SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 12, 2007 21:47

słuchajcie, a co sądzicie o karmie Mastery? - takiej np:
Obrazek
Amelka
Obrazek

amelani

Od: Śro sie 25, 2004 11:31

Post » Pt lip 13, 2007 10:54

Joy pisze:Little20 myślę o Acanie (jadły choć bez entuzjazmu) ale wyszukałam też Hillsa po bardzo atrakcyjnej cenie, nawet taniej niż Acana (za kg oczywiście) no i nie wiem...ten Hills mi chodzi pogłowie...ale ostatnio było zamieszanie z trującymi karmami, i to mnie niepokoi, że może Hills też coś chachmęci

Hillsa nie próbowałam, a w zasadzie koty nie próbowały, więc dlatego poleciłam Acanę. Spróbować zawsze można (są małe paczki po 400 g) i zobaczyć co kociaki chętniej będą jeść :).

Little20

Od: Śro sty 11, 2006 11:13

Post » Pt lip 13, 2007 10:58

moje Hillsa po prostu uwielbiały...ale, jak juz pisałam, teraz wyszły na jaw te afery z dodatkami do karm...i sama nie wiem, czy jest w ogóle jakaś bezpieczna karma...a może ja juz mam paranoję... :roll:

Joy

Od: Wto wrz 12, 2006 9:31

Post » Pt lip 13, 2007 18:43

amelani pisze:słuchajcie, a co sądzicie o karmie Mastery? - takiej np:
Obrazek

Moje jadły Mastery Skin'N Coat- dla lepszego stanu sierści. Karma jest ogólnie tłusta, chrupki są w sam raz (jest kilka kształtów w jednym opakowaniu), moje rąbały całkiem chętnie. Sierść się poprawiła troszkę. Skład raczej przyzwoity, może nie jest to mega super hiper rewelacja, ale z czystym sumieniem można karmić. Cena ciut zawyżona, bo za taką kwote mozna mieć coś o pewniejszej jakości.

U nas w tej chwili na tapecie Trovet RRD (ale nie mam alergików, po prostu tak dla odpoczynku od kurczaka), jestem w trakcie obmyślania co zamówimy, bo już się worek kończy. Może Eagle Pack? Ten Orijen tez taki kuszący się wydaje...
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Pt lip 13, 2007 19:49

Moja kotka ma ostatnio faze na Platinum Adult Cat, normalnie nawet Acany nie tak chętnie jak tej karmy. :roll:

Doruniad

Od: Wto mar 27, 2007 18:59

Post » Nie lip 15, 2007 16:11

Witam.
na stronie http://behemotto.blogspot.com/ zamieściłam wyniki analizy postów zamieszczonych w tym wątku.
badanie dotyczy popularności poszczególnych marek suchych karm.
osobom zainteresowanym mogę przesłać tabelę w excelu ze szczegółowymi danymi (nazwa użytkownika, marka, rodzaj karmy)

niebawem podobne obliczenia pojawią się w związku z karmami mokrymi.

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

Post » Nie lip 15, 2007 16:51

beheta pisze:Witam.
na stronie http://behemotto.blogspot.com/ zamieściłam wyniki analizy postów zamieszczonych w tym wątku.
badanie dotyczy popularności poszczególnych marek suchych karm.
osobom zainteresowanym mogę przesłać tabelę w excelu ze szczegółowymi danymi (nazwa użytkownika, marka, rodzaj karmy)

niebawem podobne obliczenia pojawią się w związku z karmami mokrymi.

nie wiem czemu ma to sluzyc, ale z Twojego wykresu wyszlo, ze tylko ja jedna karmie Orijenem np. albo jezeli karmi ktos inny, to ja nie karmie :?
zwracam uwage na fakt, ze popularnosc nie rowna sie jakosci
swiadczyc to moze tylko i wylacznie o dwoch rzeczach :
sile reklamy oraz wzrastajacej swiadomosci forumowiczow
zreszta, zeby cos takiego bylo miarodajne, trzeba by zalozyc odrebny watek z prosba o podanie najczesciej uzywanych karm
w takiej formie w jakiej jest, wykres mowi o niczym...

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Nie lip 15, 2007 16:52

Mam pytanie odnośnie karm dla kotów alergików pokarmowych.

Moja kotka od pewnego czasu ma przerzedzoną sierść na tylnej części grzbietu, tuż koło ogona. Ma tam akurat czarną łatkę i myśleliśmy początkowo, że to wybarwienie sierści, a okazało się, że "łysienie". Kotka bardzo interesowała się tym miejscem, "namiętnie" się tam wylizywała i gryzła.
Po wizycie u weta zakaz podawania wołowiny, sera, mleka, jogurtu, masła itp. Kotka dostała zastrzyk, który działał 10 dni. Przestała się interesować tym miejscem na około miesiąc, a dziś zauważyłam, że znowu się tam strasznie wylizuje. Wetka powiedziała, że jeśli historia sie powtórzy to przestawimy kotkę na karmę dla alergików (dotychczas była na bytowej, zazwyczaj na RC).
Moje pytanie jest takie: jakie karmy oprócz RC Hypoallergenic są zalecane dla kotów z takimi problemami?

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Nie lip 15, 2007 16:58

tig_ra

Post » Nie lip 15, 2007 17:02

do tig_ra

masz rację - z osób, które podają orijen zaznaczyłam tylko Ciebie. jest też little20, ale trudno w jej przypadku mówić o polecaniu tej karmy jako że jak napisała jej koty nie chciały jej jeść.
odnośnie zarzutu, że popularność nie równa się jakości - zaznaczyłam to w blogu (czynniki mające wpływ na wyniki badania).
gdybym miała analizować jakość to badanie wyglądałoby zdecydowanie inaczej - pewnie składałoby się z kilku części - oddzielnie analiza składu, oraz opinie użytkowników po przetestowaniu poszczególnych karm dotyczące stanu sierści, skóry, pojawiania się wymiotów, wyglądu i zapachu kup kota itp.
z czasem zamierzam rozbudowywać badania. to tylko taki mały początke...

beheta

Post » Nie lip 15, 2007 17:12

mysle, ze zupelnie nieglupio bylo by ruszyc wreszcie ten temat i potraktowac calosciowo: zawartosc miesa w karmie, pochodzenie skladnikow (klasa karmy) zawartosc procentowa weglowodanow i ich pochodzenie (ryz, kukurydza, soja itp) stosunek wapnia do fosforu oraz zawartosc witamin i mineralow i tak dalej...
duza praca, ale mysle, ze przydala by sie wlascicielom kotow :)

tig_ra

Post » Nie lip 15, 2007 17:21

w takim razie zacznę zbierać materiały... ;-).

beheta

Post » Nie lip 15, 2007 18:40

beheta pisze:do tig_ra

masz rację - z osób, które podają orijen zaznaczyłam tylko Ciebie. jest też little20, ale trudno w jej przypadku mówić o polecaniu tej karmy jako że jak napisała jej koty nie chciały jej jeść. odnośnie zarzutu, że popularność nie równa się jakości - zaznaczyłam to w blogu (czynniki mające wpływ na wyniki badania).
gdybym miała analizować jakość to badanie wyglądałoby zdecydowanie inaczej - pewnie składałoby się z kilku części - oddzielnie analiza składu, oraz opinie użytkowników po przetestowaniu poszczególnych karm dotyczące stanu sierści, skóry, pojawiania się wymiotów, wyglądu i zapachu kup kota itp.
z czasem zamierzam rozbudowywać badania. to tylko taki mały początke...

Mała pomyłka ;). Ja jeszcze NIE podawałam nawet swoim kotom Orijena, więc nie mogę twierdzić, że jej nie lubią. I nigdzie tego nie napisałam ;).

Little20

Post » Nie lip 15, 2007 19:53

"Orijena jeszcze nie jadły moje bestie, więc polecać nie będę."
rzeczywiście zbyt szybko musiałam te słowa odebrać jako - nie chciały jeść. mój błąd. przepraszam :oops:
tak czy inaczej - nie zmieniło to wyników tego malutkiego badania.
pozdrawiam

beheta

Post » Nie lip 15, 2007 20:27

Nic się nie stało, zdarzają się pomyłki itp. ;).

Moje koty jedzą Acanę i im bardzo smakuje, a Orijena kupię malutką paczuszkę przy najbliższym zamówieniu dopiero :). Więc wtedy stwierdzę czy jedzą czy nie :).

Little20

[poprzednia][następna]