lniane (naturalne źródło Omega 3), olej śledziowy (naturalne źródło DHA i EPA), bulion z kurczaka, canola, ekstrakt z drożdży (MOS), korzeń cykorii (FOS), kultury drożdży (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (źródło luteiny), ekstrakt z rozmarynu, cały czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne źródło ), parowane jabłka, żurawina, sól morska, chlorek potasu, chlorek choliny, lizyna, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™żelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *minerały chelatowane

przy okazji pragne rozprawic sie takze z forumowym mitem dotyczacym domniemanej szkodliwosci czosnku :mrgreen:
czosnek jest przemila roslinka o charakterystycznym zapachu, wlasciwosciach antybiotycznych, bakteriobojczych, wirusobojczych i grzybobojczych oraz o czym sie rzadko wspomina robalobojczych :D
czyli jak najbardziej wskazany w diecie kota
nie wiem, kto wymyslil, ze jest dla niego trucizna :twisted: ale ta bajka zadomowila sie juz na dobre
zwracam takze uwage na fakt, ze w obu karmach (Orijen i Acana) warzywa i owoce sa albo w stanie naturalnym (surowe) albo parowane czyli nie pozbawione cennych naturalnych witamin
spory dodatek ziol, nie jest wprawdzie az tak bogaty jak w Orijenie, ale o wiele wiekszy, niz w innych karmach

ANALIZA
Proteiny (min.) 32,0 %
Tłuszcz (min.) 20,0 %
Błonnik (max.) 2,5 %
Wilgotność (max.) 10,0 %
Omega-6 (min.) 3,8 %
Omega-3 (min.) 1 %
Magnez (max.) 0,09 %
Skrobia 23,0 %
Fosfor (min.) 1,2 % Wapń 1,2 %
Tauryna (min.) 0,16 %
Popiół (max.) 6,9 %
ME 4250 kcal/kg

tu takze jest dobry stosunek fosforu do wapnia
ciekawostka jest uzycie w karmie dla kotow, oleju canola... jest to dosc kontrowersyjny olej, jednak wielce bogaty w wit. E i majacy dzialanie p/zapalne porownywalne do sterydow, a nie majacy ich skutkow ubocznych

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 23:16

Wygląda więc na to, że Acanka lepsza od Chicken Soup? A najlepszy Orijen...czy Acana ligth też jest równie dobra? Po zwykłej - mimo rygorystycznych ilości - moje przytyły :(

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pt lip 27, 2007 23:23

Podziwiam Was, zwłaszcza tig_rę. Ja już się trochę pogubiłam. :(

YBenni

Od: Nie maja 20, 2007 22:04

Post » Pt lip 27, 2007 23:39

izaA pisze:Wygląda więc na to, że Acanka lepsza od Chicken Soup? A najlepszy Orijen...czy Acana ligth też jest równie dobra? Po zwykłej - mimo rygorystycznych ilości - moje przytyły :(

Acana Light rownie dobra :)
w stosunku do "normalnej" ma tylko obnizona ilosc tluszczu i podwyzszona ilosc blonnika - reszta zasadniczo bez wiekszych zmian

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 23:43

Benni pisze:Podziwiam Was, zwłaszcza tig_rę. Ja już się trochę pogubiłam. :(

tia 8)
bo nikomu innemu nie chce sie pisac :D i padlo na tigre ;)
przeciez ja korzystam z dostepnych informacji, ktore kazdy moze przeczytac - zadna moja zasluga ani "wiedza tajemna"

tig_ra

Post » Sob lip 28, 2007 0:17

Dla mnie wiedzą tajemną jest odkrycie jak z podanego % mięsa zrobić prawdziwy jego % na podstawie ilości białka czy tam czego... 8O To jakaś wyższa matematyka :roll:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Sob lip 28, 2007 0:53

no to ......
......dla kontrastu :
.............................. ROYAL CANIN

nie lubie tej karmy, to juz powszechnie wiadomo
nie lubie jej z kilku powodow, jednym z nich jest cena, drugim agresywne adresowanie do ludzi majacych "profesjonalne" podejscie do kotow - czyli ladowanie hodowcow w tzw. trabe, w majestacie prawa, trzecim nedzna zawartosc miesa, czwartym wywalanie ogromnych kwot na sliczne wprawdzie ale niejadalne gadzety, podczas gdyby te forse przeznaczyc na wieksza ilosc miesa dodana do karmy, to Royal byl by najbardziej "miesna" karma ze wszystkich mi znanych :twisted:

SKŁADNIKI

Suszone mięso z kurczaka i indyka (min. 16% kurczaka), pszenica, gluten pszenny, gluten kukurydziany, otręby pszenne, tłuszcze zwierzęce, hydrolizowana wątroba, biały ryż, sole mineralne, tran, pulpa z cykorii, włókno z jabłek (źródło pektyn), łuski i nasiona psyllium (źródło włókna śluzotwórczego), tauryna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny).

jest to jedna z bodajze trzech karm, w ktorej ta wspaniala firma uznala za stosowne pochwalic sie procentem miesa :twisted:
ilosc swiadczy sama za siebie
oprocz owej zastraszajacej ilosci miesa mamy do czynienia z duzo wieksza zawartoscia ....... pszenicy, glutenu pszennego, otrab pszennych oraz glutenu kukurydzianego, na ktorych oparte sa glowne zrodla bialka
dlaczego wlasnie na najbardziej alergizujacych ziarnach firma bazuje, pozostaje dla mnie tajemnica - bowiem lepiej juz bylo by uzyc wylacznie kukurydzy a najlepiej ryzu
stad wynika moje czeste stwierdzenie za Royal Canin jest bardzo dobra karma dla ... kur
zastanawiajace jest takze uzycie pulpy z cykorii - w karmach typu Orijen, Acana, Felidae jest uzyty korzen cykorii (jako zrodla przede wszystkim inuliny) ktory ma duze zastosowanie w profilaktyce miedzy innymi chorob ukladu moczowego oraz pokarmowego

Korzeń cykorii (Cichorium intybus) wykazuje korzystne działanie w leczeniu dny (skazy moczanowej), reumatyzmu, osłabienia, napięcia mięśni, zapaleń naczyń krwionośnych, kamieni żółciowych, żółtaczki, ognisk zwapnienia, dolegliwości nerek i wątroby, trawienia, czyści krew, usuwa śluz. Zawiera dużą ilość witamin A, B, C, K, P. Pobudza łagodnie wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów, a także zwiększa łaknienie. Ponadto pobudza czynność wątroby, zwiększa nieznacznie ilość wytwarzanej żółci, ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe, stosowany w wirusowym zapaleniu wątroby oraz działa przeciwbakteryjnie, ma słabe działanie moczopędne.

uzycie calej rosliny jest nieco pozbawione sensu :? tym bardziej, ze nie wiadomo, jakiego rodzaju cykorii uzyto (Cichorium endivia) czy cykorii podroznik (Cichorium intybus) obie maja wprawdzie podobne wlasciwosci jednak nieco roznia sie zawartoscia glownie inuliny

analiza skladu:
białko 42%
tłuszcz 12 %
tauryna 0.22%
wit. A 18000 Ul/kg
wit. D3 750 Ul/kg
wit. C 500mg/kg

:? niewiele mozna powiedziec o tej "gwarantowanej analizie"
jak dla mnie gwarantuje tylko duza ilosc bialka pochodzacego w glownej mierze ze zboz
dodatki w postaci ziol - zadne (samotna aksamitka)
w postaci warzyw i owocow - zadne (chyba, ze te obierki z jablek :twisted:)

generalnie w tej karmie nie ma kompletnie nic co moglo by usprawiedliwiac tak wysoka cene :!: :!: :!:
nie jest to rowniez karma typu "human grade" wiec mam niejakie watpliwosci co do zasadnosci pisania o czystym miesie z kurczaka
(o, wierszem mi sie udalo :twisted: )

sami porownajcie sklad, chocby Acany, ze skladem Royala
czyz nie wyglada przy niej nasza "krolewska karma" jak uboga krewna ?

na koniec dodam, ze karma ta ma prawidlowy stosunek wapnia do fosforu
jest sztucznie konserwowana

tig_ra

[poprzednia][następna]