Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 18, 2007 13:47

Ayane pisze:w nowym "Kocie" jest wielka reklama karmy Perfect Fit. Czy toto jest coś warte?
Pierwszy raz taką nazwę słysze, wiecie coś na ten temat?

niedawno kupiłam na próbę. zawiera min 14% mięsa.
ogólnie jest 3 rodzaje - dla wrażliwców, dla aktywnych i dla kanapowców. zdążyłam przetestować wrażliwca i kanapowca. smakuje tak samo a może nawet lepiej niż whiskas. Behemot pięknie wcina. rzyganka nie było żadnego. ale to na razie tylko dwie saszetki, więc trudno powiedzieć coś więcej. z góry uprzedzam wtręty że nie powinnam whiskasem karmić kota, ale trudno go przekonać do innych rzeczy. Animondy, leonardo niestety nie tknie. A że mało wody pije więc traktuję te saszetki jako uzupełnienie niedoborów wody. no i to nie jest jego główna dieta. je jeszcze surowe mięcho i suchą karmę.
Perfect fit kosztuje 1.99 w Piotrze i Pawle (nie wiem, czy gdzieś jeszcze jest, ale pewnie w każdym hipermarkecie).
moim zdaniem świetny produkt jak na hipermarketowe badziewie.
Producent Waltham. akurat ta nazwa za dużo mi nie mówi.
jakby ktoś chciał mogę dokładny skład wkleić z saszetki dla kotów aktywnych - taka mi w tej chwili została, chociaż pewnie niebawem zrobię zapasy. Wolę karmić tym niż whiskasem, skoro Behemotowi smakuje :P

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

Post » Śro lip 18, 2007 13:56

beheta pisze:
Ayane pisze:w nowym "Kocie" jest wielka reklama karmy Perfect Fit. Czy toto jest coś warte?

niedawno kupiłam na próbę. zawiera min 14% mięsa.

przepraszam, ale to co pisałam dotyczy tylko saszetek. Suchej karmy Perfect Fit nie próbowałam i nie zamierzam, więc się nie wypowiem.

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

Post » Śro lip 18, 2007 14:15

beheta pisze:przepraszam, ale to co pisałam dotyczy tylko saszetek. Suchej karmy Perfect Fit nie próbowałam i nie zamierzam, więc się nie wypowiem.

pisalam juz o tej karmie...
sucha zawiera jednak wiecej, bo 24% miesa
i na pewno jest lepsza od dowolnego RC :twisted:
waltham kiedys byl producentem whiskasa na europe takze, teraz o ile kojarze, firmuje te marke jedynie w usa

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Śro lip 18, 2007 14:22

właśnie tez sie zastanawiałam.
chciałam kupić mokre jako dodatek. czasem... urozmaicenie.
zaskoczyło mnie te 14% mięsa.

tylko jak patrze (tu akurat suche) http://www.animalglob.pl/product_info.p ... cts_id=271 to strasznie drogo! w markecie widziałam po 3 z kawałkiem ;/
a tu 7,99 (+koszty przesyłki)

cal

Od: Nie lip 08, 2007 16:53

Post » Śro lip 18, 2007 14:25

pisalam juz o tej karmie...

ups..... (nie doczytałam.... :oops: )

cal

Od: Nie lip 08, 2007 16:53

Post » Czw lip 19, 2007 9:37

A czy w nowym kocię widzieliscie zdjęcie w konkursiue fotograficznym z Jaszczurką:))

Zgadnijcie kto je zrobił :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Czw lip 19, 2007 21:14

U mnie w zoologicznym saszetka Perfect Fit kosztuje 2,80 zł 8O 8O

Producent ten sam co Pedigree :roll:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Czw lip 19, 2007 21:21

A Waltham to nie jest przypadkiem ta firma co ją Hills kupił i która robiła karmy weterynaryjne?

Coś kojarzę Walthama z weterynarzem

Pozdrawiam
ObrazekObrazek

dyzio_miszcz

Od: Wto maja 03, 2005 23:06

Post » Czw lip 19, 2007 23:11

Na opakowaniach Whiskasa oprócz nazwy korporacji Masterfoods widnieje znaczek Waltham, więc pewnie ze sobą współpracują. Na Perfect Ficie widnieje Waltham, ale adres do korespondencji to adres Masterfoods, więc stajnia ta sama, co Whiskas. ;) Z drugiej strony Masterfoods produkuje także Shebę. Co do samego producenta, to bym się bardzo nie czepiała - Purina (a właściwie Nestle) produkuje Friskiesy i Darlingi obok Pro Planu, więc jakość zależy od produktu.
Jednak sama nie wiem, wydaje mi się, że ta karma (mokra) nie jest aż taka zła. Na pewno lepsza, niż Sheby (te tańsze) i Gourmety Gold, które ilością mięsa nie grzeszą. Jest to zapewne jakaś alternatywa, zwłaszcza, że cena (kole 1,80 zł w Rossmannie) kusi. Poza tym nie ma konserwantów. Mój młodszy kot jest chowany na suchym Hillsie dla kociąt i to jest jego podstawowe pożywienie, więc od czasu do czasu mu daję Perfect Fita jako urozmaicenie diety.

Caerme

Od: Śro cze 20, 2007 14:06

Post » Czw lip 19, 2007 23:25

dwa razy sie wyslalo...... :oops:
Ostatnio edytowano Czw lip 19, 2007 23:27 przez tig_ra, łącznie edytowano 1 raz

tig_ra

Post » Czw lip 19, 2007 23:26

najwyzsza forma cytatu - autocytat ;)

tig_ra pisze:
waltham kiedys byl producentem whiskasa na europe takze, teraz o ile kojarze, firmuje te marke jedynie w usa

tig_ra

Post » Pt lip 20, 2007 0:02

tig_ra pisze:pisalam juz o tej karmie...

tig_ra, mam do Ciebie prośbę, a właściwie pytanie(użyłam wyszukiwarki, ale jestem jakąś dyletantką :roll: ). Ile procent mięsa ma Royal Canin? Jakieś 1,5 miesiąca temu, kiedy zastanawiałam się, jaką karmę będę podawać mojemu kociakowi, próbowałam znaleźć info o tym, ile % mięsa ma RC, ale - niestety - nigdzie o tym nie wspominają, nawet [sic!] na stronie producenta. Pomyślałam sobie wtedy, że to niezbyt dobrze świadczy o RC, ale Twoje stwierdzenie, że Perfect Fit z 24% mięsa jest lepszy od dowolnego RC mnie totalnie powaliło!

Wracając do dyskusji na temat RC w ogóle - moi hodowcy uprzedzali, że pewne partie tych karm w Ameryce (i paru innych firm także) zostały wycofane ze sprzedaży, bo coś tam się w nich popsuło (powołując się na http://www.fda.gov/oc/opacom/hottopics/petfood.html). Nigdy nie lubiłam RC - przez swoją powszechną dostępność budził we mnie zawsze alterglobalistyczne aspekty mej osobowości. ;) Te wieści mnie w tym tylko utwierdziły. Jeśli dubluję informacje, to przepraszam - dopiero się przebijam przez ten wątek. Pozdrawiam.

EDIT:

Znalazłam - w wątku Purinowym (20-26%).

Caerme

Od: Śro cze 20, 2007 14:06

Post » Pon lip 23, 2007 15:50

beheta pisze:
Gosia_kitty pisze:Oooo, a co robić jak kot nie chce jeśc suchego? Ja mu cały czas daje mokre, ale czy można mieszać? :oops:

jeśli jeszcze nie próbowałaś, to polecam karmę Royal Canin Exigent - jest to karma dla wybrednych i bardzo wybrednych kotów. na niej nauczyłam mojego Behemota jeść suchą karmę. wcześniej, podobnie jak Twój kotek, nie chciał wcale jeść suchego.
słyszałam też o różnych metodach przekonywania do suchego. m.in.:
- stopniowe dosypywanie coraz większej ilości chrupek do mokrej karmy,
- moczenie karmy np w rosołku z kury, albo wodzie - robienie papki
- dolewanie oliwy z pestek winogron, albo z oliwy.

Sama ich nie próbowałam. u mnie Royal był skuteczny.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Ale jak pomoczyłam w mleku to sie zrobiła ciapa i kot tego nie chciał jeść. I prędzej mi lisi ogon wyrośnie niż tata kupi karmę royala.

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Pon lip 23, 2007 18:26

a co myślicie o karmie Oliver's ?

AKowiec

Od: Wto cze 26, 2007 9:41

Post » Pon lip 23, 2007 18:27

pierwsze słysze :roll:
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

[poprzednia][następna]